Nazadnje pregledano: 02/04/2022

Načrtovano zdravljenje v tujini

Pravico imamo, da si zdravljenje, denimo pregled pri specialistu, operacijo, zdravljenje bolezni, uredimo v drugi državi EU pod enakimi pogoji in za enako plačilo kot prebivalci te države.

Toda nekatere države lahko omejijo dostopnost nekaterih vrst zdravstvenih storitev (npr. bolnišnično, specialistično ali drago zdravljenje). Pri svojem zavodu za zdravstveno zavarovanje boste navadno morali pridobiti tudi predhodno odobritev zdravljenja.

Glede na vrsto zdravljenja in predpise vaše države vam bodo morda stroške zdravljenja povrnili delno ali v celoti. Več o stroških in povračilu stroškov za načrtovano zdravljenje.

Kako organizirati zdravljenje v tujini

1. Preverite svoje zdravstveno zavarovanje

Pred odhodom na zdravljenje v tujino:

2. Poiščite izvajalca

V drugi državi EU boste morali poiskati ustreznega izvajalca zdravstvene storitve (bolnišnico, zdravstveno ustanovo itd.). Pozanimate se lahko pri:

Zavedati se morate, da zdravstveni sistemi v drugih državah EU morda delujejo drugače, kot smo navajeni doma.

Praktični primer

Pozanimajte se pri nacionalni kontaktni točki ali zavodu za zdravstveno zavarovanje

Aurélie živi v Franciji. Mora na operacijo in odločila se je za poseg v Luxembourgu, kjer živijo njeni starši. Našla je ustreznega specialista v javnozdravstveni bolnišnici blizu doma staršev, ni pa vedela, kako urediti glede zdravljenja.

Poklicala je nacionalno kontaktno točko v Franciji in svojo ustanovo zdravstvenega zavarovanja, kjer so ji dali vse potrebne informacije in navodila, kako naj zaprosi za predhodno odobritev. Če bo dobila odobritev, se bo glede zdravljenja dogovorila neposredno v luksemburški bolnišnici.

Pogosta vprašanja

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: