Poslovanje
Posljednji put provjereno: 25/02/2020

Putne isprave za članove obitelji koji nisu građani EU-a

Koronavirus: Kako nastaviti s putovanjima na siguran način

Putovanje u EU-u s članovima obitelji koji nisu građani EU-a

U skladu s pravilima EU-a kao građanin EU-a imate pravo putovati s članovima svoje uže obitelji (supružnik, djeca, uzdržavani roditelji ili uzdržavani djed i baka koji nisu građani EU-a) u zemlju EU-a čiji niste državljanin. Ako ste se preselili u drugu zemlju EU-a, mogu vam se pridružiti. Ta se pravila primjenjuju i na vašeg registriranog partnera koji nije građanin EU-a ako se u zemlji u koju putujete registrirano partnerstvo smatra istovjetnim bračnoj zajednici.

Članovi šire obitelji koji nisu građani EU-a, kao što su braća i sestre, bratići i sestrične, stričevi i strine, ujaci i ujne, tetci i tetke, te vaš registrirani partner koji nije građanin EU-a (u zemljama u kojima se registrirano partnerstvo ne smatra istovjetnim bračnoj zajednici) mogu pod određenim uvjetima imati pravo na to da im se olakša ulazak u zemlju ako putuju s vama ili vam se pridružuju u drugoj zemlji EU-a. Zemlje EU-a ne moraju priznati to pravo, ali su dužne barem razmotriti zahtjev.

Članovi vaše obitelji koji nisu građani EU-a moraju sa sobom u svakom trenutku imati valjanu putovnicu, a ovisno o tome iz koje su zemlje možda će morati pokazati i ulaznu vizu na granici.

Državljani mnogih zemalja (vidjeti Prilog II.) ne trebaju vizu za posjet EU-u koji traje najviše tri mjeseca. Popis zemalja čiji državljani trebaju vizu za Ujedinjenu Kraljevinu ili Irsku donekle se razlikuje od onog za ostale zemlje EU-a.

Na vrijeme se obratite konzulatu ili veleposlanstvu zemlje u koju putujete i saznajte koje će dokumente članovi vaše obitelji koji nisu građani EU-a morati pokazati na granici.

Informirajte se o pravima boravka članova vaše obitelji koji nisu građani EU-a ako se s vama sele u drugu zemlju EU-a.

Trebaju li članovi vaše obitelji koji nisu građani EU-a vizu?

Član vaše obitelji koji nije građanin EU-a može s pomoću upitnika u nastavku provjeriti je li mu za ulazak u zemlju u koju putuje potrebna ulazna viza:

Posjedujete li boravišnu ispravu koju je izdala zemlja EU-a?

Ako nemate boravišnu iskaznicu kao član obitelji građanina EU-a koju je izdala zemlja EU-a ni boravišnu ispravu koju je izdala zemlja EU-a:

U kojoj vam je zemlji EU-a izdana boravišna iskaznica?

U kojoj vam je zemlji EU-a izdana boravišna isprava?

U koju zemlju EU-a putujete?

U koju zemlju EU-a putujete?

U koju zemlju EU-a putujete?

U koju zemlju EU-a putujete?

Boravišnu iskaznicu izdala vam je zemlja schengenskog područja i putujete u zemlju schengenskog područja

Boravišnu iskaznicu izdala vam je zemlja schengenskog područja, a putujete u zemlju izvan schengenskog područja

Ako imate boravišnu iskaznicu kao član obitelji građanina EU-a, a niste u pratnji svojeg bračnog druga / partnera koji je građanin EU-a niti mu se pridružujete u zemlji izvan schengenskog područja, morate zatražiti vizu za ulazak u tu zemlju.

Primjer

Nositelji boravišne iskaznice za člana obitelji građanina EU-a ne moraju zatražiti vizu ako putuju s građaninom EU-a

Ying, supruzi Kineskinji državljanina Njemačke koji živi u Finskoj, izdana je boravišna iskaznica kao članu obitelji građanina EU-a u Finskoj. Ying i njezin suprug žele na jesen putovati u Rumunjsku. Budući da Ying putuje sa suprugom, ima valjanu putovnicu i boravišnu iskaznicu kao član obitelji građanina EU-a, ne mora zatražiti ulaznu vizu kako bi putovala u Rumunjsku.

Boravišnu iskaznicu izdala vam je zemlja izvan schengenskog područja, a putujete u zemlju schengenskog područja

Ako imate boravišnu iskaznicu kao član obitelji građanina EU-a, a niste u pratnji svojeg bračnog druga / partnera koji je građanin EU-a niti mu se pridružujete u zemlji schengenskog područja, morate zatražiti vizu za ulazak u tu zemlju.

Izuzetak za Švicarsku

Potrebna vam je viza ako putujete u Švicarsku s boravišnom iskaznicom za člana obitelji građanina EU-a koju vam je izdala zemlja izvan schengenskog područja – to se primjenjuje ako putujete sami, sa svojim bračnim drugom / partnerom koji je građanin EU-a ili ako mu se pridružujete u Švicarskoj.

Boravišnu iskaznicu izdala vam je zemlja izvan schengenskog područja i putujete u zemlju izvan schengenskog područja

Ako imate boravišnu iskaznicu kao član obitelji građanina EU-a, a niste u pratnji svojeg bračnog druga / partnera koji je građanin EU-a niti mu se pridružujete u zemlji izvan schengenskog područja, morate zatražiti vizu za ulazak u tu zemlju.

Boravišnu ispravu izdala vam je zemlja schengenskog područja u standardnom formatu u skladu s pravilima EU-a i putujete u zemlju schengenskog područja, ili vam je boravišna isprava izdana u nestandardnom formatu koji je registriran u EU-u i objavljen na internetu u Javnom registru vjerodostojnih putnih i osobnih isprava

Boravišnu ispravu izdala vam je zemlja schengenskog područja u standardnom formatu u skladu s pravilima EU-a, a putujete u zemlju izvan schengenskog područja, ili vam je boravišna isprava izdana u nestandardnom formatu koji je registriran u EU-u i objavljen na internetu u Javnom registru vjerodostojnih putnih i osobnih isprava

Primjer

Čak i ako imate nacionalnu boravišnu dozvolu, potrebna vam je ulazna viza kako biste putovali u zemlju izvan schengenskog područja.

Joyce, državljanka Nigerije, živi u Nizozemskoj sa svojim suprugom Dancem, Luukom. Joyce je, kao članica obitelji državljanina Danske, dobila boravišnu dozvolu u Nizozemskoj. Joyce bi se voljela pridružiti suprugu na njegovu sljedećem poslovnom putovanju u Dublin. S obzirom na to da Irska ne pripada schengenskom području, Joyce mora prije putovanja s Luukom u Irsku zatražiti ulaznu vizu.

Boravišnu ispravu izdala vam je zemlja izvan schengenskog područja, a putujete u zemlju schengenskog područja

Boravišnu ispravu izdala vam je zemlja izvan schengenskog područja i putujete u zemlju izvan schengenskog područja

Zahtjev za ulaznu vizu za kratkotrajni boravak do 90 dana

Ako je članovima vaše obitelji koji nisu građani EU-a potrebna ulazna viza, trebaju je prethodno zatražiti od konzulata ili veleposlanstva zemlje u koju žele putovati. Ako putuju s vama ili će vam se pridružiti u drugoj zemlji EU-a, njihov se zahtjev obrađuje brzo i besplatno:

Član vaše obitelji koji nije građanin EU-a trebao bi u zahtjevu za vizu jasno istaknuti da se prijavljuje za ulaznu vizu kao član obitelji mobilnog građanina EU-a kako mu se ne bi izdala pogrešna vrsta vize i naplatila pristojba.

Zahtjev za vizu – popratni dokumenti

Član vaše obitelji koji nije građanin EU-a zahtjevu za vizu mora priložiti sljedeće dokumente:

Ovaj je popis potpun: od člana vaše obitelji koji nije građanin EU-a ne mogu se tražiti drugi dokumenti koje treba priložiti zahtjevu.

(Vize izdane u zemlji koja pripada schengenskom području vrijede za sve zemlje u tom području.)

Živite li izvan EU-a, a članovi vaše obitelji koji nisu građani EU-a prate vas ili putuju u zemlju EU-a čiji ste državljanin, prekogranična pravila EU-a ne primjenjuju se nužno te bi se članovima vaše obitelji koji nisu građani EU-a mogla naplatiti vizna pristojba.

Dolazak na granicu bez ulazne vize

Poželjno je da se članovi vaše obitelji koji nisu građani EU-a unaprijed informiraju i da imaju sve potrebne dokumente prije putovanja.

Međutim, ako na granicu dođu s putovnicom, ali bez ulazne vize, granične službe trebale bi im dati priliku da na drugi način dokažu da su članovi obitelji mobilnog građanina EU-a. To mogu učiniti dostavljanjem dokaza o svojem identitetu i obiteljskim vezama s građaninom EU-a (na primjer vjenčani ili rodni list) te dokaza da se pridružuju građaninu EU-a ili su u njegovoj pratnji (na primjer, dokaz da građanin EU-a već živi u zemlji u kojoj se traži ulazak). Ako to uspiju dokazati, ulazna viza trebala bi im se izdati na licu mjesta.

Ako članovi vaše obitelji imaju poteškoća s dobivanjem vize, možete se obratiti našoj službi za pomoć .

Odbijanje ulaska

U iznimno rijetkim slučajevima zemlja EU-a može odbiti ulazak vama ili članovima vaše obitelji zbog „javnog poretka, javne sigurnosti ili javnog zdravlja".

U tom slučaju nadležna tijela moraju dokazati da vi ili članovi vaše obitelji predstavljate „stvarnu, trenutačnu i dostatno ozbiljnu prijetnju".

Odluku u kojoj se navode svi razlozi odbijanja ulaska te upute kako i do kada se na nju možete žaliti imate pravo dobiti u pisanom obliku.

Saznajte više o postupcima ulaska u EUen

Često postavljana pitanja

Zakonodavstvo EU

Trebate više informacija o pravilima u određenoj državi?

Podijeli: