Sivuston työkalut

Kielivalikko

EU:n lippu

Navigointipolku

Valikko

Päivitetty : 30/06/2017

Usein kysyttyä - Avioliitto

 • Olen mennyt naimisiin toisessa EU-maassa, mutta en ole kyseisen EU-maan kansalainen. Onko avioliitto rekisteröitävä myös kotimaassani?

  EI - Voit hakea avioliiton rekisteröimistä myös kotimaassasi, mutta pakollista se ei ole. Jos avioliitto on laillinen siinä EU-maassa, jossa se on solmittu, se tunnustetaan automaattisesti kaikkialla EU:ssa – paitsi silloin, kun kyseessä on kahden samaa sukupuolta olevan henkilön välinen avioliitto. Tällaiset avioliitot tunnustetaan tällä hetkellä vain 13 EU-maassa: Belgia, Tanska, Ranska, Irlanti, Luxemburg, Alankomaat, Portugali, Espanja, Islanti, Norja, Suomi, Ruotsi ja Yhdistynyt kuningaskunta (Pohjois-Irlantia lukuun ottamatta).

 • Asun kihlattuni kanssa Slovakiassa, ja haluaisimme mennä naimisiin lomamatkallamme Italiassa. Onko meillä automaattisesti oikeus solmia avioliitto toisessa EU-maassa?

  EI - Italian viranomaiset päättävät, voitteko mennä naimisiin Italiassa. Tavallisesti lupa myönnetään vain, jos pariskunnalla on jonkinlainen yhteys Italiaan, eli jompi kumpi esimerkiksi asuu siellä tai on Italian kansalainen. Jos kuitenkin saatte luvan mennä naimisiin Italiassa, avioliitto tunnustetaan koko EU:ssa.

  Palattuanne Slovakiaan teidän on hankittava siviilisäätynne muutoksesta tarvittavat viralliset asiakirjat italialaisen vihkitodistuksenne perusteella.

Aiheen pääsivulle
Avioliitto
EU-lainsäädäntö
Julkiset kuulemismenettelyt
  Tarvitsetko asiantuntija-apua?
  Apua ja neuvontaa