Poslovanje
Posljednji put provjereno: 04/05/2020

Određivanje cijena i plaćanje

Utječe li Brexit na vas?

Kada kupujete robu ili usluge u EU-u, morate biti jasno informirani o ukupnoj cijeni, uključujući sve poreze i dodatne naknade.

Kada kupujete na internetu morate izričito potvrditi, npr. klikom na gumb, da ste svjesni da svojom narudžbom preuzimate obvezu plaćanja.

Ako želite izvršiti internetsko plaćanje u iznosu većem od 30 eura, morat ćete upotrijebiti kombinaciju barem dvaju elemenata za provjeru autentičnosti, kao što su:

  • nešto što posjedujete (npr. vaš mobilni telefon ili čitač kartica) UZ nešto što vam je poznato (PIN ili lozinka)
  • nešto što posjedujete (mobilni telefon ili čitač kartica) UZ neko vaše obilježje (otisak prsta)
  • nešto što vam je poznato (PIN ili lozinka) UZ neko vaše obilježje (otisak prsta).

Tako će se vaša plaćanja dodatno osigurati i zaštititi.

Dodatne naknade: naknade za plaćanje karticama

Prodavači u EU-u ne smiju vam dodatno naplatiti ako plaćate kreditnom ili debitnom karticom. Jedine su iznimke od ovog pravila kartice American Express ili Diners Club te poslovne kreditne kartice, čije račune ne plaćate vi nego vaš poslodavac. Ako plaćate tim karticama, može vam se naplatiti naknada, ali ona ne smije biti viša od troška koji snosi prodavač za obradu vaše uplate.

Trebali biste biti svjesni da vam se u slučaju plaćanja u valutama zemalja EU-a koje nisu uvele euro može naplatiti naknada za konverziju valute za plaćanje vašom karticom u drugoj zemlji EU-a.

Naknade za dodatne usluge

Morate dati svoj pristanak za dodatna plaćanja koja zatraži prodavač, npr. za brzu dostavu, omatanje poklona ili putno osiguranje.

Prodavač vam ne smije naplatiti te usluge, osim ako ste ih izričito odabrali. Unaprijed označeno polje na internetskoj stranici prodavača ne znači da ste dali pristanak. U tom slučaju imate pravo na povrat iznosa koji vam je na takav način naplaćen.

Primjer

Prodavači vam prije plaćanja moraju navesti punu cijenu (koja uključuje poreze i naknade).

Ewa iz Poljske kupila je knjige od prodavača na internetu, ali se njezinu kreditnu karticu teretilo za iznos viši od konačnog iznosa navedenog na internetskoj stranici prodavača. Ewa je shvatila da poduzeće nije uključilo troškove dostave te ih je u cijenu uključilo tek nakon što je ona obavila kupnju.

Budući da se na temelju pravila EU-a prodavače obvezuje da prikažu ispravne i potpune podatke o cijeni prije kupnje na internetu, Ewa je slučaj prijavila poduzeću i poljskim nadležnim tijelima. Nakon posredovanja nadležnih tijela dobila je povrat razlike u cijeni.

Plaćanje u drugoj valuti – naknade za konverziju

Kupujete li proizvod ili uslugu čija je cijena navedena u drugoj valuti, platit ćete više od navedene cijene. Isto tako, kada podižete gotovi novac iz bankomata u drugoj valuti, to će vas koštati više od iznosa koji ste podignuli. Dodatni troškovi mogu biti:

Kada nešto kupujete fizički ili na internetu, mogao bi vam biti ponuđen odabir između plaćanja u lokalnoj ili u vašoj domaćoj valuti. Ako ste platili u lokalnoj valuti, tek ćete na svojem bankovnom izvodu ili računu kreditne kartice vidjeti koliko vas je ta transakcija koštala u vašoj domaćoj valuti. To je često najpovoljnija mogućnost. Ako plaćate u svojoj domaćoj valuti, odmah ćete znati koliki će vam iznos biti naplaćen. Međutim, dodatne naknade čine tu mogućnost skupljom.

Ako vam trgovac ili internetska stranica ponude mogućnost plaćanja u vašoj domaćoj valuti, moraju vam odmah navesti koliko će to dodatno koštati. Taj bi dodatni trošak trebali izraziti kao postotnu maržu pridodanu najnovijem tečaju Europske središnje banke.

Primjer: Hotel vam nudi da odaberete hoćete li svoj boravak u njemu platiti u lokalnoj ili u vašoj domaćoj valuti. Ako izaberete svoju domaću valutu, hotel bi trebao izvršiti konverziju iznosa na računu prema tečaju ESB-a te vas obavijestiti o postotku marže koja će biti pridodana tom iznosu.

Informacije o tim vrstama naknada moraju vam biti pružene i na internetskim stranicama vaše banke ili izdavatelja vaše kartice. U svakom slučaju, uvijek imate pravo odbiti tu mogućnost i plaćanje izvršiti u lokalnoj valuti.

Cjenovna diskriminacija

Kada građani EU-a ili rezidenti kupuju robu ili naručuju usluge, ne smije im se naplatiti viša cijena samo zbog državljanstva ili zemlje boravišta.

Kada u EU-u kupujete robu preko interneta, cijene se mogu razlikovati od zemlje do zemlje ili na različitim verzijama iste internetske stranice, primjerice zbog razlika u troškovima dostave. Međutim, ako preko interneta kupujete robu bez prekogranične dostave, na primjer kad na internetu kupujete nešto što namjeravate sami preuzeti od trgovca ili u trgovini, trebale bi vam biti ponuđene iste cijene i posebne ponude kao i kupcima koji žive u toj zemlji EU-a. Ne smije vam se naplatiti više niti vam se smije onemogućiti da nešto kupite samo zato što živite u drugoj zemlji.

Ista se pravila primjenjuju i kad naručujete usluge koje se pružaju u poslovnim prostorima trgovca, na primjer kada kupujete ulaznice za zabavni park, rezervirate smještaj u hotelu, unajmljujete automobil ili naručujete usluge koje se isporučuju elektronički (na primjer usluge u oblaku ili internetsko udomljavanje), imate pravo na iste cijene kao i lokalni kupci.

Kad je riječ o medijima zaštićenima autorskim pravima, kao što su filmovi, e-knjige i glazba, na njih se često u različitim zemljama primjenjuju različiti ugovori o licenciranju. Stoga možda nećete uvijek imati pristup istim proizvodima po istoj cijeni u svim zemljama EU-a.

Primjer

Ne smije vam se naplatiti viša cijena samo na temelju vaše zemlje boravka

Hilda iz Danske željela je unajmiti automobil u Španjolskoj tijekom ljetnih praznika. Na internetskoj stranici španjolskog poduzeća za najam vozila odabrala je automobil koji je željela rezervirati. No kad je unijela svoju adresu kako bi dovršila rezervaciju, vidjela je da se ukupna cijena najma vozila povećala za 140 EUR.

Kontaktirala je lokalni Europski potrošački centar i požalila se na cjenovnu diskriminaciju. Pomogli su joj da podnese formalnu pritužbu, ističući cjenovnu diskriminaciju na internetskoj stranici poduzeća za najam automobila. Budući da se to poduzeće nije pridržavalo pravila EU-a, nadležno nacionalno tijelo može mu izreći novčanu kaznu.

Pravila za određivanje cijena putnih karata

Pravila EU-a za određivanje cijena primjenjuju se i na kupnju putnih karata, kao što su zrakoplovne karte ili karte za vlak, bez obzira na to kupujete li ih na internetu ili osobno. To znači da prilikom kupnje karata svi porezi, pristojbe i naknade moraju biti uključeni i navedeni u ukupnoj cijeni od početka postupka rezervacije. Tako lakše možete usporediti cijene s drugim putnim agencijama.

Sve dodatne usluge (kao npr. putno osiguranje) moraju biti jasno navedene i predložene samo kao mogućnost odabira.

Kada je riječ o kupnji zrakoplovnih karata, ako prilikom rezervacije leta na internetu naiđete na netransparentno utvrđene cijene, možete to prijaviti nacionalnim tijelima u svojoj zemlji boravišta u EU-u.

Automatsko preusmjeravanje na nekim internetskim stranicama

Ako trgovac ima više različitih verzija svojih internetskih stranica, ne smije vas automatski preusmjeriti na drugu verziju, osim ako mu vi date suglasnost. Primjerice, ako živite u Francuskoj i odlučili ste izravno pristupiti internetskoj stranici koja završava s .be (Belgija), trgovac vam smije predložiti otvaranje internetske stranice koja završava s .fr. Međutim, ako niste izričito pristali na to preusmjeravanje, trebali biste moći pristupiti internetskoj stranici koja završava s .be, koju ste prvotno i odabrali.

Trebala bi vam biti omogućena i promjena odabira u bilo kojem trenutku, primjerice odabirom druge opcije u polju „Odaberite zemlju". Tako ćete moći vidjeti cijene i akcije za proizvode i usluge koje trgovac nudi u drugim zemljama. Međutim, trebali biste uvijek provjeriti uvjete isporuke koje je trgovac odredio za vašu zemlju kako biste razumjeli koje su mogućnosti i cijene dostave u vašu zemlju.

Često postavljana pitanja

Zakonodavstvo EU

Trebate više informacija o pravilima u određenoj državi?

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: