Nazadnje pregledano: 16/11/2022

Načrtovano zdravljenje v tujini

V nekaterih primerih imate pravico, da si v drugi državi EU uredite zdravljenje, denimo pregled pri specialistu, operacijo ali zdravljenje bolezni, in da vam vaš zavod za zdravstveno zavarovanje povrne stroške zdravljenja.

Načrtovano zdravljenje v drugi državi EU si lahko uredite na dva načina:

Prva možnost – z obrazcem S2

Z obrazcem S2 vaš zavod za zdravstveno zavarovanje neposredno prevzame stroške zdravljenja v drugi državi EU.
Če izberete to možnost, vam bodo na voljo le storitve v okviru javnega zdravstvenega varstva, pred zdravljenjem v tujini pa boste morali pri svojem zavodu za zdravstveno zavarovanje zaprositi za predhodno odobritev (gre za obrazec S2). Vaša zdravstvena zavarovalnica mora dati predhodno odobritev, če vaše zdravstveno zavarovanje krije zadevno zdravljenje, vendar do njega v matični državi ne morete priti v roku, ki je sprejemljiv z medicinskega vidika. 

Z obrazcem S2 (predhodna odobritev) bodo stroški zdravljenja kriti v skladu s predpisi države, v kateri se zdravite. O prevzemu stroškov se medsebojno dogovorijo ustrezne ustanove v matični državi in državi, v kateri se zdravite. Načeloma vam zdravljenja ne bo treba plačati. 

Opozorilo

Če morajo zavarovanci v državi, v kateri se zdravite, za to zdravljenje plačati, boste morali zanj plačati tudi sami, nato pa zahtevati povračilo stroškov v skladu s pogoji in stopnjami povračila stroškov v tej državi.

Druga možnost – povračilo stroškov po zdravljenju

Za načrtovano zdravljenje lahko plačate tudi sami in po vrnitvi domov zahtevate delno ali celotno povračilo stroškov. Ta sistem velja tako za javne kot zasebne izvajalce zdravstvenih storitev v drugi državi EU.


Stroški vam bodo povrnjeni v skladu s stopnjami povračila, ki se uporabljajo za to zdravljenje v državi, v kateri ste zavarovani. Če ste zavarovani v državi, kjer ne uporabljajo povračila stroškov, bo vaš zavod za zdravstveno zavarovanje pri povračilu upošteval stroške tega zdravljenja v nacionalnem zdravstvenem sistemu.

Opozorilo

Glede na vrsto zdravljenja, ki ga potrebujete, in pravila v vaši državi boste morda potrebovali tudi predhodno odobritev vaše zdravstvene zavarovalnice. Pri tej možnosti se uporablja nacionalni obrazec za predhodno odobritev. Številne države EU zahtevajo predhodno odobritev za zdravljenje, pri katerem sta potrebna hospitalizacija ali draga medicinska oprema. Predhodna odobritev pa se na primer ne zahteva za pregled pri zdravniku.

Za informacijo o tem, ali potrebujete predhodno odobritev, se obrnite na svojo zdravstveno zavarovalnico ali nacionalno kontaktno točko. Povezave do seznamov zdravljenj, za katere se v vaši državi zahteva predhodna odobritev, so na voljo tukaj. Vaše vloge za predhodno odobritev ne smejo zavrniti, kadar bi na zdravljenje v matični državi morali čakati predolgo. Pri presoji vaše vloge mora vaš zavod za zdravstveno zavarovanje oceniti tudi, ali vam lahko izda obrazec S2.

Prva možnost z obrazcem S2 bo za vas običajno ugodnejša, če zavarovancem v državi, v kateri se zdravite, ni treba plačati za tako zdravljenje ali kadar so pravila o povračilu stroškov v vaši matični državi ugodnejša od pravil v državi zdravljenja. V slednjem primeru boste upravičeni do dodatka iz naslova zdravstvenega zavarovanja. Če potrebujete storitve zasebnega zdravstvenega varstva, pa v poštev pride le druga možnost.

Več o stroških načrtovanega zdravljenja in povračilu stroškov.

Praktični primer

Pozanimajte se pri nacionalni kontaktni točki ali zavodu za zdravstveno zavarovanje

Aurélie živi v Franciji. Mora na operacijo in odločila se je za poseg v Luxembourgu, kjer živijo njeni starši. Našla je ustreznega specialista v javni bolnišnici blizu doma staršev, ni pa vedela, kako urediti glede zdravljenja.

Poklicala je nacionalno kontaktno točko v Franciji in lokalno zdravstveno zavarovalnico. Tam so ji dali vse potrebne informacije v zvezi s predhodno odobritvijo in Aurélie je izpolnila ustrezen obrazec. Če bo dobila odobritev, se bo glede zdravljenja dogovorila neposredno v luksemburški bolnišnici.

Kako si urediti zdravljenje v tujini, če ne potrebujete predhodne odobritve vaše zdravstvene zavarovalnice

1. Preverite svoje zdravstveno zavarovanje

2. Poiščite izvajalca

V drugi državi EU boste morali poiskati ustreznega izvajalca zdravstvenih storitev (bolnišnico, zdravstveno ustanovo itd.). V ta namen lahko:

Zavedati se morate, da zdravstveni sistemi v drugih državah EU morda delujejo drugače, kot ste navajeni v matični državi. Poleg tega boste pri načrtovanem zdravljenju v drugi državi EU brez obrazca S2 morda obravnavani kot zasebni pacient in vam bo zaračunana temu ustrezna cena zdravljenja, pri povračilu stroškov pa se vedno upošteva strošek zdravljenja v javnem zdravstvenem sistemu v vaši državi. Zato boste morali morebitno razliko v stroških kriti sami.

Pogosta vprašanja

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: