Poslovanje
Posljednji put provjereno: 09/03/2020

Pristup internetskom sadržaju u inozemstvu

Utječe li Brexit na vas?

Kada putujete u drugu zemlju EU-a, imate pravo plaćenim uslugama internetskog sadržaja pristupati jednako kao u svojoj matičnoj zemlji. To primjerice znači da, ako plaćate pretplatu pružatelju internetskog televizijskog sadržaja, kada putujete u drugu zemlju EU-a možete gledati i preuzimati iste filmove i televizijske serije kao i kod kuće.

Ta pravila primjenjuju se na sve vaše pretplate za internetske sadržaje kao što su e-knjige, igre, glazba i sportski događaji.

Ta ograničenja ne primjenjuju se ako imate ugovor s pružateljem usluga internetskog sadržaja koji ograničava pristup u drugim zemljama EU-a ili ste morali nadoplatiti za mogućnost pristupa sadržaju u inozemstvu.

Pristup besplatnom internetskom sadržaju u inozemstvu

Kada putujete u drugu zemlju EU-a, pravilima EU-a također su obuhvaćene besplatne pretplate na internetski sadržaj, na neobaveznoj osnovi. To znači da pristup vašim besplatnim internetskim sadržajima kada ste u inozemstvu ovisi o pružatelju usluga.

Provjera zemlje EU-a u kojoj boravite

Vašem pružatelju usluga dopuštena je upotreba do dva sljedećanačina provjere u kojoj zemlji EU-a boravite:

Ako je to potrebno, vaš pružatelj usluga također može upotrebljavati jedan od sljedećih načina za provjeru zemlje EU-a u kojoj boravite, ali samo uz jedan od ranije navedenih načina:

Primjer

Pri putovanju Europom možete pristupiti plaćenim internetskim sadržajima

Sarah, studentica u Belgiji, pretplatu na servis za internetski prijenos glazbe plaća deset EUR mjesečno kako bi slušala glazbu na tabletu. Kada je otišla u Španjolsku na tri mjeseca u okviru programa Erasmus, njezin pružatelj usluga onemogućio joj je pristup uz obrazloženje da više ne živi u Belgiji.

Sara je uputila pritužbu pružatelju usluga i provjerili su njezino boravište. Shvatili su da joj je boravište i dalje u Belgiji jer je njezin odlazak u inozemstvo privremen i vratili joj puno pravo pristupa usluzi prijenosa glazbe.

Pristup istom sadržaju bez obzira na to gdje se nalazite

Vaš pružatelj usluga ne smije vam naplatiti dodatnu naknadu za pristup sadržaju na koji ste već pretplaćeni dok ste u drugoj zemlji EU-a, a za koji ste već postoji pretplata. Također biste trebali imati pristup pod istim uvjetima kao i u svojoj matičnoj zemlji, to jest pristup istom sadržaju, u istom opsegu i za isti broj uređaja, za isti broj korisnika te u istom opsegu funkcija.

Vašem pružatelju usluga također nije dopušteno namjerno smanjenje kvalitete sadržajakojima pristupate u inozemstvu. No imajte na umu da kvaliteta internetskog sadržaja također ovisi o mreži koju upotrebljavate kako biste mu pristupili (kao što je bežična mreža ili 3G/4G mreže).

Pristup internetskom sadržaju putem 3G/4G mreže dok ste u drugoj zemlji EU-a u skladu s vašim ugovorom za mobilnu telefoniju naplaćuje se kao potrošnja podatkovnog prometa. Pročitajte više o Pravilima EU-a o roamingu

Često postavljana pitanja

Zakonodavstvo EU

Public consultations

Trebate više informacija o pravilima u određenoj državi?

Podijeli: