Tarkistettu viimeksi : 18/10/2018

Takuut ja palautukset

Jos ostamasi tuote on viallinen tai se ei näytä samalta tai ei toimi siten kuin etukäteen on kerrottu, myyjän on EU:n sääntöjen mukaan korjattava tai vaihdettava tuote, laskettava sen hintaa tai palautettava rahat.

Myös silloin, kun ostat tavaran tai palvelun verkossa tai muualta kuin kaupasta (esim. puhelimitse, postimyynnistä tai ovelta ovelle -myyjältä), sinulla on oikeus peruuttaa tilaus ja palauttaa tuote 14 päivän kuluessa. Syy peruutukseen voi olla mikä tahansa, eikä sitä tarvitse perustella.

Tietoja takuuseen vetoamisen ehdoista ja ostoksen peruuttamisesta:

Viallinen tuote

Kaikilla tuotteilla maksuton kahden vuoden lakisääteinen takuu

EU:n sääntöjen mukaan sinulla on aina oikeus vähintään kahden vuoden maksuttomaan takuuaikaan riippumatta siitä, ostitko tuotteen verkosta, kaupasta tai postimyynnistä.

Tämä kahden vuoden takuu on vain vähimmäisoikeus: oman maasi sääntöjen mukaan sinulla saattaa olla oikeus lisäsuojaan. On hyvä muistaa, että EU:n säännöistä poikkeamisen on aina oltava kuluttajan edun mukaista.

Jos EU:n alueella ostamasi tuote on viallinen tai se ei näytä samalta tai toimi siten kuin etukäteen on kerrottu, myyjän on korjattavase tai vaihdettavase uuteen maksutta tai annettava tuotteen hinnasta hyvitystätai täysi korvaus.

Voit pyytää kustannusten osittaista tai täydellistä korvaamista yleensä vain silloin, kun tavaran korjaaminen tai vaihtaminen ei ole mahdollista.

Ota kuitenkin huomioon, että sinulla ei ole oikeutta saada hyvitystä vähäisestä viasta, esimerkiksi naarmuuntuneesta CD-levyn kannesta.

Tuotteen korjaaminen, vaihtaminen tai rahojen palauttaminen

Kahden vuoden takuuaika alkaa heti, kun tuote on toimitettu.

  • Joissakin EU-maissa sinun on ilmoitettava myyjälle viasta kahden kuukauden sisällä siitä, kun olet huomannut vian, tai saatat menettää oikeutesi takuuseen.
  • Jos huomaat vian kuuden kuukauden sisällä tuotteen toimittamisesta, sinun on osoitettava myyjälle, että tuote on viallinen tai että se ei vastaa sitä, mitä tuotetiedoissa on ilmoitettu.
  • Jos huomaat vian vasta kuuden kuukauden jälkeen, useimmissa EU-maissa sinun on pystyttävä todistamaan, että tuote oli viallinen jo sen toimitushetkellä, esimerkiksi osoittamalla, että vika johtuu huonolaatuisista materiaaleista.

Ongelmatilanteessa myyjän on aina tarjottava jokin ratkaisu. Joissakin EU-maissa sinulla on oikeus pyytää hyvitystä myös valmistajalta.

Saat apua jostain muusta EU-maasta ostettuun tuotteeseen liittyviin ongelmiin maassasi sijaitsevasta Euroopan kuluttajakeskuksestaen.

Esimerkkitapaus

Tavarassa oleva vika ei aina näy heti

Mirek tilasi kannettavan tietokoneen, joka näytti toimivan hyvin. Kun ostoksesta oli kulunut yli vuosi, hän kuitenkin huomasi, että koneessa oli vähemmän muistia kuin olisi pitänyt olla.

Vaikka Mirek ei ollut huomannut ongelmaa heti ja tietokonetta pystyi yhä käyttämään, kone ei kuitenkaan ollut sellainen kuin mitä ostohetkellä oli kerrottu tai sovittu. Kauppa antoi tästä syystä Mirekille hyvitystä.

Lisätakuu (kaupallinen takuu)

Kaupat tai valmistajat tarjoavat usein nk. kaupallista lisätakuuta. Takuu voi joko sisältyä tuotteen hintaan tai sen voi ostaa erikseen.

Tämä takuu voi antaa lisäsuojaa, mutta se ei korvaa tai lyhennä kahden vuoden vähimmäistakuuta, johon sinulla on aina oikeus EU:n sääntöjen mukaisesti.

Silloinkin, kun uusi tuote myydään halvemmalla ilman takuuta, tämä tarkoittaa vain, ettei lisätakuuta anneta. Myös tällaisessa tapauksessa sinulla on kaksi vuotta aikaa vaatia hyvitystä, jos huomaat tuotteessa vian tai jos tuote ei vastaa tuotekuvausta.

Esimerkkitapaus

Kahden vuoden takuuta ei voi lyhentää kaupallisella takuulla

Carla osti hiustenkuivaajan, jolle myyjä antoi kuuden kuukauden takuun.

Kun hiustenkuivaaja meni kahdeksan kuukauden kuluttua rikki, Carla vei sen takaisin kauppaan. Kaupassa myyjä ilmoitti, että takuuaika oli päättynyt eikä hyvitystä maksettaisi.

Carla huomautti – aivan oikein –, että EU:n kuluttajansuojalain nojalla tuotteella oli täysimääräinen ja maksuton kahden vuoden takuu ja että myyjän myöntämä kuuden kuukauden takuu antoi vain lisäsuojaa. Myymälä päätti vaihtaa Carlan hiustenkuivaajan uuteen.

Käytetyt tuotteet

Kahden vuoden vähimmäistakuu koskee myös kauppiaalta ostettuja käytettyjä tavaroita. Se ei kuitenkaan kata tavaroita, jotka ostetaan yksityishenkilöltä tai huutokaupasta.

Joissain EU-maissa myyjä ja ostaja voivat käytettyjen tavaroiden kohdalla sopia kahta vuotta lyhyemmästä takuuajasta, mutta tällöinkin takuu on myönnettävä ainakin vuodeksi. Tästä on mainittava sinulle ostohetkellä.

Kannattaa tarkistaa tavaroiden myyntimaan laillista ja kaupallista takuuta koskevat erityissäännöt, joissa on tarkempaa tietoa kansallisen lainsäädännön mukaisista oikeuksistasi:

Valitse maa

* Kansalliset viranomaiset eivät ole toimittaneet tietoa

Tilauksen peruuttaminen ja tuotteen palauttaminen

Muualla kuin kaupassa (verkossa, puhelimitse tai postimyynnin kautta) tehtyjen ostosten perumiseen ja palauttamiseen sovelletaan 14 päivän harkinta-aikaa

EU:ssa sinulla on oikeus perua etämyyntituotteen kauppa 14 päivän kuluessa ostotapahtumasta. Voit perua kaupan mistä syystä tahansa – silloinkin kun olet vain muuttanut mieltäsi.

14 päivän harkinta-aika ei kuitenkaan koske kaikkia ostoksia. Et voi perua esimerkiksi:

  • tietyille päiville varattuja lento-, juna- ja konserttilippuja, hotellivarausta, autonvuokrausta tai ravintolapalveluja
  • tavaroita, ruokaa tai juomaa, jotka toimitetaan säännöllisesti (esimerkiksi valintamyymälän toimituspalvelu)
  • tilaustyönä tai henkilökohtaisia tarpeita vastaaviksi tehtyjä tuotteita (kuten mittatilauspuku)
  • suljettuja audio-, video- tai tietokoneohjelmia, kuten DVD-levyjä, jotka olet avannut
  • digitaalista verkkosisältöä, jos olet jo aloittanut lataamisen tai suoratoiston
  • yksityishenkilöltä tehtyjä ostoja
  • kiireellisiä korjaus- ja huoltosopimuksia (jos esimerkiksi kutsut putkimiehen korjaamaan vuotavan suihkun, et voi enää perua työtä sen jälkeen, kun olette sopineet palvelun hinnasta).

Huomaa, että luettelo ei ole tyhjentävä.

Jos teet ostoksia myymälästä, sinulla ei ole EU:n sääntöjen mukaan oikeutta palauttaa tuotetta (vaihtaa sitä tai saada hinnan palautusta), ellei tuote ole viallinen. Kuitenkin monet myymälät vapaaehtoisesti myöntävät asiakkaille oikeuden palauttaa ostamansa tuote tietyssä määräajassa. Kysy palautusoikeudesta ennen kuin teet ostoksen.

Harkinta-aika päättyy 14 päivää tuotteen toimittamispäivän jälkeen. Palvelusopimusten harkinta-aika päättyy 14 päivää sopimuksen tekopäivän jälkeen. Jos harkinta-aika päättyy yleisenä vapaapäivänä, sitä jatketaan seuraavaan arkipäivään asti.

Esimerkkitapaus

Muista, ettet voi muuttaa mieltäsi kaikkien ostosten suhteen

Jane osti internetistä lipun U2:n Irlannin-konserttiin. Seuraavana päivänä hän sai tietää, että hänen pitäisi matkustaa konserttipäivänä muualle, ja hän yritti perua konserttilipputilauksen. Verkkokauppa ei kuitenkaan suostunut perumaan tilausta tai antamaan rahoja takaisin, koska 14 päivän harkinta-aikaa ei sovelleta konserttilippujen ostamiseen.

Miten ostos perutaan

Sinun on yksiselitteisesti ilmoitettava myyjälle päätöksestäsi perua kauppa. Ei riitä, että pelkästään lähetät tuotteen takaisin. Myyjän on toimitettava sinulle peruuttamislomakemalli, jolla voit halutessasi ilmoittaa kaupan perumisesta, mutta lomakemallia ei ole pakko käyttää.

Voit ilmoittaa myyjälle kaupan perumisesta esimerkiksi lähettämällä faksin tai sähköpostin tai liittämällä palauttamasi tuotteen mukaan saatekirjeen.

Sinun on lähetettävä käyttämätön tuote takaisin myyjälle 14 päivän kuluessa siitä, kun olet ilmoittanut haluavasi perua kaupan.

Tietyt kauppiaat ottavat vastatakseen tuotteen palauttamiskustannukset. Myyjän on ilmoitettava, jos sinun on maksettava tavaroiden palauttamisesta aiheutuvat kustannukset. Jos myyjä ei ilmoita, että sinun on maksettava palauttamiskustannukset, myyjän on maksettava nämä kustannukset. Sinun ei tarvitse maksaa sellaisia maksuja, joista sinulle ei ole kerrottu etukäteen.

Myyjän on annettava sinulle vähintään arvio suurikokoisten tavaroiden, kuten tilaa vievien kotitaloustarvikkeiden, palautuskuluista. Sellaiset suurikokoiset tavarat, jotka on ostettu ovelta ovelle -myyjältä ja toimitettu välittömästi, on kuitenkin haettava myyjän kustannuksella.

Palautukset

Myyjän on palautettava rahat sinulle 14 päivän kuluessa siitä, kun ilmoitus on vastaanotettu, mutta myyjä voi lykätä palauttamista, jos tuotetta ei ole saatu takaisin tai jos ei ole näyttöä siitä, että olet lähettänyt sen takaisin.

Palautuksen on sisällettävä myös kaikki toimituskulut, jotka olet ostoksen yhteydessä maksanut. Myyjä voi kuitenkin periä maksun toimituskuluista, jos olet pyytänyt erikseen pika- tai erikoistoimitusta.

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Lisätietoja säännöistä eri EU-maissa

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: