Tarkistettu viimeksi: 02/01/2023

Autoverotus toisessa EU-maassa

Kun käytät autoasi kansallisilla teillä, sinun on maksettava autoveroina ajoneuvoveroa ja mahdollista rekisteröintiveroa. EU-maat saavat itsenäisesti päättää, mitä veroja niiden alueella säännöllisesti matkustavien autoilijoiden on maksettava.

Joissakin tapauksissa auton rekisteröintiveron suuruus voi vastata sitä ajanjaksoa, jolloin autoa käytetään kyseisessä maassa. Autoverot eivät kuitenkaan voi olla korkeampia kuin maan vakinaisen asukkaan autoverot. Joissakin EU-maissa voi saada vapautuksen auton rekisteröintiverosta tai rekisteröintiveroa koskevan veronpalautuksen muuton yhteydessä. On suositeltavaa ottaa yhteyttä kansallisiin viranomaisiin ennen uuteen maahan muuttoa kaksinkertaisen verotuksen välttämiseksi.

Vapautukset auton rekisteröintiverosta

Useimmissa EU-maissa opiskelijoiden, rajatyöntekijöiden ja tilapäisten asukkaiden ei tarvitse maksaa auton rekisteröintiveroa. Heillä voi kuitenkin olla velvollisuus maksaa ajoneuvoveroa.

Opiskelijat

Jos muutat toiseen EU-maahan opiskelemaan tai tekemään työtä rajoitetun ja määritetyn ajan (esim. vapaaehtoistyö), voit ajaa kotimaassa rekisteröimääsi autoa ilman, että sinun tarvitsee rekisteröidä sitä tai maksaa siitä veroa uudessa maassasi. Sinun on oltava kirjoilla kyseisen maan oppilaitoksessa, ja sinulla on oltava voimassa oleva todistus opiskelustasi. Jos kuitenkin menet töihin opiskeluaikanasi, auto on rekisteröitävä opiskelumaassasi.

Ennen kuin lähdet kotimaastasi, sinun kannattaa selvittää uuden opiskelumaasi säännöt, jotta voit huolehtia tarvittavista muodollisuuksista ja vaadittujen ehtojen täyttymisestä. Näin voit välttää ongelmat poliisin kanssa.

Tärkeää

Ruotsissa, Tanskassa, Virossa ja Saksassaopiskelijoita ei vapauteta auton rekisteröinnistä eikä rekisteröintiveroista.

Esimerkkitapaus

Mathieu on ranskalainen ja asuu Belgiassa, jossa hän suorittaa 2-vuotista jatko-opintokurssia. Hänen autonsa kolhiintui, ja hän ilmoitti asiasta poliisille saadakseen lausunnon vakuutusyhtiötä varten. Kun poliisi huomasi, että Mathieu oli asunut Belgiassa yli vuoden rekisteröimättä autoaan, Mathieulle aiottiin määrätä sakot lain rikkomisesta.

Hän kykeni kuitenkin todistamaan, että hän oli kirjoilla Antwerpenin yliopistossa ja että hänen ei toisesta EU-maasta tulleena opiskelijana tarvinnut maksaa autoveroja Belgiassa.

Rajatyöntekijät

Rajatyöntekijät saattavat ajaa työsuhdeautoa, joka on rekisteröity vain toisessa kyseisistä maista.

Jos käytössäsi on työsuhdeauto, joka on rekisteröity työskentelymaassasi, voit käyttää sitä yksityisajoon myös asuinmaassasi, vaikkei autoa ole rekisteröity siellä. Työsuhdeautojen käytön ehdot kannattaa tarkistaa, koska ne voivat erota maiden välillä huomattavasti.

Jos käytät omaa autoasiasuin- ja työskentelymaan välisiin säännöllisiin työmatkoihin, se on rekisteröitävä asuinmaassasi, jonne maksat myös autoverot – ei työskentelymaassasi.

Lisätietoja auton rekisteröinnistä ja verotuksesta sekä linkkejä kansallisten viranomaisten verkkosivustoille:

Valitse maa

Tilapäiset asukkaat

Sinun ei pääsääntöisesti tarvitse rekisteröidä autoasi ja maksaa auton rekisteröintiveroa maassa, jossa asut tilapäisesti tai jossa sinulla on loma-asunto. Jos kuitenkin jätät auton pysyvästi maahan, jossa loma-asunto sijaitsee, sinulta saatetaan periä siellä rekisteröintivero, vaikka olisit maksanut sen jo kotimaassasi.

Jos olet jonkin EU-maan tilapäinen asukas, et maksa siellä auton rekisteröintiveroa seuraavissa tapauksissa:

Tärkeää

Tällä sivulla olevia tietoja ei sovelleta EU:ssa asuviin Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisiin eikä Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuviin EU-kansalaisiin. Tällaisissa tapauksissa sovelletaan kansallisia sääntöjä.

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: