Επιχειρήσεις
Τελευταίος έλεγχος: 02/04/2022

Εγγραφή σε άλλη χώρα της ΕΕ μελών της οικογένειάς σας που είναι υπήκοοι χωρών της ΕΕ

Αν μετακομίζετε σε άλλη χώρα της ΕΕ, τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς σας μπορούν να μετακομίσουν μαζί σας.

Μετά από 3 μήνες στη νέα σας χώρα, θα πρέπει να δηλώσουν τη διαμονή τους και να ζητήσουν να τους χορηγηθεί πιστοποιητικό εγγραφής.

Τα μη εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς σας, που είναι υπήκοοι χώρας της ΕΕ, μπορούν να εγγραφούν στη νέα τους χώρα ΕΕ σύμφωνα με τα δικά τους δικαιώματα.

Δικαιολογητικά έγγραφα για το πιστοποιητικό εγγραφής

Τα μέλη της οικογένειάς σας θα χρειαστούν τα παρακάτω έγγραφα προκειμένου να λάβουν το πιστοποιητικό εγγραφής τους από το δημαρχείο ή το τοπικό αστυνομικό τμήμα:

Προειδοποίηση

Δεν επιτρέπεται να ζητηθούν άλλα έγγραφα.

Το πιστοποιητικό εγγραφής εκδίδεται αυτόματα για την/τον σύζυγο, τα παιδιά, τα εγγόνια, τους γονείς και τους παππούδες/γιαγιάδες σας. Για άλλα μέλη της οικογένειάς σας, οι αρχές πρέπει να αποφασίσουν το συντομότερο δυνατό αν θα εκδώσουν ή όχι το πιστοποιητικό εγγραφής.

Τέλη

Το πιστοποιητικό εγγραφής δεν θα πρέπει να κοστίζει περισσότερο απ΄ όσο κοστίζει στους υπηκόους της χώρας το δελτίο ταυτότητας ή παρόμοια έγγραφα.

Ισχύς

Η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εγγραφής είναι απεριόριστη (δεν χρειάζεται ανανέωση), ενδέχεται όμως να πρέπει να δηλώνετε κάθε αλλαγή διεύθυνσης στις τοπικές αρχές.

Που και πώς γίνεται η εγγραφή ανά χώρα

Δείτε πού και πώς μπορείτε να εγγράψετε στη χώρα υποδοχής σας τα μέλη της οικογένειάς σας που είναι υπήκοοι χώρας ΕΕ:

Επιλέξτε χώρα

Εφόσον ορίζεται από τη χώρα υποδοχής σας, τα μέλη της οικογένειάς σας μπορούν να λάβουν πρόστιμο, αλλά δεν μπορούν να απελαθούν, εάν:

Αν δυσκολεύεστε να αποκτήσετε το πιστοποιητικό εγγραφής για μέλη της οικογένειάς σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στις υπηρεσίες παροχής βοήθειας.

Δείτε επίσης πληροφορίες για την έκδοση κάρτας διαμονής για μέλη οικογένειας που είναι υπήκοοι χωρών εκτός ΕΕ .

Συχνές ερωτήσεις

Νομοθεσία της ΕΕ

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα: