Tarkistettu viimeksi: 28/04/2022

Rajatyöntekijät

Jos olet töissä yhdessä EU-maassa, mutta asut toisessa ja palaat asuinmaahasi päivittäin tai vähintään kerran viikossa, sinut katsotaan EU:n lainsäädännön nojalla nk. rajatyöntekijäksi.

Tarkista,

Katso myös:

Oikeus asua toisessa EU-maassa

Rajatyöntekijän auton rekisteröinti

Minkä maan lainsäädäntöä sovelletaan?

Arkielämässä sinua koskevat molempien maiden lait.

Työskentelymaasi lainsäädäntö kattaa

Asuinmaasi lainsäädäntö kattaa

Esimerkkitapaus

Pidä huolta, ettet menetä oikeuksiasi, jos olet työskennellyt toisessa maassa

Evelien asuu Alankomaissa, mutta kävi Saksassa töissä kymmenen vuoden ajan. Sinä aikana hän otti saksalaisen yksityisen eläkevakuutuksen, josta Saksan viranomaiset myönsivät vanhuuseläkelisää.

Kun Evelien jäi eläkkeelle, Saksan viranomaiset vaativat häntä maksamaan takaisin kaikki kymmenen vuoden kuluessa saadut vanhuuseläkelisät. Viranomaisten perusteluna oli, että Evelien ei enää maksanut veroja Saksaan. Kuitenkin heti työt Saksassa lopetettuaan Evelienin täytyi ryhtyä maksamaan veroja asuinmaahansa Alankomaihin.

Evelien vei asian oikeuteen Saksassa. Saksassa oikeus katsoi, että rajatyöntekijänä Evelienillä oli oikeus saada lisäetuudeksi katsottavaa vanhuuseläkelisää. Evelienin ei tarvinnut maksaa etuutta takaisin.

Jos sinulta evätään sellainen lisäetuus, joka kuuluu työskentelymaasi työntekijöille, ota yhteyttä eurooppalaiseen työvoimaneuvojaanLinkki johtaa toiselle sivustolle tai tieto- ja neuvontapalveluihimme.

Esimerkkitapaus

Etuudet, joihin olet työskentelymaassasi oikeutettu

Rosita asuu aviomiehensä ja kolmen lapsensa kanssa Italiassa, mutta käy töissä Ranskassa. Hän hakee suurperheille tarkoitettua korttia, jolla saa ostaa junalippuja alennettuun hintaan. Korttia ei kuitenkaan myönnetä, koska Rosita ja hänen lapsensa eivät asu Ranskassa.

Rositan pitäisi kuitenkin pitää kiinni vaatimuksestaan ja tarvittaessa hakea apua EU:n neuvontapalveluista. Kaikilla työssäkäyvillä EU:n kansalaisilla, joilla on useita lapsia (monissa maissa kolme tai useampia), on oikeus alennushintaisiin junalippuihin työskentelymaassaan siitä päivästä lukien, jolloin he aloittavat työt - jos myös maan omat kansalaiset voivat ostaa tällaisia junalippuja.

Pankkitili palkanmaksua varten

Työnantajasi saattaa pyytää sinua avaamaan pankkitilin työskentelymaahasi palkanmaksua varten.

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: