Posljednji put provjereno: 02/02/2023

Brak

Građanski brak zakonski je status priznat u svim zemljama EU-a.

Na partnerstva kao što su civilna i registrirana partnerstva ili de facto bračne zajednice primjenjuju se drukčiji propisi od onih koji vrijede za brak.

Nacionalni propisi povezani s brakom razlikuju se među zemljama EU-a, uglavnom u pogledu:

Saznajte više o nacionalnim propisima o braku i režimima bračne stečevine.Klikom na poveznicu dokument se otvara na drugoj stranici

Prekogranični brakovi u EU-u

Riječ je o brakovima koji uključuju različite zemlje EU-a, na primjer ako stupite u brak s nekim tko ima različito državljanstvo ili ako se namjeravate odseliti u drugu zemlju EU-a nakon sklapanja braka.

Što treba provjeriti prije vjenčanja 

Provjerite koja je to zemlja čiji se propisi primjenjuju na vaš brak i na režim vaše bračne stečevine. To će imati važne posljedice u pogledu vaših prava i obveza kao bračnih drugova.

Ako sklapate brak u nekoj drugoj zemlji EU-a, a ne u onoj u kojoj živite, provjerite kod nadležnih tijela obje zemlje EU-a koje su formalnosti potrebne kako bi vaš brak bio pravovaljan u objema. To bi mogli biti zahtjevi vezani uz registraciju ili objavu.

Što nakon sklapanja braka

U načelu, vaš će brak biti priznat u svim drugim zemljama EU-a, no to se ne odnosi u potpunosti na istospolne brakove.

Ako sklapate brak u zemlji EU-a koja nije vaša matična zemlja, bilo bi dobro registrirati brak u vašoj matičnoj zemlji. To bi trebalo učiniti u skladu s nacionalnim propisima u vašoj matičnoj zemlji. Možete i upitati konzularni ured svoje matične zemlje možete li registrirati svoj brak u njemu ili biste to trebali učiniti u matičnoj zemlji.

Napomena

Općenito, u pravilu nije obvezno registrirati brak u vašoj matičnoj zemlji. Međutim, ako se želite koristiti svojim bračnim stanjem (npr. za potrebe nasljeđivanja ili oporezivanja) u vašoj matičnoj zemlji ili drugoj zemlji EU-a, možda ćete ga morati registrirati u matičnoj knjizi ili registru stanovništva te zemlje kako biste poštovali nacionalne propise o priznavanju braka.

Ako se preselite u drugu zemlju EU-a radi posla, vaš suprug ili supruga mogu doći i živjeti s vama. Provjerite propise o boravku za:

Primjer

Istospolni brak – što se događa ako se nacionalne prakse razlikuju

Emma, Belgijka, sklopila je u Belgiji brak s Carine, državljankom Francuske. Kad se Emma morala preseliti u Italiju radi posla, Carine je otišla s njom, ali se tamo nije smatralo da su u braku jer se u Italiji ne priznaju istospolni brakovi.

Međutim, budući da su u Italiji omogućena registrirana partnerstva istospolnih parova, Emma i Carine mogu ostvariti ista prava kakva na temelju talijanskih zakona imaju parovi u registriranim partnerstvima.

Često postavljana pitanja

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: