Poslovanje
Posljednji put provjereno: 08/06/2022

Stalni boravak (> pet godina) za državljane države članice

Stjecanje prava stalnog boravka

Kao državljanin EU-a, automatski stječete pravo stalnog boravka u drugoj državi članici EU-a ako ste u njoj zakonito živjeli u neprekinutom razdoblju od pet godina. Ako ispunjavate taj uvjet možete podnijeti zahtjev za iskaznicu stalnog boravka, kojom se potvrđuje vaše pravo na stalni boravaku državi u kojoj trenutačno živite bez ikakvih uvjeta.

Taj se dokument razlikuje od potvrde o prijavi boravka koja je obvezna u brojnim državama. Iskaznica stalnog boravka nije obvezna.

No ta vam iskaznica može biti od koristi u kontaktu sa službenim tijelima ili za administrativne formalnosti. Nadležna tijela od vas tada više ne smiju tražiti potvrdu da imate posao, dovoljno sredstava, zdravstveno osiguranje i slično.

Podnošenje zahtjeva za iskaznicu stalnog boravka

Kako biste pribavili dokument kojim se potvrđuje vaše pravo stalnog boravka, morate predočiti dokaz da ste pet godina zakonito živjeli u toj državi.

Zajedno sa zahtjevom morate uputiti različite popratne dokumente, ovisno o vašem statusu (zaposlen, nezaposlen, samozaposlen, tražitelj posla, umirovljenik, student). To može uključivati sljedeće:

Nadležna tijela vam moraju izdati iskaznicu stalnog boravka što je prije moguće i ne smiju vam to naplatiti više nego što plaćaju državljani te države za izdavanje osobnih iskaznica. Ako to ne učine, možete se javiti našim službama za pomoć.

Valjanost iskaznice se automatski produljuje bez ikakvih uvjeta ili zahtjeva. No trajanje njezine valjanosti može se razlikovati ovisno o državi izdavanja.

Podnošenje zahtjeva za stalni boravak prije isteka pet godina

U nekim posebnim slučajevima možete zatražiti stalni boravak iako je vaš boravak kraći od pet godina. Provjerite ispunjavate li uvjete.

Gubitak prava stalnog boravka

Možete izgubiti pravo na stalni boravak ako živite izvan predmetne države dulje od dvije godine zaredom.

Stalni boravak za članove vaše obitelji iz država članica EU-a

Ista prava vrijede i za članove vaše obitelji iz država članica EU-a. Oni također imaju pravo na iskaznicu stalnog boravka u državi u kojoj su s vama zakonito živjeli u neprekinutom razdoblju od pet godina.

Saznajte više o pravu boravka u EU-u za članove vaše obitelji.

Saznajte više o stjecanju stalnog boravka za članove vaše obitelji koji nisu iz država članica EU-a.

Često postavljana pitanja

Zakonodavstvo EU

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: