Tools

Taalkeuzemenu

EU-vlag

Kruimelpad

Menu

Bijgewerkt : 30/06/2017

Veelgestelde vragen - Huwelijk

 • Ik ben niet in mijn eigen, maar in een ander EU-land getrouwd. Moet ik het huwelijk in mijn eigen land laten registreren?

  NEE - U kunt het huwelijk in uw eigen land laten registreren maar het is niet verplicht. Als het om een wettig gesloten huwelijk gaat, wordt het automatisch in de hele EU erkend tenzij uw partner van hetzelfde geslacht is. Huwelijken tussen partners van hetzelfde geslacht worden alleen in België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Ierland, IJsland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Portugal, Spanje, Groot-Brittannië (niet in Noord-Ierland dus) en Zweden.

 • Mijn verloofde en ik wonen in Slowakije. We zouden graag tijdens onze vakantie in Italië willen trouwen. Hebben we als EU-burgers automatisch het recht om in een ander EU-land te trouwen?

  NEE - De Italiaanse autoriteiten mogen zelf besluiten of u daar al dan niet mag trouwen. Normaal gesproken zullen zij u daar alleen toestemming voor geven als u een bepaalde band met Italië heeft, bijvoorbeeld doordat een van u er woont of Italiaans staatsburger is. Maar als u toestemming krijgt, wordt uw huwelijk in de hele EU erkend.

  Eenmaal terug in Slowakije, moet u met uw Italiaanse huwelijksakte uw burgerlijke staat in Slowakije laten aanpassen.

Algemene informatie hierover
Huwelijk
EU-wetgeving
Openbare raadpleging
  Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
  Vraag hulp of advies