A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Frissítve : 30/06/2017

Gyakran feltett kérdések - Házasság

 • Nem hazámban, hanem egy másik uniós országban kötöttem házasságot. Be kell-e jegyeztetnem hazámban a házasságot?

  NEM - Önnek jogában áll, de nem kötelessége kérelmezni, hogy házasságát bejegyezzék hazájában. Ha a házasságkötésre az adott országban a szabályoknak megfelelően került sor, a házasságot az EU egész területén automatikusan elismerik – kivéve, ha azonos nemű személyek közötti házasságról van szó. Ezt jelenleg csupán 13 EU-tagország ismeri el: Belgium, Dánia, az Egyesült Királyság (Észak-Írország kivételével), Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Izland, Luxemburg, Norvégia, Portugália, Spanyolország és Svédország.

 • Noha mindketten Szlovákiában élünk, vőlegényemmel azt tervezzük, hogy olaszországi nyaralásunk alatt házasodunk össze. Uniós ország lakosaiként jogunk van-e automatikusan arra, hogy egy másik uniós országban kössünk házasságot?

  NEM - Az olasz hatóságok döntenek arról, hogy Önök összeházasodhatnak-e ott, vagy sem. Az ilyen kéréseket rendszerint csak akkor hagyják jóvá, ha a jegyespárt valamilyen kapcsolat fűzi Olaszországhoz – például ha legalább egyikük ott él, vagy olasz állampolgár. De ha mégis jóváhagyják az Önök kérelmét, a házasságot minden EU-ország el fogja ismerni.

  Hazatérésük után Önöknek az olasz házassági okirat alapján kérelmezniük kell Szlovákiában családi állapotuk változásának anyakönyvezését.

A témával kapcsolatos legfontosabb információk
Házasság
EU-jogszabályok
Nyilvános konzultációk
  Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
  Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz