Nazadnje pregledano : 04/04/2018

Regulirani poklici

Odločitev Združenega kraljestva, da uveljavi člen 50 Pogodbe o Evropski uniji: Več informacij

Združeno kraljestvo je še vedno polnopravna članica EU, pravice in obveznosti se še naprej v celoti uporabljajo za Združeno kraljestvo in v njem:

  • Vprašanja in odgovori na podlagi Skupnega poročila Evropske unije in Združenega kraljestva z dne 8. decembra 2017en
  • Publikacije EU o brexitu
  • Informacije in smernice vlade Združenega kraljestva glede brexitaen

Ali je v tujini vaš poklic reguliran

Na teh straneh govorimo o pridobitvi priznanja poklicnih kvalifikacij v tujini, kadar se želite tam zaposliti. Če se odpravljate v tujino zaradi študija, je postopek drugačen. Več o priznavanju izobrazbe.

Če se želite zaposliti v drugi državi EU in je vaš poklic tam reguliran, boste verjetno morali pridobiti uradno priznanje svojih poklicnih kvalifikacij (izobrazbe in delovnih izkušenj).

O reguliranem poklicu govorimo, kadar ga lahko opravljate, samo če imate določeno izobrazbo, opravite posebne izpite ali ste registrirani pri poklicnem združenju.

V zbirki reguliranih pokliceven preverite, kateri poklici so regulirani v posameznih državah EU in kateri organi so za to pristojni.

Poznati morate izraz za posamezni poklic v jeziku posamezne države: če vas denimo zanima delo peka v Nemčiji, v zbirki poiščite „Bäcker‟.

Če je poklic reguliran v Sloveniji, ga v zbirki najprej poiščite v slovenščini, v njegovem opisu pa boste nato našli še angleški izraz zanj. Iskanje nadaljujte z angleškim izrazom, da vam bo sistem pokazal še druge države EU, kjer je reguliran. Če države, v katero se nameravate preseliti, ni na seznamu zadetkov, to lahko pomeni, da poklic v njej ni reguliran.

Če določenega poklica v zbirki ne najdete, se lahko obrnete na nacionalne kontaktne točke za priznavanje poklicnih kvalifikacijen v državi, v kateri nameravate poiskati zaposlitev. Pojasnili vam bodo, katera pravila veljajo za vaš primer.

Poklic v vaši državi ni reguliran, vendar je reguliran v drugi državi

Kadar sta poklic in pridobitev ustrezne izobrazbe zanj regulirana v državi EU, v kateri nameravate poiskati zaposlitev, nista pa regulirana v vaši matični državi, boste verjetno morali dokazati, da ste poklic v matični državi opravljali vsaj 1 leto v obdobju zadnjih 10 let, da boste v tej državi lahko opravljali poklic ali celo samo začasno izvajali storitve.

Za informacije glede priprave dokumentacije in potrebnih dokazil se obrnite na nacionalno kontaktno točko za priznavanje poklicnih kvalifikacijen v državi, v kateri nameravate poiskati zaposlitev.

Poklic je v vaši državi reguliran, vendar ni reguliran v drugi državi

Kadar poklic v drugi državi ni reguliran, ga lahko opravljate pod enakimi pogoji kot državljani te države.

Tudi če vaš poklic v drugi državi ni reguliran, ga lahko obravnavajo kot del drugega reguliranega poklica. Pri pristojnih organih države, v katero se selite, vedno preverite, ali je vaš poklic v njej reguliran. Na nacionalni kontaktni točki za priznavanje poklicnih kvalifikacijen vam bodo povedali, na kateri pristojni organ se morate obrniti.

Praktični primer

Izognite se težavam: še pred začetkom dela preverite pogoje

Dirk, mladi nepremičninski posrednik z Nizozemske, se je pred kratkim preselil v Avstrijo. Njegov poklic na Nizozemskem ni reguliran, zato si je predstavljal, da bo v Avstriji brez težav delal kot samostojni posrednik in nizozemskim in belgijskim strankam pomagal iskati počitniške hišice v Alpah. Toda ko je hotel registrirati svoj status samozaposlenega, je izvedel, da bo moral dokazati svojo usposobljenost za delo nepremičninskega posrednika. Njegovi načrti so se tako precej zavlekli.

Finski arhitekt Risto se je odločil preseliti v Italijo. Še pred odhodom je v zbirki reguliranih pokliceven preveril, katere formalnosti so potrebne za opravljanje njegovega poklica v Italiji in kje je italijanska kontaktna točka za poklic arhitekta. Pogovoril se je z uradniki in zdaj ima vse potrebno za odhod.

Pozanimajte se, kako pridobiti priznanje svojih poklicnih kvalifikacij za opravljanje reguliranega poklica v drugi državi EU.

Pogosta vprašanja

Zakonodaja EU

Potrebujete več informacij o predpisih v posamezni državi?

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: