Tarkistettu viimeksi: 14/12/2022

Takuut ja palautukset

Jos ostamasi tuote on viallinen tai se ei näytä samalta tai ei toimi siten kuin etukäteen on kerrottu, myyjän on EU:n sääntöjen mukaan korjattava tai vaihdettava tuote, laskettava sen hintaa tai palautettava rahat.

Myös silloin, kun ostat tuotteen tai palvelun verkossa tai muualta kuin myymälästä (esim. puhelimitse, postimyynnistä tai ovelta ovelle -myyjältä), sinulla on oikeus peruuttaa tilaus ja palauttaa tuote 14 päivän kuluessa. Syy peruutukseen voi olla mikä tahansa, eikä sitä tarvitse perustella.

Jos olet epävarma omasta tilanteestasi, tutustu kuluttajien oikeuksien tietopakettiin, jossa on tietoa ostosten tekemiseen liittyvistä oikeuksista EU:ssa.

Lisätietoja:

Viallinen tuote

Kaikilla tuotteilla maksuton kahden vuoden takuu

Sinulla on aina oikeus vähintään kahden vuoden maksuttomaan takuuaikaan riippumatta siitä, ostitko tuotteen verkosta, kaupasta tai postimyynnistä.

Tämä kahden vuoden takuu on vain vähimmäisoikeus: oman maasi sääntöjen mukaan sinulla saattaa olla oikeus lisäsuojaan.

Jos EU:n alueella ostamasi tuote on viallinen tai se ei näytä samalta tai toimi siten kuin etukäteen on luvattu, myyjän on korjattava se tai vaihdettava se uuteen maksutta tai annettava tuotteen hinnasta hyvitystä tai täysi korvaus.

Voit pyytää maksun osittaista tai täydellistä palauttamista yleensä vain silloin, kun tavaran korjaaminen tai vaihtaminen ei ole mahdollista.

Tärkeää

Ota kuitenkin huomioon, että sinulla ei ole oikeutta saada hyvitystä vähäisestä viasta, esimerkiksi naarmuuntuneesta CD-levyn kannesta.

Lisätakuu (kaupallinen takuu)

Kaupat tai valmistajat tarjoavat usein kaupallista lisätakuuta. Takuu voi joko sisältyä tuotteen hintaan tai sen voi ostaa erikseen.

Tämä takuu voi antaa lisäsuojaa, mutta se ei korvaa tai lyhennä kahden vuoden vähimmäistakuuta, johon sinulla on aina oikeus EU:n sääntöjen mukaisesti.

Silloinkin, kun uusi tuote myydään halvemmalla, koska siihen ”ei sisälly takuuta”, tämä tarkoittaa vain, että siihen ei sisälly lisätakuuta. Myös tällaisessa tapauksessa sinulla on oikeus vedota kahden vuoden maksuttomaan takuuseen, jos huomaat tuotteessa vian tai jos tuote ei vastaa tuotekuvausta.

Esimerkkitapaus

Kahden vuoden lakisääteistä takuuta ei voi lyhentää kaupallisella takuulla

Carla osti hiustenkuivaajan, jolle myyjä antoi kuuden kuukauden takuun. Kun hiustenkuivaaja meni kahdeksan kuukauden kuluttua rikki, Carla vei sen takaisin kauppaan. Kaupassa myyjä ilmoitti, että takuuaika oli päättynyt eikä hyvitystä maksettaisi.

Carla huomautti – aivan oikein – että EU:n kuluttajansuojalain nojalla tuotteella oli täysimääräinen ja maksuton kahden vuoden takuu ja että myyjän myöntämä kuuden kuukauden takuu antoi vain lisäsuojaa. Myymälä päätti vaihtaa Carlan hiustenkuivaajan uuteen.

Käytetyt tuotteet

Kahden vuoden vähimmäistakuu koskee myös kauppiaalta ostettuja käytettyjä tavaroita. Se ei kuitenkaan kata tavaroita, jotka ostetaan yksityishenkilöltä.

Joissain EU-maissa myyjä ja ostaja voivat käytettyjen tavaroiden kohdalla sopia kahta vuotta lyhyemmästä takuuajasta. Tällöinkin takuu on myönnettävä vähintään vuodeksi, ja tästä on sovittava selvästi kaupanteon yhteydessä.

Tuotteen korjaaminen, vaihtaminen tai rahojen palauttaminen

Kahden vuoden takuuaika alkaa heti, kun tuote on toimitettu. Jos tuote rikkoutuu kahden vuoden takuuajan kuluessa, myyjän on aina tarjottava tilanteeseen ratkaisu. Joissakin EU-maissa ostajalla on oikeus pyytää hyvitystä myös valmistajalta.

  • Jos tuote rikkoutuu ensimmäisen vuoden kuluessa, lähtökohtana on, että ongelma oli olemassa jo ostohetkellä, paitsi jos myyjä pystyy todistamaan toisin. Tämän vuoksi sinulla on oikeus tuotteen maksuttomaan korjaukseen tai vaihtamiseen. Jos tämä osoittautuu liian hankalaksi tai siitä aiheutuu kustannuksia, sinulle voidaan tarjota hyvitystä tai rahojen palauttamista.
  • Jos tuote rikkoutuu yhden vuoden jälkeen, sinulla on edelleen oikeus tuotteen maksuttomaan korjaukseen tai vaihtamiseen tai vähintään hyvitykseen tai rahojen palauttamiseen. Sinun on kuitenkin mahdollisesti pystyttävä todistamaan, että ongelma oli olemassa jo ostohetkellä.

Voit pyytää apua jostain muusta EU-maasta ostettuun tuotteeseen liittyviin ongelmiin omassa maassasi sijaitsevasta Euroopan kuluttajakeskuksesta.

Kannattaa tarkistaa tavaroiden myyntimaan lakisääteistä ja kaupallista takuuta koskevat erityissäännöt, joissa on tarkempaa tietoa kansallisen lainsäädännön mukaisista oikeuksistasi:

Valitse maa

Oikeus tilauksen peruuttamiseen ja tuotteen palauttamiseen

14 päivän peruuttamisaika

Kuluttajilla on EU:ssa oikeus palauttaa verkkokaupasta tai muusta etämyynnistä (esim. puhelimitse, postimyynnistä tai ovelta ovelle -myyjältä) ostettu tuote 14 päivän kuluessa ja saada siitä täysi korvaus. Voit perua kaupan mistä syystä tahansa – silloinkin kun olet vain muuttanut mieltäsi.

14 päivän peruuttamisaika ei kuitenkaan koske kaikkia ostoksia. Esimerkkejä poikkeuksista:

  • tietyille päiville varatut lento-, juna- ja konserttiliput, hotellivaraukset, autonvuokraus tai ravintolapalvelut
  • tavarat, ruoka tai juoma, jotka toimitetaan säännöllisesti (esimerkiksi ruokakaupan toimituspalvelu)
  • tilaustyönä tai henkilökohtaisia tarpeita vastaaviksi tehdyt tuotteet (kuten mittatilauspuku)
  • suljetuissa pakkauksissa olevat audio-, video- tai tietokoneohjelmat, kuten DVD-levyt, joiden pakkaukset olet avannut
  • digitaalinen verkkosisältö, jos olet jo aloittanut sen latauksen tai suoratoiston suostuttuasi ehtoon, jonka mukaan sen aloittaminen mitätöi peruuttamisoikeuden
  • yksityishenkilöltä (ei yritykseltä tai elinkeinonharjoittajalta) tehdyt ostot
  • kiireelliset korjaus- ja huoltosopimukset (jos esimerkiksi kutsut putkimiehen korjaamaan vuotavan suihkun, et voi enää perua työtä sen jälkeen, kun olette sopineet palvelun hinnasta).

Huom. Luettelo ei ole tyhjentävä.

Peruuttamisaika päättyy 14 päivää tuotteen toimittamispäivän jälkeen. Palvelusopimusten peruuttamisaika päättyy 14 päivää sopimuksen tekopäivän jälkeen. Jos peruuttamisaika päättyy yleisenä vapaapäivänä, sitä jatketaan seuraavaan arkipäivään asti.

Esimerkkitapaus

Muista, ettet voi muuttaa mieltäsi kaikkien ostosten suhteen
Jane osti internetistä lipun U2:n Irlannin-konserttiin. Seuraavana päivänä hän sai tietää, että hänen pitäisi matkustaa konserttipäivänä muualle, ja hän yritti perua konserttilipputilauksen. Verkkokauppa ei kuitenkaan suostunut perumaan tilausta tai antamaan rahoja takaisin, koska 14 päivän peruuttamisaikaa ei sovelleta konserttilippujen ostamiseen.

Jos teet ostoksia myymälästä, sinulla ei ole EU:n sääntöjen mukaan oikeutta palauttaa tuotetta (vaihtaa sitä tai saada rahoja takaisin), ellei tuote ole viallinen. Monet myymälät kuitenkin myöntävät vapaaehtoisesti asiakkaille oikeuden palauttaa tai vaihtaa ostamansa tuotteen tietyssä määräajassa, edellyttäen että ostoskuitti on tallessa. Tarkista kuitista tuotteen palautusoikeus tai kysy siitä myyjältä.

Miten ostos perutaan

Sinun on yksiselitteisesti ilmoitettava myyjälle päätöksestäsi perua kauppa. Ei riitä, että pelkästään lähetät tuotteen takaisin. Myyjän on toimitettava sinulle peruuttamislomakkeen malli, jota voit halutessasi käyttää ilmoittaessasi kaupan perumisesta. Lomakemallia ei ole kuitenkaan pakko käyttää. Voit ilmoittaa myyjälle kaupan perumisesta samalla kun palautat tuotteen (esimerkiksi liittämällä palauttamasi tuotteen mukaan saatekirjeen, lähettämällä sähköpostiviestin tai täyttämällä palautuslomakkeen verkossa).

Sinun on lähetettävä tuote takaisin myyjälle 14 päivän kuluessa siitä, kun olet ilmoittanut haluavasi perua kaupan.

Tietyt kauppiaat ottavat vastatakseen tuotteen palauttamiskustannukset. Heidän on kerrottava asiakkaalle (ennen tilauksen tekemistä), jos asiakas joutuu maksamaan palauttamiskustannukset. Jos myyjä ei ilmoita tätä, myyjän on maksettava nämä kustannukset. Sinun ei tarvitse maksaa sellaisia maksuja, joista sinulle ei ole kerrottu etukäteen.

Myyjän on annettava sinulle vähintään arvio suurikokoisten tavaroiden (kuten tilaa vievien kotitalouskoneiden tai huonekalujen) palautuskuluista. Sellaiset suurikokoiset tavarat, jotka on ostettu muualta kuin myymälästä (esim. postimyyntiluettelosta tai ovelta ovelle -myyjältä) ja toimitettu välittömästi, on kuitenkin haettava myyjän kustannuksella.

Korvauksen saaminen

Myyjän on palautettava rahat sinulle 14 päivän kuluessa siitä, kun peruutusilmoitus on vastaanotettu. Myyjä voi kuitenkin lykätä palauttamista, jos tuotetta ei ole vielä saatu takaisin tai jos ei ole näyttöä siitä, että olet lähettänyt sen takaisin.

Korvauksen on sisällettävä myös kaikki toimituskulut, jotka olet ostoksen yhteydessä maksanut. Myyjä voi kuitenkin periä maksun toimituskuluista, jos olet pyytänyt erikseen pika- tai erikoistoimitusta.

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: