Εργαλεία εξυπηρέτησης

Επιλογή γλώσσας

Σημαία της ΕΕ

Διαδρομή πλοήγησης

Μενού

Τελευταίος έλεγχος : 15/03/2018

Άδεια εργασίας

Απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να επικαλεστεί το άρθρο 50 της ΣΕΕ: Περισσότερες πληροφορίες

επί του παρόντος, το ΗΒ εξακολουθεί να είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που αυτό συνεπάγεται.

 • Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την κοινή έκθεση της ΕΕ και του ΗΒ της 8ης Δεκεμβρίου 2017English
 • Εκδόσεις της ΕΕ για το BrexitEnglish
 • Πληροφορίες και οδηγίες της κυβέρνησης του ΗΒ για το BrexitEnglish

Ως υπήκοος χώρας της ΕΕ, δεν χρειάζεστε κατά κανόνα άδεια εργασίας για να εργαστείτε σε μια χώρα της ΕΕ.

Δεν απαιτείται άδεια εργασίας για τους αυτοαπασχολούμενους στην ΕΕ.

Ωστόσο, ορισμένοι πολίτες της ΕΕ εξακολουθούν να χρειάζονται άδεια εργασίας για να εργαστούν ως μισθωτοί σε ορισμένες χώρες της ΕΕ.

Αυτό αφορά κυρίως:

 • τους πολίτες της Κροατίας σε ορισμένες χώρες της ΕΕ
 • ορισμένους πολίτες της ΕΕ στην Κροατία.

Το Λιχτενστάιν επιβάλλει ποσοστώσεις οι οποίες περιορίζουν τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να εργαστούν και να ζήσουν στη χώρα αυτή. Αυτό το σύστημα ποσοστώσεων ισχύει για τους υπηκόους όλων των χωρών της ΕΕ, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας.

Υπήκοοι Κροατίας

Το δικαίωμά σας να εργασθείτε ως μισθωτός σε άλλη χώρα της ΕΕ μπορεί να περιορίζεται από μεταβατικές διατάξεις μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν καταργήσει αυτούς τους περιορισμούς. Ωστόσο, ενδέχεται να χρειάζεστε άδεια εργασίας για να εργαστείτε σε μια από τις εξής χώρες:

 • ΑυστρίαDeutsch
 • Κάτω ΧώρεςEnglishNederlands
 • ΣλοβενίαSlovenščina
 • Ηνωμένο ΒασίλειοEnglish

Εργασία στην Κροατία

Το δικαίωμά σας να εργασθείτε ως μισθωτός στην Κροατία μπορεί να περιορίζεται από μεταβατικές διατάξεις. Μπορεί να χρειάζεστε άδεια εργασίας, αν προέρχεστε από μία από τις ακόλουθες χώρες:

 • Αυστρία
 • Κάτω Χώρες
 • Σλοβενία
 • Ηνωμένο Βασίλειο

Εργασία στην Ελβετία

Οι περισσότεροι πολίτες της ΕΕ δεν χρειάζονται άδεια για να εργαστούν στην Ελβετία. Περιορισμοί ισχύουν μόνον για τους Κροάτες υπήκοους που εξακολουθούν να χρειάζονται άδεια εργασίας. Μάθετε περισσότερα για την εργασία υπηκόων χωρών της ΕΕ στην ΕλβετίαfrançaisDeutschitalianoEnglish.

Βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Ελβετίας για την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, οι Ελβετοί υπήκοοι είναι ελεύθεροι να ζουν και να εργάζονται στην ΕΕ.

Περισσότερες πληροφορίες

Προτού αποφασίσετε να εργαστείτε σε χώρα που επιβάλλει περιορισμούς, θα πρέπει να ενημερωθείτε για τις ισχύουσες διαδικασίες.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον δημόσιο φορέα απασχόλησης της χώρας στην οποία επιθυμείτε να εργαστείτε ή με έναν σύμβουλο EURES.

Μια αληθινή ιστορία

Προτού αναχωρήσετε για το εξωτερικό, βεβαιωθείτε ότι θα σας χορηγηθεί η άδεια εργασίας

Ο Μάρκο από την Κροατία αποδέχθηκε προσφορά εργασίας από τη Βιέννη και μετακόμισε αμέσως στην Αυστρία. Δεν μπόρεσε όμως να λάβει άδεια εργασίας και τώρα είναι αναγκασμένος να επιστρέψει στην Κροατία.

Αν προέρχεστε από την Κροατία, προτού μετακομίσετε σε άλλη χώρα για να εργαστείτε, πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξετε αν χρειάζεστε άδεια εργασίας. Αν όντως χρειάζεστε, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η αίτηση χορήγησής της μπορεί να απορριφθεί.

Απόσπαση στο εξωτερικό

Δεν υπάρχουν περιορισμοί για τους αποσπασμένους υπαλλήλους - με μία εξαίρεση: η Αυστρία εφαρμόζει προσωρινούς περιορισμούς για τους Κροάτες αποσπασμένους υπαλλήλους εταιρειών ορισμένων κλάδων, όχι όμως και για τους αυτοαπασχολούμενους.

Νομοθεσία της ΕΕ
 • Προσωρινοί περιορισμοί του δικαιώματος εργασίας στο εξωτερικό English
Δημόσιες διαβουλεύσεις
  Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
  Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές