Uslužni alati

Odabir jezika

Zastava EU-a

Navigacijski put

Izbornik

Ažurirano : 30/06/2017

Često postavljana pitanja - Brak

 • Vjenčao sam se u drugoj državi članici EU-a, a nisam njezin državljanin. Trebam li prijaviti sklapanje braka u svojoj matičnoj državi?

  NE - Možete zatražiti upis braka u svojoj matičnoj državi, ali to nije obvezno. Ako ste poštovali zakone zemlje u kojoj ste se vjenčali, brak će automatski biti priznat u čitavom EU-u – ako nije riječ o istospolnom braku. Istospolni su brakovi trenutačno priznati u samo 13 zemalja EU-a: Belgiji, Danskoj, Finska, Francuskoj, Irskoj, Island, Luksemburgu, Nizozemskoj, Norveška, Portugalu, Španjolskoj, Švedskoj i Ujedinjenoj Kraljevini (međutim, ne i u Sjevernoj Irskoj)

 • Moj zaručnik i ja živimo u Slovačkoj, a htjeli bismo se vjenčati u Italiji kada budemo tamo na godišnjem odmoru. Imamo li automatsko pravo na vjenčanje u drugoj državi članici?

  NE - Talijanske vlasti odlučuju o tome. Njihovo ćete dopuštenje obično dobiti ako ste na neki način povezani s Italijom – primjerice ako jedno od vas živi u Italiji ili ima talijansko državljanstvo. No ako dobijete dopuštenje da se vjenčate u Italiji, vaš će brak biti priznat u čitavom EU-u.

  Kada se vratite u Slovačku, morat će te na temelju vašeg talijanskog vjenčanog lista pribaviti sve službene dokumente povezane s vašim novim bračnim stanjem.

Pogledajte najvažnije informacije o ovoj temi
Brak
Zakonodavstvo EU
Public consultations
  Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
  Pomoć i savjetovanje