Uslužni alati

Odabir jezika

Zastava EU-a

Navigacijski put

Izbornik

Ažurirano : 12/10/2017

Troškovi i njihov povrat: planirano liječenje u inozemstvu

Odluka Ujedinjene Kraljevine o pozivanju na članak 50. UEU-a: Više informacija

Ujedinjena Kraljevina trenutačno je punopravna država članica EU-a te se prava i obveze i dalje u potpunosti primjenjuju u Ujedinjenoj Kraljevini i na nju:

 • Pitanja i odgovori na temelju Zajedničkog izvješća pregovaračâ Europske unije i Ujedinjene Kraljevine od 8. prosinca 2017English
 • Publikacije EU-a o BrexituEnglish
 • Informacije i smjernice Vlade UK-a o BrexituEnglish

Troškove planiranog liječenja u drugoj zemlji EU-a možete pokriti na dva načina.

1. Vaše zdravstveno osiguranje može izravno pokriti sve troškove.

 • Ta je opcija primjenjiva na pružatelje zdravstvenih usluga u sustavu javnog zdravstva, ali ne obuhvaća privatno liječenje.
 • Prije nego što otputujete na liječenje, morate zatražiti prethodno odobrenje od svojeg pružatelja zdravstvenog osiguranja. Ako ga dobijete, dobit ćete odgovarajući obrazac s odobrenjem ( obrazac S2).
 • Vaše će zdravstveno osiguranje pokriti troškove vašeg liječenja u skladu sa stopama povrata u zemlji u kojoj se liječite.
 • Uključene ustanove obično će izravno osigurati povrat, tako da vi nećete morati platiti liječenje.

Ako se liječite u zemlji u kojoj pacijenti obično plaćaju liječenje, a zatim dobiju povrat troškova od zdravstvenog osiguranja, možda ćete morati platiti troškove unaprijed. Zatim možete zatražiti povrat od nadležnog tijela u zemlji u kojoj se liječite. Ono će vam izravno vratiti troškove prema istoj stopi kao i osobama osiguranima u toj zemlji.

Od svojeg zdravstvenog osiguranja možete zatražiti i povrat troškova po povratku s liječenja. Ako je stopa povrata za liječenje koje vam je pruženo u inozemstvu viša u zemlji u kojoj ste osigurani, imate pravo na dodatni povrat razlike od svojeg zdravstvenog osiguranja.

2. Možete sami platiti liječenje i naknadno tražiti povrat troškova.

 • Ta je opcija primjenjiva na sve pružatelje zdravstvenih usluga, i javne i privatne.
 • Dobit ćete povrat do iznosa troškova predmetnog liječenja u vašoj matičnoj zemlji, ali samo ako imate pravo na to liječenje u svojoj zemlji.

Možda ćete ipak morati zatražiti prethodno odobrenje za bolničko liječenje ili vrlo specijalizirano i skupo liječenje; provjerite u vašoj nacionalnoj kontaktnoj točki.

U Švicarskoj nije moguće dobiti povrat bez prethodnog odobrenja.

1. primjer

Nije vam uvijek potrebno prethodno odobrenje, no bolje je imati ga.

Hugo želi liječiti katarakte (što njegovo zdravstveno osiguranje pokriva) u Njemačkoj. No liječenje je skuplje u Njemačkoj nego u njegovoj zemlji. Hugo želi da mu se pokriju svi troškovi, pa mora zatražiti prethodno odobrenje od svojeg zdravstvenog osiguranja. Ako dobije odobrenje, može otputovati u inozemstvo i liječiti se, a povrat svih troškova provest će se izravno među uključenim ustanovama.

Yvonne želi to isto liječenje katarakta, također u Njemačkoj, i liječenje također pokriva zdravstveno osiguranje. Ona se želi liječiti što prije. Yvonne u nacionalnoj kontaktnoj točki u svojoj zemlji provjerava treba li zatražiti prethodno odobrenje, i saznaje da ne treba. Stoga odlazi u inozemstvo na liječenje. Sama plati liječenje i po povratku dobiva povrat određenog iznosa od svojeg zdravstvenog osiguranja. Budući da nije imala prethodno odobrenje, a liječenje je nešto skuplje u Njemačkoj, Yvonne sama mora platiti dio troškova. Bez prethodnog odobrenja zdravstveno osiguranje vraća troškove samo prema stopi koja se primjenjuje u njezinoj matičnoj zemlji.

2. primjer

Možda ćete, čak i uz prethodno odobrenje, neke troškove morati platiti unaprijed.

Agata želi na složenu operaciju u Finsku, u bolnicu koja je dio javnog zdravstvenog sustava. Budući da je za tu operaciju uvijek potrebno prethodno odobrenje, bilo da je riječ o izravnom plaćanju ili povratu troškova, ona traži prethodno odobrenje; ako ga dobije, troškovi će joj biti izravno pokriveni.

Bernard želi tu istu operaciju, također u Finskoj, ali u privatnoj bolnici. Za to mora također zatražiti prethodno odobrenje, ali nije moguće izravno plaćanje. Ako dobije prethodno odobrenje, Bernard mora platiti troškove operacije i zatim zatražiti povrat. Trebao bi dobiti povrat do razine koja se primjenjuje za istu vrstu operacije u njegovoj matičnoj zemlji.

Koju god mogućnost odaberete, zdravstveno osiguranje vam ne može odbiti zahtjev za prethodno odobrenje ako:

 • određeno liječenje koje vam je potrebno nije dostupno u vašoj zemlji, ali ga pokriva vaše obvezno zdravstveno osiguranje, i
 • u svojoj zemlji možete dobiti potrebno liječenje tek uz odgodu koja je neopravdana s obzirom na vaše trenutačno zdravstveno stanje i tijek vaše bolesti.

Možete saznati više o određenim troškovima i povratima izravno od zdravstvenog osiguranja ili od nacionalne kontaktne točke u zemlji EU-a u kojoj se želite liječiti.

Public consultations
  Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
  Pomoć i savjetovanje