Vapautus arvonlisäverosta
Joitakin tavara- ja palveluluokkia (esim. koulutus-, terveydenhoito- ja rahoituspalvelut) voidaan vapauttaa arvonlisäverosta.
Arvonlisäverosta vapautettuun myyntiin ei liity veron vähennysoikeutta. Toisin sanoen liikkeenharjoittaja ei voi vähentää arvonlisäveroa, jonka on itse joutunut maksamaan ostamastaan tavarasta tai palvelusta.
Yrityksen rekisteröinti arvonlisäverotusta varten
Tavaroiden tai palveluiden myynnin harjoittajan on yleensä rekisteröidyttävä arvonlisäverovelvollisten rekisteriin. Rekisteröinnin yhteydessä yritys saa arvonlisäveronumeron.
Jos tavaroiden tai palveluiden myynti on vapautettu arvonlisäverosta, rekisteröitymistä ei aina edellytetä.
Pienyritysten vapautus arvonlisäverosta
EU:n pk-yritykset voivat päästä alv-vapautusjärjestelmän piiriin, joka mahdollistaa tietyissä tilanteissa liiketoiminnan harjoittamisen ilman arvonlisäveron laskuttamista. Jos pk-yrityksen arvonlisäveron alaisten tavaroiden tai palvelujen myynti alittaa tietyn vuotuisen raja-arvon ja täyttää järjestelmän edellytykset, se voidaan vapauttaa arvonlisäverosta. Tässä tapauksessa yrityksen ei tarvitse tilittää arvonlisäveroa maansa veroviranomaisille. Silloin yritys ei kuitenkaan voi vähentää arvonlisäveroa ostoistaan eikä merkitä arvonlisäveroa laskuihin. Yritys voi kuitenkin halutessaan valita myös tavanomaiset alv-järjestelyt, jolloin sen on laskutettava ja tilitettävä alv ja se voi myös vähentää itse maksamansa arvonlisäveron.
Alv-vapautusjärjestelmä koskee ainoastaan tavaroita ja palveluita, jotka yritys toimittaa asiakkailleen. Yrityksen on maksettava arvonlisävero kaikista itse hankkimistaan tavaroista ja palveluista.
Arvonlisäverovapautukseen sovelletaan sekä kansallisia (kun yritys harjoittaa liiketoimintaa omassa maassaan) että rajat ylittäviä (kun yritys harjoittaa liiketoimintaa toisessa EU-maassa) sääntöjä.
Kansalliset alv-säännöt
Kotimaankaupassa voi saada vapautuksen arvonlisäverosta, jos pk-yrityksen vuotuinen liikevaihto alittaa tietyn enimmäisrajan. Tämä raja on asetettu 85 000 euroon, mutta kukin EU-maa saa asettaa sen halutessaan alemmaksi.
EU-maat voivat myös asettaa alakohtaisia kynnysarvoja ja määritellä rekisteröitymistä, ilmoittamista ja seurantaa koskevia lisäehtoja. Lisätietoja esimerkiksi eri EU-maiden asettamista alv-rajoista on kansallisissa alv-säännöissä pk-yrityksille.
Arvonlisävero rajat ylittävissä tapauksissa
Jos yrityksen vuotuinen liikevaihto EU:ssa on alle 100 000 euroa eikä ylitä kansallista alv-rajaa missään EU-maassa, jossa yritys harjoittaa liiketoimintaa, yritys voi rekisteröityä pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmään. Kansallinen alv-raja ei saa olla ylittynyt edeltävänä kalenterivuonna.
Järjestelmään tarvitsee rekisteröityä vain kerran, ja se tehdään yrityksen kotimaassa. Rekisteröitymisen jälkeen yritykselle annetaan EX-tunnus käytettäväksi EU-maissa, joissa yritys haluaa soveltaa verovapautta. Päätös lähetetään yleensä enintään 35 arkipäivän kuluttua.
Kaikesta yrityksen liiketoiminnasta EU:ssa on ilmoitettava neljännesvuosittain yrityksen rekisteröitymismaan veroviranomaisille.
Lisätietoja saa pk-yritysten portaalin kansallisesta yhteyspisteestä.
Erityiset arvonlisäverojärjestelmät pienyrityksille
Eri toimialoilla saatetaan soveltaa erityisiä alv-järjestelmiä. Erityiset järjestelmät koskevat muun muassa
- maataloustuottajia
- matkatoimistopalveluita
- käytettyjen tavaroiden kauppaa
- julkista huutokauppaa
- sijoituskultaa.
Tällaisten järjestelmien käytännöt voivat vaihdella EU-maiden välillä. Lisätietoja saa pk-yritysten portaalin kansallisesta yhteyspisteestä.