Posljednji put provjereno: 24/06/2022

Jamstva za potrošače

Prodajete li robu ili usluge putem interneta ili drugih sredstava komunikacije na daljinu (telefonski, poštom) ili izvan trgovine (posredstvom trgovačkog putnika) potrošač vam ima pravo vratiti kupljeno ili otkazati uslugu u roku od 14 dana. To se katkad naziva razdobljem razmišljanja ili odustajanja. Potrošač nije dužan navesti razloge ili opravdanja.

Prema pravu EU-a potrošaču morate dati i najmanje dvije godine garancije (pravno jamstvo) kao zaštitu od neispravnih proizvoda ili proizvoda koji ne izgledaju ili ne funkcioniraju u skladu s oglasom. U nekim ćete zemljama u skladu s njihovim zakonima možda morati dati i duža jamstva.

 Odgovornost nakon prodaje / neispravni proizvodi

Pokaže li se proizvod koji ste prodali neispravnim , izgledom ne odgovara opisu ili ne funkcionira kako je navedeno u oglasu, to je – sve dok vrijedi pravno jamstvo – vaša odgovornost. U nekim zemljama ta odgovornost obuhvaća i proizvođača ili uvoznika.

 Kada kupac ima pravo na nadoknadu?

Pravno ste vezani svakom javnom izjavom o svojim proizvodima (osobito u oglasima ili na etiketama).

Ako ste maloprodajni trgovac, vaš klijent ima pravo na nadoknadu u okviru pravnog jamstva, koje mu je u pravu EU-a osigurano ako proizvod:

Ako upozorite kupca da postoji problem s kvalitetom proizvoda koji prodajete, kupac nema pravo na nadoknadu povezanu s tom konkretnom neispravnošću.

 Na kakvu nadoknadu kupac ima pravo?

Kupac ima pravo zahtijevati od vas bilo što od sljedećeg i to bez naknade (za poštarinu, rad, materijal itd.):

 Popravak ili zamjena

U većini zemalja postoji „hijerarhija pravnih sredstava". To znači da vaš kupac najprije mora zatražiti da proizvod popravite ili ga zamijenite ako popravak nije održiva opcija (npr. preskup je). Morate to učiniti u razumnom roku i bez većih neprilika za kupca.

 Sniženje cijena / povrat cijelog iznosa

Druga je mogućnost da kupcu snizite cijenu ili mu vratite cijeli iznos, ali samo ako popravak ili zamjena:

 Dodatna jamstva

Kupcu možete ponuditi i dodatno komercijalno jamstvo. Ono može biti uključeno u cijenu proizvoda ili se dodatno plaća. To jamstvo ne zamjenjuje pravno jamstvo, koje uvijek vrijedi najmanje dvije godine, a vi morate obavijestiti potrošača da to neće utjecati na njegovo pravo na pravno jamstvo.

 Provedba pravnih i komercijalnih jamstava u svakoj zemlji

Svaka zemlja EU-a provodi ta pravila ponešto drukčije. Saznajte više o načinu provedbe pravnih i komercijalnih jamstava u svakoj zemlji EU-a putem sljedeće poveznice.

 Imate li pitanja o određenoj zemlji?

 

 Consumer Law Ready

Consumer Law Ready je program na razini EU-a u čijem okviru se pružaju besplatni programi izobrazbe o potrošačkom pravu za mikropoduzeća te mala i srednja poduzeća. Možete se prijaviti za pohađanje tečaja u svojoj zemlji kako biste osigurali da je vaš MSP u skladu s programom Consumer Law Ready.

Ako radije učite vlastitim tempom, prijavite se za pristup obrazovnom materijalu. Zatim možete ispuniti e-test i steći uvjerenje.

Posjetite portal Consumer Law Readyen en i doznajte kako se možete prijaviti.

Zakonodavstvo EU

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Imate li pitanja o poslovanju preko granica, primjerice o izvozu ili širenju u drugu državu EU-a? Ako imate, Enterprise Europe Network može vam dati besplatan savjet.

Od pomoći vam može biti i alat za traženje službe za podršku.

Podijeli: