Nazadnje pregledano: 26/03/2019

V nujnem primeru

Odločitev Združenega kraljestva, da uveljavi člen 50 Pogodbe o Evropski uniji: Več informacij

112: enotna telefonska številka za klic v sili v EU

Evropsko številko za klic v sili 112 lahko pokličete brezplačno s stacionarnega, mobilnega ali javnega telefona v vseh državah EU. Omogoča neposredno zvezo z reševalnimi službami – policijo, reševalno postajo ali gasilci.

Države članice poleg številke 112 uporabljajo tudi nacionalne številke za klic v sili. Vendar je številka 112 edina, na katero lahko pokličete službo za nujno pomoč v vseh državah EU.

Številka se uporablja tudi v nekaterih državah zunaj EU, denimo Švici in Južni Afriki.

Več o številki 112 v državah EUen

Praktični primer

Preprečevanje nesreče

Anastassios iz Grčije je odšel na študij v Lizbono. Kmalu po selitvi je v njegovem stanovanju zagorelo. Ni poznal portugalske številke za za nujno pomoč, vendar se je spomnil, da lahko tudi na Portugalskem, tako kot v Grčiji oziroma kjerkoli v EU, pokliče številko 112 za klic v sili. Zavrtel je torej številko 112 in neposredno dobil službo za nujno pomoč v Lizboni, ki je na njegov naslov takoj napotila gasilce.

Na potovanje v EU vzemite tudi evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Če boste potrebovali nujno zdravstveno pomoč, vam bo evropska kartica zdravstvenega zavarovanja omogočila lažje urejanje formalnosti in povračilo stroškov zdravljenja v sistemih javnega zdravstva.

116 000: pogrešani otroci

Če vaš otrok izgine (doma ali v drugi državi EU), lahko pokličete 116 000 – posebno telefonsko številko za prijavo pogrešanih otroken. Telefonska številka 116 000 trenutno deluje v vseh 28 državah EUen.

Na tej telefonski številki lahko prijavite izginotje otrokaen; na voljo so tudi informacije in podpora družinam pogrešanih otrok.

Praktični primer

Prijava izginotja otroka

Andreas in Kirsten iz Nemčije sta preživljala počitnice v Franciji. Med izletom je izginila njuna hčerka. Po nekaj urah je še vedno nista našla, zato sta izginotje prijavila policiji. Spomnila sta se tudi na telefonsko številko, na kateri je v Nemčiji mogoče prijaviti pogrešanega otroka. Vedela sta, da se številka 116 000 uporablja tudi v Franciji, zato sta jo poklicala in dobila napotke v zvezi s postopkom pri francoskih organih.

Pogosta vprašanja

Zakonodaja EU

Potrebujete več informacij o predpisih v posamezni državi?

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: