Uslužni alati

Odabir jezika

Zastava EU-a

Navigacijski put

Izbornik

Ažurirano : 28/09/2017

PDV – porez na dodanu vrijednost

Plaćanje PDV-a u zemlji kupnje

Fizička osoba koja kupuje u EU-u PDV plaća samo jedanput, u zemlji u kojoj je obavila kupnju.

U svoju zemlju možete unijeti sve što kupite u drugoj zemlji EU-a, bez zaustavljanja na granici ili podnošenja carinske deklaracije. Jedini je uvjet da ste kupnju obavili za svoje osobne potrebe ili potrebe vaše obitelji, a ne u svrhu preprodaje.

Povrat PDV-a

Ako dolazite u EU, imate pravo na povrat PDV-a na robu koju ste kupili tijekom boravka u EU-u uz uvjet da tu robu i dokumente za povrat PDV-a pokažete na carini pri odlasku u roku od tri mjeseca od kupnje. Dokumente u pravilu priprema trgovac, ali u tom programu, koji se provodi na dobrovoljnoj osnovi, ne sudjeluju svi trgovci. Kako bi se ostvarilo pravo na povrat, neke države utvrđuju najnižu vrijednost kupovinefrançaisDeutschEnglish.

Kupnja putem interneta iz druge zemlje EU-a

Posebna se pravila mogu primjenjivati ako iz druge zemlje EU-a naručujete robu u vašu zemlju boravišta. Ako poduzeće proda robu iznad određene vrijednosti u vašoj zemlji, u koju se roba isporučuje, ono ne može naplatiti PDV u zemlji u kojoj ste obavili kupnju.

Naprotiv, mora primijeniti PDV zemlje u koju se roba isporučuje – PDV odredišta. Svaka zemlja EU-a određuje ukupnu gornju granicu za prekograničnu prodajupdfEnglish , koja iznosi 35 000 EUR ili 100 000 EUR. To znači da će većina velikih internetskih trgovaca na malo koji isporučuju unutar EU-a morati primijeniti pravilo o PDV-u odredišta.

Primjer

Ponekad ćete morati platiti veću stopu PDV-a

Lucie iz Belgije naručuje knjigu od velikog internetskog trgovca na malo u Ujedinjenoj Kraljevini. Kad plati narudžbu i unese svoju adresu, primjećuje da je cijena naglo porasla. Nakon provjere otkriva da joj je poduzeće naplatilo belgijski PDV od 6 % umjesto britanskog od 0 %.

U Belgiji se za pravilo o zemlji odredišta primjenjuje gornja granica od 35 000 EUR. To znači da poduzeće koje je tijekom prethodne financijske godine u Belgiji prodalo robu u vrijednosti većoj od 35 000 EUR mora primijeniti stopu PDV-a zemlje odredišta. Poduzeće od kojeg je Lucie naručila robu često isporučuje u Belgiju i stoga joj mora naplatiti belgijski PDV, premda se njezina knjiga šalje iz Ujedinjene Kraljevine.

Iznimke za telekomunikacijske usluge, usluge emitiranja i elektroničke usluge

PDV na telekomunikacijske usluge, usluge emitiranja i elektroničke usluge plaća se u zemlji u kojoj živite (zemlja poslovnog nastana, stalnog ili uobičajenog boravišta), a ne u zemlji u kojoj ste uslugu kupili. Ta se pravila primjenjuju na usluge pružene u EU-u i izvan njega.

Primjer

Na digitalni se sadržaj primjenjuje PDV zemlje boravišta

Senta živi u Švedskoj i kupuje e-knjige u finskoj e-knjižari. Finski joj dobavljač mora naplatiti švedski PDV, a ne finski.

Iznimka za automobile

Za nove automobile kupljene u drugoj zemlji EU-a PDV se plaća u zemlji u koju uvozite i u kojoj ste registrirali svoj automobil, tj. u zemlji boravišta. Isti se sustav PDV-a primjenjuje i na druga prijevozna sredstva, npr. velike motocikle, brodove i zrakoplove.

Za potrebe primjene PDV-a novi je automobil onaj automobil koji je prešao manje od 6 000 km ili nije stariji od šest mjeseci. Rabljeni je automobil onaj automobil koji je stariji od šest mjeseci i prešao je više od 6 000 km.

Saznajte više o plaćanju PDV-a kad kupujete automobil u drugoj zemlji EU-a.

Public consultations
    Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
    Pomoć i savjetovanje