Ultima verificare : 06/07/2018

Prețuri și plăți

Când cumpărați produse sau servicii în UE, trebuie să fiți informat în mod clar cu privire la prețul total. Acesta trebuie să includă toate taxele și comisioanele suplimentare.

În cazul cumpărăturilor on-line, trebuie să exprimați explicit (de exemplu, prin apăsarea unui buton) faptul că ați înțeles că plasarea unei comenzi implică o obligație de plată.

Suprataxe: comisioane pentru folosirea cardurilor

Comercianții din UE nu au voie să vă perceapă taxe suplimentare pentru utilizarea cardului de credit sau de debit. Singurele excepții de la această regulă o reprezintă cardurile American Express/Diners Club și cardurile profesionale sau de întreprindere, în cazul cărora factura este plătită de angajator, nu de posesorul cardului. Dacă utilizați aceste carduri, s-ar putea să vi se perceapă un comision, dar acesta nu poate fi mai mare decât costul efectiv suportat de comerciant pentru procesarea plății.

Atenție! Când efectuați plăți în UE în monede diferite de euro, este posibil ca furnizorul cardului să vă perceapă un comision de conversie valutară dacă utilizați cardul în altă țară din UE.

Taxe pentru servicii suplimentare

Trebuie să vă exprimați acordul cu privire la orice plată suplimentară solicitată de către comerciant, de exemplu, pentru livrare expres, ambalaj cadouri sau asigurare de călătorie.

Nu puteți fi taxat pentru aceste servicii decât dacă ați optat explicit pentru ele. Utilizarea unei opțiuni predefinite pe site-ul comerciantului nu este echivalentă cu un acord explicit. Prin urmare, aveți dreptul la rambursarea oricăror plăți suplimentare colectate astfel.

Caz real

Comercianții trebuie să vă comunice prețul total (inclusiv eventualele taxe și comisioane) înainte de efectuarea plății

Ewa din Polonia a cumpărat câteva cărți de la un comerciant on-line, dar suma care i s-a reținut de pe cardul de credit a fost mai mare decât prețul final afișat pe site-ul comerciantului. Ea și-a dat seama că de-abia după finalizarea comenzii au fost adăugate costurile de livrare.

Deoarece normele UE obligă vânzătorii să afișeze prețul corect și complet înainte de finalizarea comenzii on-line, Ewa a contactat atât compania, cât și autoritățile poloneze. După intervenția autorităților, i-a fost rambursată diferența.

Discriminare în materie de prețuri

În calitate de cetățean al UE, atunci când cumpărați produse ori servicii nu vi se poate percepe un preț mai mare din cauza naționalității sau a țării în care aveți reședința. Cu toate acestea, anumite diferențe de preț pot fi justificate, dacă se bazează pe criterii obiective, altele decât naționalitatea.

Caz real

Uneori, diferențele de preț sunt justificate

Bart, cetățean olandez, își vizitează un prieten din Germania și dorește să meargă la piscină. Pentru că trebuie să plătească un preț mai mare decât cel perceput rezidenților locali, Bart se întreabă dacă această discriminare este legală.

Diferența de preț este justificată în acest caz. Administrarea piscinei intră în sarcina autorităților locale și este finanțată din impozitele plătite de locuitorii din zonă. Prin urmare, aceștia au dreptul de a plăti un preț mai mic, dată fiind contribuția lor la bugetul local.

Caz real

Nu vi se poate cere să plătiți mai mult din cauza țării de reședință

Hilda este din Danemarca și a vrut să închirieze o mașină în Spania pe durata vacanței de vară. Și-a ales mașina de pe site-ul unei firmei de închirieri. Totuși, când și-a introdus adresa pentru a finaliza rezervarea, a observat că prețul a crescut cu 140 de euro.

Hilda a contactat Centrul European al Consumatorilor pentru a-și exprima nemulțumirea în legătură cu această discriminare. Centrul i-a solicitat firmei de închirieri auto să se conformeze normelor UE.

Stabilirea prețurilor la biletele de călătorie

Normele UE privind stabilirea prețurilor se aplică și în cazul biletelor de călătorie (de tren, de avion etc.), indiferent dacă le cumpărați direct sau on-line. Aceasta înseamnă că, atunci când cumpărați biletele, toate taxele și comisioanele trebuie să fie incluse și să apară în prețul total încă de la începutul procedurii de rezervare. În acest fel vă va fi mai ușor să faceți comparația cu prețurile practicate de alți operatori. 

Eventualele costuri suplimentare (cum ar fi asigurarea de călătorie) trebuie indicate clar și etichetate ca fiind opționale.

În ceea ce privește achiziționarea biletelor de avion, dacă identificați neclarități în stabilirea prețului pe durata procedurii de rezervare, vă puteți adresa autorităților naționale din țara dumneavoastră de reședință.

Întrebări şi răspunsuri

Legislaţia UE

Căutați informații despre normele aplicabile într-o anumită țară?

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Cereți ajutor sau sfaturi de la Centrul european al consumatorilor din țara dumneavoastrăen

Partajați această pagină: