Poslovanje
Posljednji put provjereno: 24/01/2019

Putne isprave za članove obitelji koji nisu državljani države članice EU-a

Odluka Ujedinjene Kraljevine o pozivanju na članak 50. UEU-a: Više informacija

Ujedinjena Kraljevina trenutačno je punopravna država članica EU-a te se prava i obveze i dalje u potpunosti primjenjuju u Ujedinjenoj Kraljevini i na nju:

Trebaju li članovi vaše obitelji vizu?

Ako ste državljanin države članice EU-a, članovi obitelji koji to nisu mogu putovati s vama ili vam se pridružiti u drugoj državi članici EU-a.

Moraju sa sobom u svakom trenutku imati valjanu putovnicu, a, ovisno o tome iz koje su zemlje, možda će morati pokazati i ulaznu vizu na granici.

Kako biste izbjegli probleme, obratite se konzulatu ili veleposlanstvu zemlje u koju putujete dovoljno rano i saznajte koje će dokumente članovi vaše obitelji koji nisu državljani države članice EU-a morati pokazati na granici.

Izuzeće od obveze posjedovanja vize

Supružnik, bake i djedovi, roditelji, djeca i unuci koji nisu državljani država članica EU-a ne trebaju vizu zemlje u koju putuju ako:

ili

Države schengenskog područja

Države koje ne pripadaju schengenskom području

Austrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Island, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska.

Bugarska, Cipar, Hrvatska, Irska, Rumunjska, Ujedinjena Kraljevina.

Boravišne dozvole koje izdaju zemlje izvan schengenskog područja ne omogućuju članovima obitelji koji nisu državljani EU-a putovanje bez vize u zemlju u schengenskom području.

Primjer

Čak i ako imate nacionalnu boravišnu dozvolu, potrebna vam je ulazna viza kako biste putovali u zemlju izvan schengenskog područja.

Joyce, državljanka Nigerije, živi u Nizozemskoj sa svojim suprugom Dancem, Luukom. Joyce je, kao članica obitelji državljanina Danske, dobila boravišnu dozvolu u Nizozemskoj. Joyce bi se voljela pridružiti suprugu na njegovu sljedećem poslovnom putovanju u Dublin. S obzirom na to da Irska ne pripada schengenskom području, Joyce mora prije putovanja s Luukom u Irsku zatražiti ulaznu vizu.

Primjer

Nositelji boravišne iskaznice za člana obitelji građanina EU-a ne moraju zatražiti vizu ako putuju s građaninom EU-a.

Ying, supruzi Kineskinji državljanina Njemačke koji živi u Finskoj, izdana je boravišna iskaznica za člana obitelji građanina EU-a u Finskoj. Ying i njezin suprug žele na jesen putovati u Rumunjsku. S obzirom na to da Ying ima valjanu putovnicu i boravišnu iskaznicu za člana obitelji građanina EU-a, ne mora zatražiti ulaznu vizu kako bi putovala u Rumunjsku sa suprugom.

Ako imate boravišnu iskaznicu za člana obitelji građanina EU-a i putujete u drugu zemlju EU-a/EGP-a bez svojeg bračnog druga, morate zatražiti vizu za ulazak u tu zemlju.

Možete od nadležnih tijela u zemlji EU-a zatražiti da službeno priznaju vašeg registriranog partnera i širu obitelj – braću i sestre, bratiće i sestrične, tete i strine, ujake i stričeve itd. kao članove obitelji građanina države članice EU-a. Zemlje EU-a ne moraju ih priznati kao članove obitelji, ali moraju barem razmotriti zahtjev.

Podnošenje zahtjeva za vizu

Ako je članovima obitelji koji nisu državljani EU-a potrebna ulazna viza, trebaju je prethodno zatražiti od konzulata ili veleposlanstva zemlje u koju žele putovati. Ako putuju s vama ili će vam se pridružiti u drugoj zemlji EU-a, njihov se zahtjev obrađuje brzo i besplatno:

Dokumenti koje članovi obitelji trebaju priložiti zahtjevu za vizu mogu se razlikovati među zemljama. Prije putovanja provjerite u konzulatu ili veleposlanstvu odredišne zemlje koji dokumenti su obvezni.

Vize izdane u zemlji koja pripada schengenskom području vrijede za sve zemlje u tom prostoru.

Živite li izvan EU-a, a članovi vaše obitelji koji nisu državljani EU-a prate vas ili putuju u zemlju EU-a čiji ste državljanin, prekogranična pravila EU-a nužno se ne primjenjuju te bi se članovima vaše obitelji koji nisu državljani EU-a mogla naplatiti vizna pristojba.

Primjer

Za dobivanje vize dovoljan je vjenčani list

Thomas je Irac i živi u Bjelarusu sa suprugom Delijom koja je državljanka Bjelarusa. Kada su željeli posjetiti Thomasovu majku, koja sada živi u Španjolskoj, podnijeli su zahtjev za ulaznu vizu za Deliju.

Ona je zahtjevu priložila vjenčani list, ali španjolska su nadležna tijela prije izdavanja vize zatražila i dokaz o hotelskom smještaju u Španjolskoj i zdravstvenom osiguranju.

Međutim, kada ih je Delia upozorila da prema propisima EU-a takvi dodatni dokumenti nisu potrebni, španjolska su se nadležna tijela ispričala zbog svoje pogreške i odmah izdala ulaznu vizu.

Dolazak na granicu bez ulazne vize

Poželjno je da se članovi vaše obitelji koji nisu državljani države članice EU-a unaprijed informiraju i da imaju sve potrebne dokumente prije putovanja.

Međutim, ako na granicu dođu bez ulazne vize, granične službe trebale bi im dati priliku da na drugi način dokažu da su članovi vaše obitelji. Ako to uspiju dokazati, ulazna viza trebala bi im se izdati na licu mjesta.

Ako članovi vaše obitelji imaju poteškoća s dobivanjem vize, možete se obratiti našoj službi za pomoć .

Odbijanje ulaska

U iznimno rijetkim slučajevima zemlja EU-a može odbiti ulazak vama ili članovima vaše obitelji zbog „javnog poretka, javne sigurnosti ili javnog zdravlja".

U tom slučaju nadležna tijela moraju dokazati da vi ili članovi vaše obitelji predstavljate „stvarnu, trenutačnu i ozbiljnu opasnost".

Odluku u kojoj se navode svi razlozi odbijanja ulaska te upute kako i do kada se na nju možete žaliti imate pravo dobiti u pisanom obliku.

Saznajte više o postupcima ulaska u EUen

Često postavljana pitanja

Zakonodavstvo EU

Trebate više informacija o pravilima u određenoj državi?

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: