Storitvena orodja

Izbira jezika

Zastava EU

Navigacijska pot

Meni

Posodobitev : 30/06/2017

Pogosta vprašanja - Zakonska zveza

 • Poročil sem se v državi EU, vendar nisem državljan te države. Ali moram zakonsko zvezo registrirati v svoji državi?

  NE - Zakonsko zvezo lahko registrirate v državi stalnega prebivališča, vendar registracija ni obvezna. Če ste upoštevali vse predpise države, v kateri ste se poročili, zakonska zveza samodejno velja v vseh državah EU. To pa ne velja v celoti za istospolne zakonske zveze. Istospolno zakonsko zvezo trenutno priznava 13 držav EU: Belgija, Danska, Finski, Francija, Irska, Islandija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Portugalska, Španija, Švedska in Združeno kraljestvo (razen Severne Irske).

 • Z zaročencem živiva na Slovaškem. Na počitnice bova odpotovala v Italijo, kjer se želiva tudi poročiti. Ali imava samodejno pravico do poroke v drugi državi EU?

  NE - Italijanski organi bodo odločili, ali se lahko tam poročita. Poroko vama lahko dovolijo samo pod pogojem, da dokažeta kakršno koli povezavo z Italijo, denimo če eden od vaju živi v Italiji ali ima italijansko državljanstvo. Če pa vama italijanski organi vseeno izdajo dovoljenje za poroko, bo vajina zveza priznana tudi v drugih državah EU.

  Po vrnitvi na Slovaško bosta morala na podlagi poročnega lista, izdanega v Italiji, posodobiti vse uradne dokumente, ki potrjujejo vajin zakonski stan.

Glej osnovne informacije o tem področju
Zakonska zveza
Zakonodaja EU
Javna posvetovanja
  Potrebujete pomoč podporne službe?
  Pomoč in svetovanje