Nazadnje pregledano: 21/08/2020

Priznavanje kvalifikacij

Ali ima brexit posledice za vas?

Ali želite delavce, ki so svoje kvalifikacije pridobili v drugi državi EU (V tem primeru 28 držav EU + Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica), zaposliti na delovnem mestu za poklic, ki je reguliran v vaši državi? V tem primeru je morda treba preveriti, ali so njihove izkušnje in poklicne kvalifikacije priznane v državi, kjer nameravajo delati.

O reguliranem poklicu govorimo, kadar ga lahko opravljate, samo če imate določeno izobrazbo, opravite posebne izpite ali ste registrirani pri poklicnem združenju.

Priznavanje poklicnih kvalifikacij je za nekatere poklice obvezno, zato morajo delavci, ki jih zaposlujete, v podatkovni zbirki reguliranih pokliceven preveriti, ali so njihovi poklici regulirani v državah EU in pri katerih organih. Če svojega poklica ne najdejo v podatkovni zbirki, lahko zaprosijo za pomoč pri nacionalnem organu, pristojnem za poklicne kvalifikacijeen v državi, v kateri želijo delati.

Praktični primer

Laszlo je lastnik restavracije na Madžarskem in mora zaposliti novega kuharja. V izbirnem postopku se je odločil, da zaposli Blaža, kuharja s Hrvaške. Laszlo je v spletni podatkovni zbirki ugotovil, da je ta poklic reguliran v obeh državah, na Hrvaškem in Madžarskem. Blaž se mora za pridobitev svojih poklicnih kvalifikacij obrniti na pristojni organ na Madžarskem, da se bo lahko zaposlil v Laszlojevi restavraciji. Za podporo v tem postopku se lahko obrne na organ, pristojen za poklicne kvalifikacije na Madžarskem.

Tako delavci kot samozaposleni morajo upoštevati pravila za priznavanje poklicnih kvalifikacij v tujini. Postopka oddaje vlog in priznavanja kvalifikacij se razlikujeta glede na to, ali gre za stalno ali začasno opravljanje storitev.

Za več informacij o obeh shemah v pravilih o priznavanju poklicnih kvalifikacij.

Za posamezne pokliceen (odvetniki, kontrolorji zračnega prometa, piloti) veljajo posebna pravila EU glede priznavanja poklicnih kvalifikacij. Kvalifikacije zdravnikov, medicinskih sester za splošno zdravstveno nego, zobozdravnikov, farmacevtov, arhitektov in veterinarjev se priznajo avtomatičnoen.

Evropska poklicna izkaznica

Evropska poklicna izkaznica (EPC) omogoča priznavanje kvalifikacij v spletnem postopku za pet poklicev. Zajeti so naslednji poklici:

Če je vaš kandidat za delovno mesto imetnik evropske poklicne izkaznice, preverite njeno veljavnost v podatkovni zbirki evropske poklicne izkazniceen.

Sorodne teme

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Nasveti glede pravil EU, ki se uporabljajo za vaše podjetje, in reševanje težav z javnimi organi

Lokalna pomoč za podjetja

Ali se vaše vprašanje nanaša na poslovanje čez mejo, na primer izvoz ali širitev v drugo državo EU? V tem primeru vam mreža Enterprise Europe Network svetuje brezplačno.

Več služb za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: