Uslužni alati

Odabir jezika

Zastava EU-a

Navigacijski put

Izbornik

Ažurirano : 28/02/2017

Otmica djeteta

Odluka Ujedinjene Kraljevine o pozivanju na članak 50. UEU-a: Više informacija

Ujedinjena Kraljevina trenutačno je punopravna država članica EU-a te se prava i obveze i dalje u potpunosti primjenjuju u Ujedinjenoj Kraljevini i na nju:

  • Pitanja i odgovori na temelju Zajedničkog izvješća pregovaračâ Europske unije i Ujedinjene Kraljevine od 8. prosinca 2017English
  • Publikacije EU-a o BrexituEnglish
  • Informacije i smjernice Vlade UK-a o BrexituEnglish

Vaš je partner odveo vaše dijete u drugu zemlju EU-a bez vašeg pristanka ili protivno odluci suda?

Možete pokrenuti pravni postupak za vraćanje djeteta. Središnja nadležna tijela mogu vam pomoći da poduzmete potrebne korake. Pronađite središnja tijela nadležna za međunarodne otmice djece.

Ako vaš predmet ispunjava pravne zahtjeve, sudovi u zemlji EU-a u koju je dijete odvedeno odlučit će treba li ga vratiti.

Moguće iznimke

  • ako je dijete u zemlji u kojoj je živjelo prije otmice bilo izloženo opasnosti
  • ako je dijete dovoljno staro da izjavi da se ne želi vratiti.

I vi i vaše dijete trebali biste imati mogućnost da vas sud sasluša tijekom postupka.

Promjena odluke suda

Ako želite promijeniti odluku o skrbništvu, morate se obratiti sudu u zemlji u kojoj je ta odluka donesena.

Ne možete promijeniti odluku o skrbništvu tako da otmete dijete i da zatražite od suda u drugoj zemlji EU-a da donese drukčiju odluku.

Iznimke

Ta se pravila ne primjenjuju na Dansku, Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku.

Međutim, Danska, Island, Norveška i Švicarska primjenjuju Hašku konvenciju o otmici djece iz 1980françaisDeutschespañolportuguêsEnglish . U predmetima koji se odnose na otmicu, a u koje su uključene te zemlje, postupa se u skladu s tom konvencijom ili drugim međunarodnim sporazumima.

Primjer

Osiguranje poštovanja prava na skrbništvo

Irena i Vincenzo živjeli su u Italiji 14 godina, ali se sada razvode. Talijanski je sud Vincenzu 2013. dao skrbništvo nad njihovom kćeri Alessandrom i naredio da se ona privremeno smjesti u dječji dom u Pisi. Tog je dana Irena s njihovom kćeri otišla u Sloveniju.

Slovenski je sud priznao nalog talijanskog suda i pokrenuo postupak za vraćanje Alessandre njezinu ocu. Irena se protivila toj odluci.

Slovenski sud dao je Ireni privremeno skrbništvo nad Alessandrom jer bi smještanje u dječji dom u Italiji za Alessandru imalo trajne psihološke posljedice. Osim toga, Alessandra je izrazila želju da ostane s majkom tijekom sudskog postupka u Sloveniji.

Vincenzo se žalio na odluku slovenskog suda i dobio slučaj. Alessandra je vraćena u Italiju.

Zakonodavstvo EU
  • Nadležnost, priznavanje i izvršenje sudskih odluka u bračnim stvarima i stvarima povezanim s roditeljskom odgovornošću čeština Dansk Deutsch Ελληνικά español suomi français magyar italiano Nederlands polski português română svenska English
Public consultations
    Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
    Pomoć i savjetovanje