Storitvena orodja

Izbira jezika

Zastava EU

Navigacijska pot

Meni

Posodobitev : 12/04/2017

Turistični aranžmaji

Pri nakupu turističnega aranžmaja gre za kombinacijo nakupa počitniških in potovalnih storitev, ki:

 • trajajo več kot 24 ur ali
 • vključujejo prenočitev.

Aranžma mora biti pripravljen vnaprej in mora vključevati vsaj dve od naslednjih storitev:

 • prevoz,
 • namestitev,
 • druge storitve, ki predstavljajo pomemben del aranžmaja (npr. smučarska karta za čas trajanja počitnic, turistični ogled).

Aranžma se mora prodajati po skupni ceni (to pomeni, da morajo biti vse storitve vštete v ceno).

Pravila o turističnih aranžmajih se uporabljajo tudi v primerih, kadar se posamezni deli aranžmaja zaračunavajo ločeno.

Pri organizatorju potovanja ali potovalni agenciji preverite, ali za potovanje in počitniški aranžma, ki trajata manj kot 24 ur in ne vključujeta prenočitve, veljajo posebni nacionalni predpisi.

Po pravilih EUEnglish vaše pravice veljajo tako pri rezervaciji aranžmaja kot med preživljanjem počitnic. Najpomembnejše pravice:

 • Pred podpisom pogodbe morate dobiti jasne in natančne informacije o vseh vidikih turističnega aranžmaja (vključno z informacijami o dodatnih neobveznih stroških potovalnega zavarovanja, potnem listu, vizumu in zdravstvenih formalnostih).
 • Za izvedbo turističnega aranžmaja kot celote je odgovorna vsaj ena pogodbena stranka, četudi posamezne storitve zagotovijo različna podjetja. Odvisno od države je to lahko organizator (organizator potovanja) ali prodajalec (potovalna agencija) oziroma oba. Prejeti morate kontaktne podatke organizatorja oz. prodajalca potovanja, če se boste med počitnicami želeli pritožiti ali zahtevati odškodnino po prihodu domov.
 • Če zaidete v težave, imate pravico do pomoči. Zato mora organizator potovanja ali potovalna agencija zagotoviti posebno številko, na katero lahko pokličete v nujnem primeru.
 • V primeru stečaja organizatorja ali prodajalca so na voljo jamstva, ki zagotavljajo, da dobite denar povrnjen oziroma če ste se že odpravili na počitnice, da vam ustanova omogoči vrnitev domov. Praktične podrobnosti so odvisne od nacionalnih predpisov in podjetja, s katerim je organizator/prodajalec sklenil zavarovanje.
 • Če ne morete odpotovati, lahko turistični aranžma prenesete na drugo osebo. V tem primeru boste morali morda sami plačati dodatne stroške prenosa.
 • Ceno, navedeno v pogodbi, lahko organizator/prodajalec zviša samo pod nekaterimi posebnimi pogoji (denimo zaradi višjih stroškov prevoza, davkov ali pristojbin, ki jih zaračunajo tretje stranke, menjalnega tečaja) in najpozneje 20 dni pred začetkom aranžmaja.
 • Če organizator/prodajalec bistveno spremeni vsebino aranžmaja (vključno s ceno), zaradi česar odpoveste potovanje, lahko zahtevate povračilo denarja ali izberete drug potovalni aranžma. To velja tudi, če organizator aranžma odpove. V nekaterih primerih boste morda tudi upravičeni do odškodnine.

Ta pravila se NE uporabljajo, kadar turistični aranžma sami kombinirate z nakupom različnih turističnih proizvodov pri prodajalcih ali na spletiščih, ki med seboj nikakor niso povezani.

Ko gre med preživljanjem počitnic brez vaše krivde kaj narobe (npr. v primeru odpovedi turističnega ogleda ali če hotel ne ustreza opisu iz kataloga), čim prej kontaktirajte:

 • organizatorja ali (po potrebi)
 • lokalnega zastopnika.

Dolžna sta vam pomagati in čim prej rešiti težavo.

Če težave ne odpravita, zberite čim več dokazov (npr. fotografije) in po prihodu domov vložite pritožbo.

Odvisno od države se morate običajno najprej obrniti na potovalno agencijo, ki vam je prodala turistični aranžma. Nekatere države so določile rok za vložitev pritožbe.

Če niste zadovoljni s predlagano rešitvijo, se lahko po pomoč obrnete na evropski potrošniški center (ECC-Net ). To je še zlasti pomembno, kadar je sedež organizatorja v drugi državi EU.

Praktični primer

Bistvene spremembe počitniškega paketa

Belgijec Michel je pri grškem organizatorju potovanj rezerviral 3-tedenski počitniški paket v Grčiji. Paket je vključeval začetni 14-dnevni vodeni ogled in enotedensko bivanje v obmorskem letovišču ob koncu aranžmaja. Le nekaj dni pred načrtovanim odhodom so mu povedali, da vodenega ogleda ni mogoče izpeljati. Michelu so namesto tega ponudili začetno enotedensko bivanje v obmorskem letovišču in 10-dnevni vodeni ogled ob koncu aranžmaja. Vendar Michel s ponudbo ni bil zadovoljen, saj krajši ogled ni vključeval vseh znamenitosti, ki so ga najbolj zanimale, poleg tega pa potovanja ni želel začeti z bivanjem v obmorskem letovišču. Svetovali so mu, naj se obrne na evropski potrošniški center v Belgiji, kjer so mu dejali, da ima na voljo 3 možnosti:

 • lahko sprejme ponudbo, če mu organizator istočasno ponudi ustrezno znižanje cene,
 • organizatorja lahko zaprosi za nadomestni počitniški paket ali
 • odpove celotno potovanje in dobi v celoti povrnjen denar in po možnosti zahteva dodatno odškodnino.

Michel se je s temi informacijami še enkrat obrnil na organizatorja in na koncu izbral prvo možnost – organizator mu je ponudil 50-odstotni popust na prvotno ceno paketa.

Javna posvetovanja
  Potrebujete pomoč podporne službe?
  Pomoč in svetovanje