Τελευταίος έλεγχος: 24/01/2019

Άδεια εργασίας

Απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να επικαλεστεί το άρθρο 50 της ΣΕΕ: Περισσότερες πληροφορίες

Ως υπήκοος χώρας της ΕΕ, δεν χρειάζεστε κατά κανόνα άδεια εργασίας για να εργαστείτε σε μια χώρα της ΕΕ.

Δεν απαιτείται άδεια εργασίας για τους αυτοαπασχολούμενους στην ΕΕ.

Ωστόσο, ορισμένοι πολίτες της ΕΕ εξακολουθούν να χρειάζονται άδεια εργασίας για να εργαστούν ως μισθωτοί σε ορισμένες χώρες της ΕΕ.

Αυτό αφορά κυρίως:

  • τους πολίτες της Κροατίας σε ορισμένες χώρες της ΕΕ
  • ορισμένους πολίτες της ΕΕ στην Κροατία.

Το Λιχτενστάιν επιβάλλει ποσοστώσεις οι οποίες περιορίζουν τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να εργαστούν και να ζήσουν στη χώρα αυτή. Αυτό το σύστημα ποσοστώσεων ισχύει για τους υπηκόους όλων των χωρών της ΕΕ, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας.

Υπήκοοι Κροατίας

Το δικαίωμά σας να εργασθείτε ως μισθωτός σε άλλη χώρα της ΕΕ μπορεί να περιορίζεται από μεταβατικές διατάξεις μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν καταργήσει αυτούς τους περιορισμούς. Ωστόσο, ενδέχεται να χρειάζεστε άδεια εργασίας για να εργαστείτε στην Αυστρίαde.

Εργασία στην Κροατία

Το δικαίωμά σας να εργασθείτε ως μισθωτός στην Κροατία μπορεί να περιορίζεται από μεταβατικές διατάξεις. Μπορεί να χρειάζεστε άδεια εργασίας, αν προέρχεστε από την Αυστρία.

Εργασία στην Ελβετία

Οι περισσότεροι πολίτες της ΕΕ δεν χρειάζονται άδεια για να εργαστούν στην Ελβετία. Περιορισμοί ισχύουν μόνον για τους Κροάτες υπήκοους που εξακολουθούν να χρειάζονται άδεια εργασίας και στους υπηκόους της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Μάθετε περισσότερα για την εργασία υπηκόων χωρών της ΕΕ στην Ελβετίαfrdeiten.

Βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Ελβετίας για την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, οι Ελβετοί υπήκοοι είναι ελεύθεροι να ζουν και να εργάζονται στην ΕΕ.

Περισσότερες πληροφορίες

Προτού αποφασίσετε να εργαστείτε σε χώρα που επιβάλλει περιορισμούς, θα πρέπει να ενημερωθείτε για τις ισχύουσες διαδικασίες.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον δημόσιο φορέα απασχόλησης της χώρας στην οποία επιθυμείτε να εργαστείτε ή με έναν σύμβουλο EURES.

Μια αληθινή ιστορία

Προτού αναχωρήσετε για το εξωτερικό, βεβαιωθείτε ότι θα σας χορηγηθεί η άδεια εργασίας

Ο Μάρκο από την Κροατία αποδέχθηκε προσφορά εργασίας από τη Βιέννη και μετακόμισε αμέσως στην Αυστρία. Δεν μπόρεσε όμως να λάβει άδεια εργασίας και τώρα είναι αναγκασμένος να επιστρέψει στην Κροατία.

Αν προέρχεστε από την Κροατία, προτού μετακομίσετε σε άλλη χώρα για να εργαστείτε, πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξετε αν χρειάζεστε άδεια εργασίας. Αν όντως χρειάζεστε, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η αίτηση χορήγησής της μπορεί να απορριφθεί.

Απόσπαση στο εξωτερικό

Δεν υπάρχουν περιορισμοί για τους αποσπασμένους υπαλλήλους - με μία εξαίρεση: η Αυστρία εφαρμόζει προσωρινούς περιορισμούς για τους Κροάτες αποσπασμένους υπαλλήλους εταιρειών ορισμένων κλάδων, όχι όμως και για τους αυτοαπασχολούμενους.

Συχνές ερωτήσεις

Νομοθεσία της ΕΕ

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για τους κανόνες που ισχύουν σε συγκεκριμένη χώρα;

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα: