Uslužni alati

Odabir jezika

Zastava EU-a

Navigacijski put

Izbornik

Ažurirano : 18/04/2017

Putne isprave za članove obitelji koji nisu državljani države članice EU-a

Odluka Ujedinjene Kraljevine o pozivanju na članak 50. UEU-a: Više informacija

Ujedinjena Kraljevina trenutačno je punopravna država članica EU-a te se prava i obveze i dalje u potpunosti primjenjuju u Ujedinjenoj Kraljevini i na nju:

 • Pitanja i odgovori na temelju Zajedničkog izvješća pregovaračâ Europske unije i Ujedinjene Kraljevine od 8. prosinca 2017English
 • Publikacije EU-a o BrexituEnglish
 • Informacije i smjernice Vlade UK-a o BrexituEnglish

Trebaju li vizu?

Ako ste državljanin države članice EU-a, članovi obitelji koji to nisu mogu putovati s vama ili vam se pridružiti u drugoj državi članici EU-a.

Članovi obitelji moraju sa sobom u svakom trenutku imati važeću putovnicu, a ovisno o tome iz koje su države možda će morati pokazati ulaznu vizu na granici.

Kako biste izbjegli probleme, obratite se konzulatu ili veleposlanstvu države u koju putujete dovoljno rano i saznajte koje će dokumente članovi vaše obitelji koji nisu državljani države članice EU-a morati pokazati na granici.

U slučaju poteškoća uvijek se možete obratiti našoj službi za pomoć.

Izuzeće od obveze vize

Supružnik, bake i djedovi, roditelji, djeca i unuci koji nisu državljani država članica EU-a ne trebaju vizu države u koju putuju ako:

 • posjeduju dozvolu boravka ili vizu druge države u schengenskom prostoru (vidi popis u nastavku), a država u koju putuju pripada tom prostoru.

Schengenski prostor

Austrija

Mađarska

Norveška

Belgija

Island

Poljska

Češka Republika

Italija

Portugal

Danska

Latvija

Slovačka

Estonija

Lihtenštajn

Slovenija

Finska

Litva

Španjolska

Francuska

Luksemburg

Švedska

Njemačka

Malta

Švicarska

Grčka

Nizozemska

 

Dozvole boravka koje izdaju zemlje izvan schengenskog prostora ne omogućuju članovima obitelji koji nisu državljani EU-a putovanje bez vize u zemlju u schengenskom prostoru.

Primjer

Čak i kada imate dozvolu boravka, potrebna vam je ulazna viza kako biste putovali u zemlju izvan schengenskog prostora.

Joyce, državljanka Nigerije, živi u Nizozemskoj sa svojim suprugom Nizozemcem, Luukom. Kao članici obitelji državljanina Nizozemske, Joyce je dobila dozvolu boravka u Nizozemskoj. Joyce se želi pridružiti Luuku na njegovu sljedećem poslovnom putovanju u London. S obzirom na to da Ujedinjena Kraljevina ne pripada schengenskom prostoru, Joyce mora prije putovanja s Luukom u Ujedinjenu Kraljevinu zatražiti dozvolu za ulaz člana obitelji državljanina EGP-a (ulazna viza).

 • Imaju dozvolu boravka člana obitelji državljanina EU-a koju je izdala država članica u skladu s propisima EU-a (osim države čiji ste državljanin) i putuju s vama ili k vama u drugu državu članicu. Na dozvoli boravka mora biti jasno navedeno da je nositelj dozvole član obitelji državljanina države članice EU-a.

Primjer

Nositelji dozvole boravka člana obitelji državljanina EU-a ne moraju zatražiti vizu ako putuju s državljaninom EU-a.

Ying, supruga Kineskinja državljanina Njemačke koji živi u Finskoj, izdana je dozvola boravka člana obitelji državljanina EU-a u Finskoj. Ying i njezin suprug žele putovati na jesen u Rumunjsku. S obzirom na to da Ying ima važeću putovnicu i dozvolu boravka člana obitelji državljanina EU-a, ne mora zatražiti ulaznu vizu kako bi putovala u Rumunjsku sa suprugom.

Primjer

Suprugu je potrebna viza kada putuje sam

Brian, južnoafrički državljanin, živi u Francuskoj sa svojom suprugom Slovakinjom. Brian posjeduje dozvolu boravka člana obitelji državljanina EU-a koja je izdana u Francuskoj. Brian planira posjetiti prijatelje na Cipru sam jer je njegova supruga zauzeta. Budući da će sam putovati, morat će zatražiti ciparsku vizu.

Registrirani partner i šira obitelj - braća i sestre, bratići i sestrične, tete i strine, ujaci i stričevi te ostali mogu zatražiti od nadležnih tijela u državi članici EU-a da ih službeno priznaju kao članove obitelji državljanina države članice EU-a. Države članice EU-a ne moraju ih priznati kao članove obitelji, ali moraju barem razmotriti zahtjev.

Podnošenje zahtjeva za vizu

Ako je članovima obitelji koji nisu državljani EU-a potrebna ulazna viza, trebaju je prethodno zatražiti od konzulata ili veleposlanstva države u koju žele putovati. Ako putuju s vama ili će vam se pridružiti u drugoj državi članici EU-a, njihov se zahtjev obrađuje brzo i besplatno:

 • Zemlje koje pripadaju schengenskom prostoru dužne su izdati vizu u roku od 15 dana, osim u rijetkim slučajevima kada nadležna tijela trebaju obrazložiti svoju odluku.
 • Sve ostale države (Bugarska, Cipar, Hrvatska, Irska, Rumunjska, Ujedinjena Kraljevina) trebaju izdati vizu što je brže moguće.

Dokumenti koje članovi obitelji trebaju priložiti zahtjevu za vizu mogu se razlikovati od države do države. Prije putovanja provjerite u konzulatu ili veleposlanstvu odredišne zemlje koji su to dokumenti.

Vize izdane u zemlji koja pripada schengenskom prostoru vrijede za sve zemlje u tom prostoru.

Ako vam se, dok boravite izvan EU-a, pridruže članovi obitelji koji su državljani treće zemlje ili ako putuju u državu članicu čiji ste državljanin, neće se nužno primjenjivati prekogranična pravila EU-a, a moguće je da će se naplaćivati i pristojba za izdavanje vize.

Primjer

Za dobivanje vize dovoljan je vjenčani list

Thomas je Irac i živi u Bjelorusiji sa suprugom Delijom koja je državljanka Bjelorusije. Kada su željeli posjetiti Thomasovu majku, koja sada živi u Španjolskoj, podnijeli su zahtjev za ulaznu vizu za Deliju.

Ona je zahtjevu priložila vjenčani list, ali španjolska su nadležna tijela prije izdavanja vize zatražila i dokaz o hotelskom smještaju u Španjolskoj i zdravstvenom osiguranju.

Međutim, kada ih je Delia upozorila da prema propisima EU-a takvi dodatni dokumenti nisu potrebni, španjolska su se nadležna tijela ispričala zbog svoje pogreške i odmah izdala ulaznu vizu.

Dolazak na granicu bez ulazne vize

Poželjno je da se članovi obitelji koji nisu državljani države članice EU-a unaprijed informiraju i da imaju sve potrebne dokumente prije putovanja.

Međutim, ako na granicu dođu bez ulazne vize, granične službe trebaju im dati priliku da na drugi način dokažu da su članovi vaše obitelji. Ako to uspiju dokazati, ulazna viza treba im se izdati na licu mjesta.

Ako članovi vaše obitelji imaju poteškoća s dobivanjem vize, možete se obratiti našoj službi za pomoć.

Odbijanje ulaska

U iznimno rijetkim slučajevima država članica EU-a može odbiti ulazak vama ili članovima vaše obitelji zbog „javnog poretka, javne sigurnosti ili javnog zdravlja".

U tom slučaju nadležna tijela moraju dokazati da vi ili članovi vaše obitelji predstavljate „stvarnu, trenutačnu i ozbiljnu opasnost".

Odluku u kojoj se navode svi razlozi odbijanja ulaska i upute kako i do kada se možete žaliti imate pravo dobiti u pisanom obliku.

Saznajte više o postupcima ulaska u EUEnglish

Zakonodavstvo EU
Public consultations
  Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
  Pomoć i savjetovanje