Ηλεκτρονικές πληρωμές και πληρωμές σε μετρητά

Ηλεκτρονικές συναλλαγές

Οι κανόνες της ΕΕ για τις πληρωμές παρέχουν σε εσάς και τους πελάτες σας τη δυνατότητα να πραγματοποιείτε και να λαμβάνετε εύκολα ηλεκτρονικές πληρωμές. Αυτό σημαίνει ότι, για τις πληρωμές σε ευρώ σε ολόκληρη την ΕΕ, οι τράπεζες πρέπει να σας χρεώνουν το ίδιο επιτόκιο όπως και για τις ισοδύναμες εθνικές συναλλαγές.

Οι τράπεζες που έχουν την έδρα τους σε χώρες της ΕΕ εκτός της ζώνης του ευρώ οφείλουν επίσης να εφαρμόζουν αυτόν τον κανόνα και δεν επιτρέπεται να σας χρεώνουν για τις πληρωμές σε ευρώ προς μια άλλη χώρα της ΕΕ ή στο εσωτερικό αυτής περισσότερο από όσο χρεώνουν για τις εγχώριες πληρωμές στο εθνικό τους νόμισμα.

Δεν επιτρέπονται πρόσθετες χρεώσεις για πληρωμές με κάρτα

Δεν μπορείτε να χρεώνετε επιπλέον τους πελάτες σας για τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Αυτό ισχύει για όλες τις αγορές με κάρτα (στα καταστήματα και μέσω διαδικτύου) σε όλη την ΕΕ.

Παράδειγμα

Υποβολή καταγγελίας σχετικά με τις πρόσθετες χρεώσεις για πληρωμές με κάρτα

Μια εταιρεία πώλησης και διανομής εισιτηρίων χρεώνει τους πελάτες της 6 ευρώ για τη χρήση πιστωτικής κάρτας όταν αγοράζουν εισιτήριο ηλεκτρονικά. Ένας δυσαρεστημένος πελάτης υπέβαλε καταγγελία στο τοπικό κέντρο καταναλωτών, το οποίο επιβεβαίωσε ότι δεν επιτρέπεται πρόσθετη χρέωση. Το κέντρο επικοινώνησε με την εταιρεία εισιτηρίων και της ζήτησε να αποσύρει αμέσως την πρόσθετη χρέωση από το εργαλείο της για τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Δυναμική μετατροπή νομισμάτων

Όσον αφορά την πληρωμή με κάρτα, παρέχετε στους πελάτες τη δυνατότητα πληρωμής στο δικό τους νόμισμα και όχι στο νόμισμα της χώρας ή του ιστοτόπου σας;

Οφείλετε να τους ενημερώνετε – τη στιγμή της αγοράς – για όλες τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν από την προσφερόμενη υπηρεσία συναλλαγματικής μετατροπής. Οι επιβαρύνσεις αυτές θα πρέπει να εκφράζονται ως ποσοστό προσαύξησης επί της πλέον πρόσφατης διαθέσιμης αναφοράς συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ en που εκδίδεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Παράδειγμα

Χρέωση πελατών με ξένη κάρτα πληρωμών

Οι πελάτες του ξενοδοχείου σας που είναι κάτοχοι κάρτας πληρωμής εξωτερικού μπορούν να επιλέξουν το εθνικό τους νόμισμα για την πληρωμή της διαμονής τους. Οφείλετε να μετατρέψετε το ποσό του λογαριασμού χρησιμοποιώντας την ισοτιμία της ΕΚΤ. Θα πρέπει επίσης να ενημερώσετε τους πελάτες σας για το ποσοστό της προσαύξησης που θα χρεώσετε.

Απαγόρευση διακρίσεων – πληρωμές

Είστε ελεύθεροι να δέχεστε οποιαδήποτε μέσο πληρωμής προτιμάτε, αλλά εάν οι πελάτες σας θέλουν να πληρώσουν ηλεκτρονικά (π.χ. άμεση χρέωση ή πληρωμή με κάρτα) σε νόμισμα που δέχεστε, θα πρέπει να κάνετε δεκτή την πληρωμή ανεξαρτήτως του πού οι πελάτες σας ή οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών των πελατών σας είναι εγκατεστημένοι εντός της ΕΕ.

Παράδειγμα

Αποδοχή πληρωμής με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες σε ευρώ

Ένας πελάτης εγκατεστημένος στο Βέλγιο αγοράζει ένα καινούργιο ζευγάρι παπούτσια από γερμανικό διαδικτυακό κατάστημα χρησιμοποιώντας φιλανδική πιστωτική κάρτα. Η γερμανική επιχείρηση πρέπει να δεχτεί την πληρωμή δεδομένου ότι στον ιστότοπό της αναφέρεται ότι οι πιστωτικές κάρτες σε ευρώ είναι δεκτές ως μέσο πληρωμής.

Ταυτοποίηση του καταναλωτή με πολλαπλά στοιχεία

Πρέπει να φροντίσετε ώστε η διαδικτυακή σας επιχείρηση να μπορεί να πραγματοποιήσει ασφαλή ταυτοποίηση των πελατών σας, όπως ταυτοποίηση με δύο ή περισσότερα στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε ηλεκτρονική πληρωμή άνω των 30 ευρώ, οι πελάτες σας θα πρέπει να χρησιμοποιούν συνδυασμό δύο τουλάχιστον στοιχείων ταυτοποίησης, όπως:

  • κάτι που έχουν (όπως κινητό τηλέφωνο ή συσκευή ανάγνωσης κάρτας) ΚΑΙ κάτι που γνωρίζουν (όπως αριθμός PIN ή κωδικός πρόσβασης)
  • κάτι που έχουν (όπως κινητό τηλέφωνο ή συσκευή ανάγνωσης κάρτας) ΚΑΙ κάτι που διαθέτουν ως προσωπικό στοιχείο (όπως δακτυλικό αποτύπωμα)
  • κάτι που γνωρίζουν (όπως αριθμός PIN ή κωδικός πρόσβασης) ΚΑΙ κάτι που διαθέτουν ως προσωπικό στοιχείο (όπως δακτυλικό αποτύπωμα)

Ενημερωθείτε από τον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών σας για τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να ανταποκριθείτε στην υποχρέωση αυτή.

Κανόνες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας

Είτε είστε ιδιοκτήτης επιχείρησης είτε ιδιώτης, θα πρέπει να εφαρμόζετε ορισμένα μέτρα όταν συνάπτετε επιχειρηματική σχέση ή πραγματοποιείτε περιστασιακές συναλλαγές με πελάτες, με στόχο να αποτρέψετε τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται είτε για μία είτε για περισσότερες πράξεις που φαίνεται ότι συνδέονται, εάν:

  • εμπορεύεστε προϊόντα και πραγματοποιείτε ή λαμβάνετε πληρωμές σε μετρητά ύψους τουλάχιστον 10.000 ευρώ
  • πραγματοποιείτε περιστασιακές συναλλαγές που ανέρχονται σε τουλάχιστον 15.000 ευρώ
  • είστε πάροχος υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών αρμόδιος για την είσπραξη κερδών ή την κατάθεση στοιχημάτων, όταν πραγματοποιείτε συναλλαγές που ανέρχονται σε ποσό ίσο ή μεγαλύτερο των 2.000 ευρώ

Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να εφαρμόζετε δέουσα επιμέλεια ως προς τον πελάτη: μεταξύ άλλων, πρέπει να εξακριβώνετε και να επαληθεύετε την ταυτότητά του, καθώς και την ταυτότητα του πραγματικού δικαιούχου —δηλαδή του προσώπου που τελικά κατέχει ή ελέγχει τους πελάτες σας, ή του προσώπου για λογαριασμό του οποίου πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή. Εάν διαπιστώσετε τυχόν ύποπτη δραστηριότητα, θα πρέπει να την αναφέρετε στη μονάδα χρηματοοικονομικών πληροφοριών en (ΜΧΠ) στη χώρα της ΕΕ όπου κατοικείτε.

Νομοθεσία της ΕΕ

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Έχετε απορίες σχετικά με τη λειτουργία μιας διασυνοριακής επιχείρησης, π.χ. σχετικά με εξαγωγές ή επέκταση σε άλλη χώρα της ΕΕ; Εάν ναι, το Enterprise Europe Network μπορεί να σας δώσει συμβουλές δωρεάν.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τον μηχανισμός εντοπισμού υπηρεσιών υποστήριξης για να βρείτε την κατάλληλη βοήθεια για εσάς.

Τελευταίος έλεγχος: 16/02/2024
Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα