Τελευταίος έλεγχος: 21/12/2022

Επικουρικές συντάξεις στο εξωτερικό

Οι επικουρικές συντάξεις είναι συστήματα συνταξιοδότησης και συστήματα συντάξεων επιζώντων ή αναπηρίας που σκοπό έχουν να συμπληρώσουν ή να αντικαταστήσουν τις εκ του νόμου προβλεπόμενες συντάξεις του δημοσίου.

Προειδοποίηση

Προτού υπογράψετε μια σύμβαση επικουρικής σύνταξης, ελέγξτε κατά πόσον η αλλαγή τόπου κατοικίας ή η τυχόν διαμονή σας στο εξωτερικό έχει αρνητικές συνέπειες στα συνταξιοδοτικά σας δικαιώματα. Αν όντως υπάρχουν τέτοιες αρνητικές συνέπειες, τότε αυτές είναι παράνομες.

Αν εγκαταλείπετε ένα επικουρικό σύστημα συνταξιοδότησης, επειδή πηγαίνετε να εργαστείτε σε άλλη χώρα της ΕΕ, έχετε τα ίδια δικαιώματα με τα άτομα που ζουν στη χώρα αυτή και σταματούν να καταβάλλουν εισφορές, π.χ. επειδή άλλαξαν δουλειά.

Παράδειγμα

Ο Φρεντ εργαζόταν 8 χρόνια στη χώρα Α σε μια εταιρεία που προσέφερε ένα γενναιόδωρο πακέτο επικουρικής σύνταξης.

Βρήκε δουλειά σε μια άλλη χώρα και άρχισε να εργάζεται για έναν εργοδότη ο οποίος επίσης προσέφερε επικουρική σύνταξη.

Ο Φρεντ εγκατέλειψε το σύστημα επικουρικής σύνταξης της χώρας Α, αλλά ο ασφαλιστής του τού είπε ότι θα έχανε τα κεκτημένα του δικαιώματα αν πήγαινε να ζήσει σε άλλη χώρα. 

Ο Φρεντ ζήτησε νομική βοήθεια από ένα ευρωπαϊκό κέντρο καταναλωτών. Τελικά, ο προηγούμενος ασφαλιστής του συμφώνησε ότι δεν θα έχανε τις εισφορές που κατέβαλλε στη χώρα Α.

Προειδοποίηση

Μερικές φορές τα ταμεία συντάξεων "τιμωρούν " όσους αλλάζουν τόπο κατοικίας, αρνούμενα να καταβάλουν συντάξεις, χρεώνοντας πρόσθετες δαπάνες ή απαιτώντας την επιστροφή των τόκων που προέκυψαν κατά την περίοδο αποταμίευσης.

Αυτό είναι παράνομο: αν σας τύχει κάτι τέτοιο, μπορείτε να απευθυνθείτε στα Ευρωπαϊκά Κέντρα Καταναλωτών (Δίκτυο ΕΚΚ).

Παράδειγμα

Η Άννα εργαζόταν 4 χρόνια στον ίδιο εργοδότη στη χώρα Α και, εν συνεχεία, μετακόμισε στη χώρα Β, όπου και παρέμεινε οριστικά.

Όταν συνταξιοδοτήθηκε, έκανε αίτηση για επικουρική σύνταξη στη χώρα Α, όμως ο ασφαλιστής της απέρριψε την αίτηση με το αιτιολογικό ότι δικαίωμα στη σύνταξη αυτή είχαν μόνο τα άτομα που υπάγονταν στο συγκεκριμένο καθεστώς πάνω από 5 χρόνια.

Η Άννα θεώρησε ότι αυτό ήταν αδικία και οφειλόταν στο ότι είχε πάει να εργαστεί στο εξωτερικό. Έτσι, κατέθεσε αγωγή κατά του ασφαλιστή της. Έχασε όμως τη δίκη, επειδή η απαίτηση των 5 ετών ισχύει για όλα τα μέλη του συνταξιοδοτικού αυτού καθεστώτος, είτε αλλάζουν χώρα απασχόλησης είτε όχι.

Προειδοποίηση

Αν μετακομίσετε στο εξωτερικό, η προηγούμενη χώρα διαμονής σας μπορεί να σας ζητήσει να επιστρέψετε τυχόν φοροαπαλλαγές που είχατε κατά την περίοδο που αποταμιεύατε για επικουρική σύνταξη.

Αυτό είναι παράνομο, γιατί η επικουρική σας σύνταξη πρέπει να έχει την ίδια φορολογική μεταχείριση με τις επικουρικές συντάξεις των μονίμων κατοίκων της συγκεκριμένης χώρας.

Αν θεωρείτε ότι αδικείστε, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια εδώ.

Συχνές ερωτήσεις

Νομοθεσία της ΕΕ

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα: