Инструменти на сайта

Избор на език

знаме на ЕС

Навигационна пътека

Меню

Актуализация : 30/06/2017

Често задавани въпроси - Брак

 • Сключих брак в друга страна от ЕС, на която не съм гражданин. Трябва ли да регистрирам брака си в моята родна страна?

  HE - Можете да поискате бракът да бъде регистриран във вашата родина, но това не е задължително. Ако сте спазили законите на страната, в която сте сключили брак, той ще бъде признат автоматично в целия ЕС, освен ако става дума за брак с лице от същия пол . В момента подобни бракове се признават само в 13 страни от ЕС – Белгия, Дания, Франция, Финландия, Ирландия, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Испания, Исландия, Швеция и Обединеното кралство (с изключение на Северна Ирландия).

 • Заедно с годеницата ми живеем в Словакия и искаме да се оженим в Италия, когато отидем там на ваканция. Имаме ли автоматично право да се оженим в друга страна от ЕС?

  HE - Италианските власти могат да решат дали е възможно да се ожените там. По принцип ще ви разрешат, ако имате някаква връзка с Италия, например ако един от вас живее там или има италианско гражданство. Ако ви разрешат, бракът ще бъде признат в целия ЕС.

  Щом се върнете в Словакия, трябва да си набавите официални документи, показващи новото ви семейно положение, въз основа на удостоверението за брак от Италия.

Вижте основната информация по темата
Брак
Законодателство на ЕС
Обществени консултации
  Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?
  Потърсете помощ и съвети