Yrittäjänä EU:ssa
Tarkistettu viimeksi: 10/04/2019

Arvonlisävero autoa ostettaessa tai myytäessä

Yhdistyneen kuningaskunnan ilmoitus unionista eroamisesta (SEU-sopimuksen 50 artikla): Lisää tietoa

Tarkista seuraavasta, kuinka paljon arvonlisäveroa on maksettava, kun ostat tai myyt auton EU:ssa tai tuot EU:n ulkopuolelta ostetun auton EU:hun.

Tällä sivulla olevat tiedot koskevat alv-sääntöjä, joita sovelletaan yksityishenkilöiden ostamiin ja myymiin autoihin. Tässä ei siis käsitellä yritysten välisiä liiketoimia.

 

Aiotko ostaa vai myydä auton?

 

Mistä aiot ostaa auton?

 

Jos ostat auton toisesta EU-maasta, sinun ei tarvitse maksaa siitä tullia, kun tuot auton asuinmaahasi.

Kuka myy auton?

 

 

Jos ostat auton yksityiseltä myyjältä, sinun ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa myyjän sijaintimaassa. Maksat arvonlisäveron siinä maassa, jossa rekisteröit auton, eli yleensä asuinmaassasi.

Arvonlisävero maksetaan auton kokonaishinnasta, johon sisältyvät lisävarusteet ja muut kauppaan liittyvät kustannukset, kuten toimituskulut.

Jos olet maksanut arvonlisäveroa kahdesti, sekä osto- että rekisteröintimaassa, sinulla on oikeus arvonlisäveron palautukseen. Sinun on huomautettava tästä auton myyjälle ja ostomaan veroviranomaisillefrdeen .

 

Sinun ei tarvitse maksaa autosta arvonlisäveroa.

 

 

Maksat arvonlisäveron siinä maassa, jossa rekisteröit auton, eli yleensä asuinmaassasi.

Arvonlisävero maksetaan auton kokonaishinnasta, johon sisältyvät lisävarusteet ja muut kauppaan liittyvät kustannukset, kuten toimituskulut.

Jos olet maksanut arvonlisäveroa kahdesti, sekä osto- että rekisteröintimaassa, sinulla on oikeus arvonlisäveron palautukseen. Sinun on huomautettava tästä auton myyjälle ja ostomaan veroviranomaisillefrdeen .

Esimerkkitapaus

Mario asuu Italiassa ja päättää ostaa uuden auton Saksasta. Koska auto on uusi, arvonlisävero on maksettava Italiassa, jossa Mario haluaa rekisteröidä sen. Myyjä on kuitenkin velvollinen maksamaan arvonlisäveron Saksan veroviranomaisille ja hänen on todistettava, että auto on tarkoitettu vietäväksi toiseen EU-maahan, jossa se rekisteröidään. Tämän vuoksi myyjä haluaa, että Mario maksaa Saksan arvonlisäveron.

Kun Mario on rekisteröinyt autonsa Italiassa ja maksanut siellä perittävän arvonlisäveron, hän voi lähettää alv-maksutositteen saksalaiselle automyyjälle ja pyytää, että Saksassa maksettu arvonlisävero palautetaan.

Auton luovutuspäiväksi katsottu päivä vaihtelee maittain. Se voi olla joko ostotilauksen allekirjoittamispäivä tai laskun antamispäivä.

Maksat autosta arvonlisäveron ostomaan alv-prosentin mukaan. Arvonlisäveroprosentit eri EU-maissa

 

Sinun ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa käytetystä autosta. Sinun on rekisteröitävä auto asuinmaassasi ja maksettava siellä perittävät maksut, kuten rekisteröintimaksu ja ajoneuvovero.

Myyjä voi veloittaa arvonlisäveroa ainoastaan ajoneuvon myynnin tuottamasta voitosta.

Tällaisessa tapauksessa alv ei näy ostolaskussa. Tätä myyntikatteeseen perustuvaa käytäntöä (ns. voittomarginaalijärjestelmä) soveltavat useimmat autokauppiaat.

Lisätietoja saat oman maasi arvonlisäveroviranomaisiltafrdeen .

 

Sinun on maksettava tulli ja tuonnin arvonlisäveromaksu, kuten mistä tahansa tuoduista tavaroista.

Lisätietoja vaadittavista tulli-ilmoituksista, maksettavista veroista ja verovapautuksista saat oman maasi tullien - ja arvonlisäveroviranomaisiltafrdeen .

 

Onko auto uusi vai käytetty?

 

Yksityisenä myyjänä sinun ei tarvitse veloittaa arvonlisäveroa, kun myyt autosi.

Jos myyt uuden auton toisessa EU-maassa asuvalle ostajalle, hänen on maksettava autosta arvonlisävero siinä maassa, jossa hän rekisteröi auton. Tässä tapauksessa voit saada tietyn osan arvonlisäverosta takaisin siitä maasta, josta olet alun perin ostanut auton.

Palautettavan arvonlisäveron määrän laskevat sen maan veroviranomaiset, josta olet ostanut auton. Palautuksen on oltava oikeassa suhteessa auton käyttöaikaasi.

Esimerkkitapaus

Arvonlisäveron osittainen palautus uuden auton myynnin yhteydessä

Sofie ostaa Tanskasta uuden auton, josta hän maksaa 30 000 euroa sekä 7 500 euroa arvonlisäveroa (25 %). Hän ajaa autolla 4 kuukauden aikana 7 000 kilometriä. Tämän jälkeen Sofie päättää myydä auton Jonakselle 16 000 eurolla. Verottajan näkökulmasta auto on edelleen uusi.

Jonas asuu Itävallassa, jonne hän vie auton. Hän maksaa 3 200 euroa arvonlisäveroa Itävallan veroviranomaisille (20 % eli Itävallan arvonlisäveroprosentin mukaan).

Myyjänä Sofien kannattaa kuitenkin muistaa, että hänellä on oikeus saada osa maksamastaan arvonlisäverosta takaisin. Jos toisen kaupan arvonlisävero olisi peritty Tanskassa, maksettava summa olisi ollut 4 000 euroa (25 % 16 000 eurosta). Auto katsotaan yhä uudeksi autoksi, joten Sofiella on oikeus vaatia Tanskan viranomaisilta takaisin 4 000 euroa siitä 7 500 euron arvonlisäverosta, jonka hän maksoi autoa ostaessaan.

Auton luovutuspäiväksi katsottu päivä vaihtelee maittain. Se voi olla joko ostotilauksen allekirjoittamispäivä tai laskun antamispäivä.

 

Yksityisenä myyjänä sinun ei tarvitse veloittaa arvonlisäveroa auton myynnistä.

 

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Lisätietoja säännöistä eri EU-maissa

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: