Posljednji put provjereno: 04/02/2019

Brak

Građanski brak zakonski je status priznat u svim državama EU-a.

Na partnerstva kao što su civilna i registrirana partnerstva ili de facto bračne zajednice primjenjuju se drukčiji propisi od onih o braku.de facto bračne zajednice

Nacionalni propisi i prakse povezani s brakom razlikuju se među zemljama, uglavnom u pogledu:

Saznajte više o nacionalnim propisima o braku i režimima bračne stečevine.

Prekogranični brakovi u EU-u

Jesu li u predmet uključene različite zemlje EU-a, primjerice, ako stupite u brak s nekim tko ima različito državljanstvo ili ako se namjeravate odseliti u inozemstvo nakon braka?

Što treba provjeriti prije vjenčanja

Provjerite koja je to zemlja čiji se propisi primjenjuju na vaš brak i na režim vaše bračne stečevine. To će imati važne posljedice u pogledu vaših prava i obveza kao bračnih drugova.

Ako sklapate brak u nekoj drugoj zemlji EU-a, a ne u onoj u kojoj živite, provjerite kod nadležnih tijela obje zemlje koje su formalnosti potrebne kako bi vaš brak bio pravovaljan u obje države. To bi mogli biti zahtjevi vezani uz registraciju ili objavu.

Što nakon sklapanja braka

Vaš će brak biti priznat u svim drugim državama EU-a, međutim to se ne odnosi u potpunosti na istospolne brakove.

Ako sklapate brak u zemlji EU-a koja nije vaša matična zemlja, bilo bi dobro registrirati brak u konzularnom uredu vaše matične zemlje.

Ako se preselite u drugu zemlju EU-a radi posla, vaš suprug ili supruga mogu doći i živjeti s vama. Provjerite propise o boravku za:

Primjer

Istospolni brak – što se događa kad se nacionalne prakse razlikuju

Emma, Belgijka, u Belgiji je sklopila brak s Carine, državljankom Francuske. Kad se Emma morala preseliti u Italiju radi posla, Carine je otišla s njom, ali se smatralo da nisu u braku jer istospolni brakovi u Italiji nisu priznati.

Međutim, budući da su u Italiji dopuštena registrirana partnerstva istospolnih parova, Emma i Carine mogle su ostvariti ista prava kakva imaju parovi u registriranim partnerstvima prema talijanskim zakonima.

Često postavljana pitanja

Trebate više informacija o pravilima u određenoj državi?

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: