Yrittäjänä EU:ssa
Tarkistettu viimeksi: 03/11/2020

Arvonlisävero autoa ostettaessa tai myytäessä

Brexitin vaikutukset

Tarkista seuraavasta, kuinka paljon arvonlisäveroa on maksettava, kun ostat tai myyt auton EU:ssa tai tuot EU:n ulkopuolelta ostetun auton EU:hun.

Tällä sivulla olevat tiedot koskevat alv-sääntöjä, joita sovelletaan yksityishenkilöiden ostamiin ja myymiin autoihin. Tässä ei siis käsitellä yritysten välisiä liiketoimia.

Aiotko ostaa vai myydä auton?

Mistä aiot ostaa auton?

Jos ostat auton toisesta EU-maasta, sinun ei tarvitse maksaa tullia, kun tuot auton asuinmaahasi.

Kuka myy auton?

Jos ostat auton yksityiseltä myyjältä, sinun ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa myyjän sijaintimaassa. Maksat arvonlisäveron ainoastaan siinä maassa, jossa rekisteröit auton. Arvonlisävero olisi kannettava auton kokonaishinnasta, johon sisältyvät lisävarusteet ja muut kauppaan liittyvät kustannukset, kuten toimituskulut.

Yksityinen myyjä voi saada tietyn osan arvonlisäverosta takaisin siitä maasta, josta hän on alun perin ostanut auton. Viranomaiset laskevat yleensä palautettavan arvonlisäveron määrän suhteessa siihen, kuinka kauan myyjä on käyttänyt autoa kyseisessä EU-maassa. Myyjän on oltava yhteydessä kansallisiin veroviranomaisiinfrdeen saadakseen lisätietoja myyjää koskevista velvollisuuksista ja arvonlisäveron palautuksesta.

Sinun ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa autosta.

Sinun on maksettava arvonlisävero siinä maassa, jossa rekisteröit auton.Arvonlisävero olisi kannettava auton kokonaishinnasta, johon sisältyvät lisävarusteet ja muut kauppaan liittyvät kustannukset, kuten toimituskulut.

Jos ostat auton yhdestä EU-maasta ja aiot viedä ja rekisteröidä sen toiseen EU-maahan, sinun on ilmoitettava siitä autokauppiaalle, jotta et maksa arvonlisäveroa ostomaassa.

Jos olet maksanut arvonlisäveroa kahdesti, sekä osto- että rekisteröintimaassa, sinulla on oikeus arvonlisäveron palautukseen. Sinun on huomautettava tästä ensiksi auton myyjälle ja seuraavaksi ostomaan veroviranomaisillefrdeen .

Esimerkkitapaus

Mario asuu Italiassa ja päättää ostaa uuden auton Saksasta. Koska auto on uusi, arvonlisävero on maksettava Italiassa, jossa Mario haluaa rekisteröidä sen. Myyjä on kuitenkin velvollinen maksamaan arvonlisäveron Saksan veroviranomaisille ja hänen on todistettava, että auto on tarkoitettu vietäväksi toiseen EU-maahan, jossa se rekisteröidään. Tämän vuoksi myyjä haluaa, että Mario maksaa Saksan arvonlisäveron vakuutena.

Kun Mario on rekisteröinyt autonsa Italiassa ja maksanut siellä perittävän arvonlisäveron, hän voi lähettää alv-maksutositteen saksalaiselle automyyjälle ja pyytää, että Saksassa maksettu arvonlisävero palautetaan.

Tärkeää

Auton luovutuspäiväksi katsottu päivä vaihtelee maittain. Se voi olla joko ostotilauksen allekirjoittamispäivä tai laskun antamispäivä.

Ostaessasi autokauppiaalta käytetyn auton arvonlisävero voidaan periä tai olla perimättä, ja se voidaan mainita erikseen laskussa.

Tämä riippuu siitä, miten autokauppias päättää laskea kyseisen auton arvonlisäveron. Lisätietoja arvonlisäveroon sovellettavista säännöistäen tai neuvoja arvonlisäveroviranomaisiltaen saat maassa, josta ostat auton.

Sinun ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa, kun tuot käytetyn auton takaisin toiseen EU-maahan. Sinun on kuitenkin rekisteröitävä autoen pysyvässä asuinmaassasi ja maksettava siellä rekisteröintimaksu ja ajoneuvovero.

Sinun on maksettava tulli ja tuonnin arvonlisävero, kuten mistä tahansa tuoduista tavaroista.

Lisätietoja vaadittavista tulli-ilmoituksista, maksettavista veroista ja verovapautuksista saat oman maasi tullien- ja arvonlisäveroviranomaisiltaen.

Onko auto uusi vai käytetty?

Yksityisenä myyjänä sinun ei tarvitse veloittaa arvonlisäveroa, kun myyt autosi.

Jos myyt uuden auton toisessa EU-maassa asuvalle ostajalle, hänen on maksettava autosta arvonlisävero siinä maassa, jossa hän rekisteröi auton. Tässä tapauksessa voit saada tietyn osan arvonlisäverosta takaisin siitä maasta, josta olet alun perin ostanut auton.

Palautettavan arvonlisäveron määrän laskevat sen maan veroviranomaiset, josta olet ostanut auton. Palautuksen on oltava oikeassa suhteessa auton käyttöaikaasi.

Esimerkkitapaus

Arvonlisäveron osittainen palautus uuden auton myynnin yhteydessä

Sofie ostaa Tanskasta uuden auton, josta hän maksaa 30 000 euroa sekä 7 500 euroa arvonlisäveroa (25 %). Hän ajaa autolla 4 kuukauden aikana 7 000 kilometriä. Tämän jälkeen Sofie päättää myydä auton Jonakselle 16 000 eurolla. Verottajan näkökulmasta auto on edelleen uusi.

Jonas asuu Itävallassa, jonne hän vie auton. Hän maksaa 3 200 euroa arvonlisäveroa Itävallan veroviranomaisille (20 % eli Itävallan arvonlisäveroprosentin mukaan).

Myyjänä Sofien kannattaa kuitenkin muistaa, että hänellä on oikeus saada osa maksamastaan arvonlisäverosta takaisin. Jos toisen kaupan arvonlisävero olisi peritty Tanskassa, maksettava summa olisi ollut 4 000 euroa (25 % 16 000 eurosta). Auto katsotaan yhä uudeksi autoksi, joten Sofiella on oikeus vaatia Tanskan viranomaisilta takaisin 4 000 euroa siitä 7 500 euron arvonlisäverosta, jonka hän maksoi autoa ostaessaan.

Tärkeää

Auton luovutuspäiväksi katsottu päivä vaihtelee maittain. Se voi olla joko ostotilauksen allekirjoittamispäivä tai laskun antamispäivä.

Yksityisenä myyjänä sinun ei tarvitse veloittaa arvonlisäveroa auton myynnistä.

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Lisätietoja säännöistä eri EU-maissa

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: