Poslovanje
Posljednji put provjereno: 25/04/2022

Otmica djeteta

Vaš je partner odveo vaše dijete u drugu zemlju EU-a bez vašeg pristanka ili protivno odluci suda?

Možete pokrenuti pravni postupak za vraćanje djeteta. Središnja nadležna tijela mogu vam pomoći da poduzmete potrebne korake. Pronađite središnja tijela nadležna za međunarodne otmice djeceKlikom na poveznicu dokument se otvara na drugoj stranici.

Ako vaš predmet ispunjava pravne zahtjeve, sudovi u zemlji EU-a u koju je dijete odvedeno odlučit će treba li ga vratiti.

Moguće iznimke

I vi i vaše dijete trebali biste imati mogućnost da vas sud sasluša tijekom postupka.

Promjena odluke suda

Ako želite promijeniti odluku o skrbništvu, morate se obratiti sudu u zemlji u kojoj je ta odluka donesena.

Ne možete promijeniti odluku o skrbništvu tako da otmete dijete i da zatražite od suda u drugoj zemlji EU-a da donese drukčiju odluku.

Napomena

Iznimke

Ta se pravila ne primjenjuju na Dansku, Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku.

Međutim, Danska, Island, Norveška i Švicarska primjenjuju Hašku konvenciju o otmici djece iz 1980Klikom na poveznicu dokument se otvara na drugoj stranici . U predmetima koji se odnose na otmicu, a u koje su uključene te zemlje, postupa se u skladu s tom konvencijom ili drugim međunarodnim sporazumima.

Primjer

Osiguranje poštovanja prava na skrbništvo

Irena i Vincenzo živjeli su u Italiji 14 godina, ali se sada razvode. Talijanski je sud Vincenzu 2013. dao skrbništvo nad njihovom kćeri Alessandrom i naredio da se ona privremeno smjesti u dječji dom u Pisi. Tog je dana Irena s njihovom kćeri otišla u Sloveniju.

Slovenski je sud priznao nalog talijanskog suda i pokrenuo postupak za vraćanje Alessandre njezinu ocu. Irena se protivila toj odluci.

Slovenski sud dao je Ireni privremeno skrbništvo nad Alessandrom jer bi smještanje u dječji dom u Italiji za Alessandru imalo trajne psihološke posljedice. Osim toga, Alessandra je izrazila želju da ostane s majkom tijekom sudskog postupka u Sloveniji.

Vincenzo se žalio na odluku slovenskog suda i dobio slučaj. Alessandra je vraćena u Italiju.

Često postavljana pitanja

Zakonodavstvo EU

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: