Työnhakijan perheenjäsenet

Jos olet EU-kansalainen ja muutat toiseen EU-maahan etsimään töitä, EU-sääntöjen ansiosta perheesi on helpompi seurata mukanasi. Tällä sivulla on tietoa siitä, kuinka perheenjäsenesi voivat muuttaa luoksesi.

Tärkeää

Vaikka olisit EU-kansalainen, EU-sääntöjä ei sovelleta, jos et ole muuttanut toiseen EU-maahan vaan asut kotimaassasi. Tällöin sovelletaan kansallisia sääntöjä.

Jos olet EU-kansalainen, joka etsii töitä toisesta EU-maasta, voivat puolisosi, lapsesi, lapsenlapsesi, vanhempasi ja isovanhempasi, jotka ovat EU-kansalaisia, oleskella siellä kanssasi samoilla ehdoilla kuin muutkin EU-kansalaiset.

Tarkista, mitkä ehdot ja muodollisuudet koskevat seuraavia ryhmiä:

Jos puolisosi, lapsesi, lapsenlapsesi, vanhempasi tai isovanhempasi ei ole EU-kansalainen tai ei täytä EU-kansalaisten oleskelulle asetettuja ehtoja, hän voi kuitenkin oleskella luonasi uudessa asuinmaassasi perheenjäsenenä, koska sinä olet työtä hakeva EU-kansalainen.

Jotkin EU-maat edellyttävät, että perheenjäsenet ilmoittavat oleskelustaan viranomaisille (usein kunnantalolla tai poliisilaitoksella) kohtuullisen ajan kuluessa saapumisestaan maahan.

Oleskelukortti

EU-kansalaisen perheenjäseneltä, joka ei itse ole EU-kansalainen, voidaan edellyttää oleskelukortin hankkimista.

Yhdenvertainen kohtelu

Puolisoasi, lastasi, lapsenlastasi, vanhempaasi tai isovanhempaasi, joka oleskelee kanssasi uudessa asuinmaassasi, on kohdeltava samoin kuin maan omia kansalaisia. Tämä pätee esimerkiksi työhön pääsyyn, palkkaukseen ja kouluun ilmoittautumiseen.

Poistumiskehotus/maastapoistaminen

Puolisosi, lapsesi, lapsenlapsesi, vanhempasi tai isovanhempasi voi asua maassa kanssasi niin kauan kuin hän täyttää oleskelun ehdot. Jos ehdot eivät enää täyty, kansalliset viranomaiset saattavat antaa maastapoistumiskehotuksen.

Poikkeustapauksissa uusi asuinmaasi voi päättää poistaa hänet maasta yleisen järjestyksen tai turvallisuuden vuoksi, mutta vain siinä tapauksessa, että hän todistettavasti muodostaa erittäin vakavan uhan.

Maastapoistamispäätös tai poistumiskehotus on annettava kirjallisena. Siinä on ilmoitettava kaikki perustelut ja kerrottava, miten ja mihin mennessä päätöksestä voi valittaa.

Riippumatta siitä, onko puolisosi, lapsesi, lapsenlapsesi, vanhempasi tai isovanhempasi EU-kansalainen vai ei, hän voi oleskella kanssasi uudessa asuinmaassasi tietyillä ehdoilla:

  • jos olet jäänyt työttömäksi uudessa asuinmaassasi, sinun on voitava todistaa se ja sinun on täytettävä tietyt ehdot, TAI
  • jos olet hakemassa ensimmäistä työpaikkaasi uudessa maassa, sinun on voitava todistaa, että etsit työtä aktiivisesti ja että työllistymismahdollisuutesi ovat realistiset.

Esimerkkitapaus

Ranskan kansalainen Pierre asui Roomassa, kun hän irtisanoutui työstään. Etsiessään uusia mahdollisuuksia hän alkoi tiedustella, voisiko hänen vaimonsa, joka on Kiinan kansalainen, muuttaa hänen luokseen Italiaan. Hän sai tietää, että hänen vaimonsa Lin voisi todellakin muuttaa hänen luokseen Italiaan EU-kansalaisen puolisona edellyttäen, että Pierre noudattaisi EU:n sääntöjä. Tämä tarkoitti erityisesti sitä, että työnhakijaksi rekisteröitymisen jälkeen hän saattoi jäädä Italiaan vähintään kuudeksi kuukaudeksi etsimään työtä ja pystyi viranomaisten pyynnöstä esittämään todisteet työnhausta. Ensimmäisten kuuden kuukauden jälkeen hän saattoi edelleen jäädä Italiaan, kunhan hän pystyi yhä osoittamaan etsivänsä töitä (ja että hänellä oli todelliset mahdollisuudet tulla palkatuksi).

Saadakseen oman oleskelukorttinsa Italian viranomaisilta Linin oli esitettävä todisteet suhteestaan Pierreen (esimerkiksi vihkitodistuksella) ja Pierren oleskeluoikeudesta työnhakijana. Tänä aikana Pierre sai paikalliselta työvoimatoimistolta samaa tukea kuin Italian kansalaiset. Pierrellä ja Linillä ei kuitenkaan ollut oikeutta sosiaaliavustukseen työnhakijoina.

Esimerkkitapaus

Nigerialainen Joy meni naimisiin työttömänä olevan Saksan kansalaisen Guntherin kanssa. He olettivat, että Joy voisi miehensä EU-kansalaisuuden ansiosta muuttaa asumaan hänen kanssaan tämän kotikaupunkiin Berliiniin. Vaikka Joy pystyikin muuttamaan Guntherin luo, se perustui hänen oikeuksiinsa Saksan kansalaisen vaimona kansallisten maahanmuuttosääntöjen eikä vapaata liikkuvuutta koskevien EU-sääntöjen nojalla. Vapaata liikkuvuutta koskevia EU-sääntöjä sovelletaan vain EU-kansalaisiin, jotka muuttavat kotimaastaan toiseen EU-maahan, ja heidän mukanaan tuleviin perheenjäseniin. Jos EU-kansalainen ei ole käyttänyt oikeuttaan vapaaseen liikkuvuuteen, sovelletaan vain kansallisia sääntöjä. Kun Gunther lopulta löysi työpaikan naapurimaasta Itävallasta, jonne hän sitten muutti, Joy pystyi muuttamaan hänen luokseen vapaata liikkuvuutta koskevien EU-sääntöjen ansiosta. Itse asiassa Joy sai tietää, että hän pystyisi seuraamaan Guntheria riippumatta siitä, mihin EU-maahan Gunther muuttaisi työn perässä.

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi

Tarkistettu viimeksi: 08/05/2025
Jaa tämä sivu