Yrittäjänä EU:ssa
Tarkistettu viimeksi: 27/05/2019

Perheenjäsenten matkustusasiakirjat (muut kuin EU-kansalaiset)

Yhdistyneen kuningaskunnan ilmoitus unionista eroamisesta (SEU-sopimuksen 50 artikla): Lisää tietoa

Tarvitsevatko perheenjäsenet viisumin?

Jos olet EU-kansalainen, mutta perheenjäsenesi eivät ole, he voivat matkustaa mukanasi tai tulla luoksesi toiseen EU-maahan.

Tällaisilla perheenjäsenillä on oltava aina mukanaan voimassa oleva passi, ja kotimaasta riippuen heiltä saatetaan rajalla vaatia maahantuloviisumi.

Ongelmien välttämiseksi ota yhteyttä kohdemaasi konsulaattiin tai suurlähetystöön hyvissä ajoin etukäteen ja ota selvää, mitä asiakirjoja perheenjäsentesi on esitettävä rajalla.

Viisumivapaus

Lapsesi, lapsenlapsesi, vanhempasi, isovanhempasi tai puolisosi, joka ei ole EU-kansalainen, ei tarvitse hankkia viisumia kohdemaasta, jos

tai

Schengen-alueella, jonka sisällä ei ole rajamuodollisuuksia

Schengen-alueen ulkopuolella

Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Ranska, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.

Bulgaria, Irlanti, Kroatia, Kypros, Romania ja Yhdistynyt kuningaskunta.

Schengen-alueen ulkopuolisten maiden myöntämät oleskeluluvat eivät anna perheenjäsenelle, joka ei ole EU-kansalainen, oikeutta matkustaa ilman viisumia Schengen-maahan.

Esimerkkitapaus

Schengen-alueen ulkopuolelle matkustettaessa tarvitaan kansallisen oleskeluluvan lisäksi maahantuloviisumi

Joyce, joka on Nigerian kansalainen, asuu miehensä Luukin kanssa tämän kotimaassa Alankomaissa. Koska Joyce on Alankomaiden kansalaisen perheenjäsen, hänelle on myönnetty kansallinen oleskelulupa Alankomaissa. Joyce haluaa matkustaa Luukin mukana, kun tämä lähtee työmatkalle Dubliniin. Koska Irlanti ei kuulu Schengen-alueeseen, Joyce tarvitsee maahantuloviisumin, jotta hän voi matkustaa Luukin kanssa Irlantiin.

Esimerkkitapaus

EU-kansalaisen perheenjäsenen oleskelukortin lisäksi ei tarvita viisumia EU-kansalaisen kanssa matkustettaessa

Kiinalaisen Yingin puoliso on Saksan kansalainen, joka asuu Suomessa. Suomi on myöntänyt Yingille EU-kansalaisen perheenjäsenen oleskelukortin. Ying ja hänen miehensä haluavat matkustaa Romaniaan syyslomalle. Koska Yingillä on voimassa oleva passi ja EU-kansalaisen perheenjäsenen oleskelukortti, hänen ei tarvitse hankkia maahantuloviisumia, kun hän matkustaa miehensä kanssa Romaniaan.

Sinun on hankittava viisumi kohdemaasta, jos

  • sinulla on Schengen-alueen ulkopuolisen EU-maan myöntämä EU-kansalaisen perheenjäsenen oleskelukortti ja matkustat toiseen EU- tai ETA-maahan ilman puolisoasi
  • sinulla on jonkin Schengen-alueen maan myöntämä EU-kansalaisen perheenjäsenen oleskelukortti ja matkustat Schengen-alueen ulkopuoliseen EU-maahan ilman puolisoasi.

Rekisteröity kumppanisi ja kaukaisemmat sukulaisesi – esimerkiksi sisarukset, serkut, sedät, tädit – voivat pyytää EU-maan viranomaisia tunnustamaan heidät virallisesti EU-kansalaisen perheenjäseniksi. EU-mailla ei ole velvollisuutta tunnustaa rekisteröityä kumppania tai kaukaisempia sukulaisia perheenjäseniksi, mutta niiden täytyy ainakin käsitellä asiaa koskeva pyyntö.

Viisumin hakeminen

Jos perheenjäsenesi, joka ei ole EU-kansalainen, tarvitsee maahantuloviisumin, hänen on haettava sitä etukäteen kohdemaansa konsulaatista tai suurlähetystöstä. Jos hän matkustaa kanssasi tai on tulossa tapaamaan sinua toiseen EU-maahan, hakemus on käsiteltävä ripeästi ja maksutta:

Viisumia hakiessa voi eri maissa tarvita eri asiakirjoja. Ota yhteyttä kohdemaan konsulaattiin tai suurlähetystöön ennen matkaa ja kysy, mitä asiakirjoja perheenjäsenesi viisumihakemuksen mukana on toimitettava.

Schengen-alueeseen kuuluvan maan myöntämät viisumit kelpaavat kaikissa Schengen-maissa.

Jos asut EU:n ulkopuolella ja perheenjäsenesi, joka ei ole EU-kansalainen, matkustaa kanssasi tai ilman sinua siihen EU-maahan, jonka kansalainen olet, EU:n sääntöjä ei välttämättä sovelleta ja perheenjäseneltäsi saatetaan periä viisumimaksu.

Esimerkkitapaus

Todistus avioliitosta riittää viisumin saamiseen

Thomas on irlantilainen ja asuu Valko-Venäjällä vaimonsa Delian kanssa, joka on Valko-Venäjän kansalainen. Kun Thomas ja Delia halusivat mennä tapaamaan Thomasin äitiä, joka asuu nykyään Espanjassa, he hakivat Delialle maahantuloviisumia.

Delia esitti viisumihakemuksensa mukana vihkitodistuksen, mutta Espanjan viranomaiset vaativat ennen viisumin myöntämistä myös todistuksen sairausvakuutuksesta sekä hotellimajoituksesta Espanjassa.

Kun Delia huomautti, ettei tällaisia asiakirjoja EU-lainsäädännön mukaan tarvita, Espanjan viranomaiset pyysivät anteeksi erehdystään ja myönsivät maahantuloviisumin välittömästi.

Rajalle saapuminen ilman maahantuloviisumia

Suositeltavinta on, että perheenjäsenesi, jotka eivät ole EU-kansalaisia, ovat tutustuneet sääntöihin etukäteen ja hankkineet tarvittavat asiakirjat ennen matkan alkua.

Jos he kuitenkin saapuvat rajalle ilman maahantuloviisumia, rajavalvontaviranomaisten on annettava heille tilaisuus osoittaa jollakin tavalla, että he ovat perheenjäseniäsi. Jos he pystyvät todistamaan asian, heille on myönnettävä maahantuloviisumi välittömästi.

Jos perheenjäsenilläsi on vaikeuksia viisumin saannissa, voit ottaa yhteyttä EU:n neuvontapalveluihin .

Maahantulon epääminen

Joissakin poikkeustapauksissa EU-maa voi evätä maahantulon sinulta tai perheenjäseniltäsi "yleiseen järjestykseen, turvallisuuteen tai kansanterveyteen liittyvien syiden perusteella".

Jos maahantulo evätään, viranomaisten on todistettava, että sinä tai perheenjäsenesi aiheutatte "todellisen ja riittävän vakavan vaaran, joka on edelleen ajankohtainen".

Päätös on annettava sinulle tai perheenjäsenillesi kirjallisena. Siinä on ilmoitettava kaikki perustelut ja kerrottava, miten ja mihin määräaikaan mennessä päätöksestä voi valittaa.

Lisätietoa EU:n maahantulomenettelyistäen

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Lisätietoja säännöistä eri EU-maissa

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: