Eurooppaosuuskunnan perustaminen
Osuuskunta on yritys, jonka omistaa ja jota hallinnoi ryhmä henkilöitä tai oikeushenkilöitä, jotka jakavat siitä saatavat hyödyt ja kantavat yhdessä päätöksentekovastuun. Toisin kuin perinteiset yritykset, jotka keskittyvät voiton maksimoimiseen, osuuskunnat pyrkivät täyttämään jäsentensä tarpeet.
Jos kuulut osuuskuntaan, joka pyrkii laajentumaan EU-maiden rajojen yli, eurooppaosuuskunnan (Societas cooperativa Europaea, SCE) perustaminen on varteenotettava vaihtoehto. Osuuskunnan oikeudellinen rakenne mahdollistaa toimimisen useissa maissa yhden kehyksen puitteissa ja helpottaa pääsyä laajemmille markkinoille. Se tekee mahdolliseksi myös kansainvälisen yhteistyön ja mittakaavaetujen saavuttamisen.
Eurooppaosuuskunnan perustamisen edellytykset
Eurooppaosuuskunnan on täytettävä seuraavat edellytykset:
- Osuuskunnan pääoman on oltava vähintään 30 000 euroa.
- Osuuskunnan on rekisteröidyttävä siinä maassa, jossa yrityksen pääkonttori sijaitsee.
- Osuuskuntaan on kuuluttava henkilöitä tai oikeushenkilöitä vähintään kahdesta eri EU-maasta.
On olemassa kolme eri tapaa perustaa eurooppaosuuskunta:
- Osuuskunta voidaan perustaa alusta alkaen, kunhan mukana on vähintään viisi henkilöä tai kaksi oikeushenkilöä ainakin kahdesta eri EU-maasta.
- Osuuskunta voidaan perustaa yhdistämällä kaksi tai useampi olemassa oleva osuuskunta.
- Osuuskunta voidaan perustaa muuttamalla jo olemassa oleva, toisessa EU-maassa vähintään kahden vuoden ajan toiminut osuuskunta eurooppaosuuskunnaksi.
Esimerkkitapaus
Paikallisesta osuuskunnasta eurooppaosuuskunnaksi: kolme osuuskuntaa yhdistyi uusiutuvan energian alalla
Kolme uusiutuvan energian osuuskuntaa Espanjasta, Tanskasta ja Belgiasta, halusi tehdä yhteistyötä ja kehittää aurinko- ja tuulivoimahankkeita ympäri Eurooppaa. Ne päättivät perustaa eurooppaosuuskunnan yksinkertaistaakseen toimintaansa ja saadakseen rahoitusta. Osuuskunnat täyttivät kaikki eurooppaosuuskunnan perustamiselle asetetut edellytykset. Osuuskunnan jäsenet olivat vähintään kahdesta eri EU-maasta, niillä oli vähintään 30 000 euroa pääomaa ja ne rekisteröivät osuuskunnan Belgiaan, jonne myös pääkonttori sijoitettiin. Ne valitsivat hallintorakenteen, johon kuuluu päivittäistä toimintaa valvova ylin hallintoelin ja tarkkailusta vastaava valvontaelin. Nyt ne muodostavat yhdessä oikeushenkilön ja voivat neuvotella parempia sopimuksia, laajentaa hankkeitaan ja jakaa resurssejaan tehokkaammin yli rajojen.
Hallintotapa
Osuuskunnassa äänestäminen noudattaa tyypillisesti ”yksi jäsen, yksi ääni” -periaatetta, mutta myös painotettu äänestys sallitaan tietyissä tapauksissa.
Yhtiökokous on pidettävä vähintään kerran vuodessa, ja päätökset on tehtävä yksinkertaisella enemmistöllä. Osuuskunnan sääntöjen muutokset vaativat kuitenkin kahden kolmasosan enemmistön. Hallintorakenne voi olla kaksi- tai yksitasoinen. Kaksitasoinen hallintorakenne koostuu ylimmästä hallintoelimestä ja valvontaelimestä, kun taas yksitasoinen hallintorakenne muodostuu yhdestä hallinnollisesta elimestä, mikä tekee siitä joustavamman.
Henkilöstön edustus
Ennen eurooppaosuuskunnan rekisteröimistä on perustettava erityinen neuvotteluryhmä, johon kuuluu työntekijöiden edustajia kaikista osuuskunnan maista. Erityinen neuvotteluryhmä sopii yhdessä osuuskunnan johdon kanssa henkilöstön osallistumisen ehdoista kuten tiedon jakamisesta, henkilöstön kuulemisesta ja joissain tapauksissa myös henkilöstön osallistumisesta päätöksentekoelimiin.
Verotus
Eurooppaosuuskuntaa kohdellaan verotuksessa kuten mitä tahansa monikansallista yritystä, ja se maksaa veroja kaikissa maissa, joissa se toimii.
Maakohtaista tietoa saa seuraavista linkeistä: