Nazadnje pregledano: 20/10/2022

Program Erasmus za mlade podjetnike

Novi podjetniki – pogoji za sodelovanje

Če ste ravnokar ustanovili podjetje ali ga nameravate kmalu ustanoviti, morebiti izpolnjujete pogoje za sodelovanje v programu izmenjav Erasmus za mlade podjetnike.

Program, ki ga delno financira EU, vam omogoča bivanje in delo v drugi državi EU ter pomoč izkušenih podjetnikov v tej državi. Poudarjamo, da gre za program izmenjav ne za plačano zaposlitev.

Pogoje izpolnjujete, če lahko dobro utemeljite svojo motivacijo in pokažete vaš trdni namen, da ustanovite podjetje. Imeti morate dobro poslovno zamisel in realističen poslovni načrt. Imeti morate tudi dovolj lastnih sredstev, s katerimi boste lahko pokrili del stroškov bivanja v tujini.

Prijavite se lahko tudi, če ste podjetje že ustanovili. Edini pogoj je, da ste ga ustanovili pred manj kot 3 leti od vložitve prijave.

Stari morate biti najmanj 18 let in imeti stalno prebivališče v državi EU ali državi, ki se je pridružila programu COSME en v zadnjih 180 dneh, in dovolj lastnih sredstev, s katerimi boste dopolnili podporo EU in krili stroške bivanja v tujini.

Trajanje programa

Program traja od 1 do 6 mesecev. Priporočamo, da izmenjavo opravite v enkratnem obdobju brez prekinitve ali razdelite bivanje na več sklopov, vendar morate program dokončati v skupno 12 mesecih od začetka izmenjave.

Kontaktne točke

V večini držav EU so na voljo lokalne kontaktne točke (posredniške organizacije). Pomagale vam bodo pri postopku prijave ter med izmenjavo in izplačevale finančno podporo. Kadar v vaši državi ni posredniške organizacije, se lahko obrnete na posredniško organizacijo v drugi državi.

Finančna podpora EU

Med sodelovanjem v programu lahko zaprosite za finančno podporo za kritje življenjskih in potnih stroškov. Znesek podpore se po državah razlikuje.

Finančna podpora po državah

Država, v kateri poteka izmenjava Mesečni znesek pomoči v državi, v kateri poteka izmenjava (v evrih)
Danska 1100
Irska 1000
Finska, Švedska 950
Avstrija, Francija, Islandija, Italija 900
Belgija, Nemčija, Luksemburg, Nizozemska, Španija 830
Ciper, Grčija, Portugalska 780
Turčija 750
Hrvaška, Malta, Slovenija 720
Estonija, Madžarska 670
Armenija, Češka, Latvija, Poljska, Slovaška 610
Bolgarija, Severna Makedonija, Litva, Črna gora, Romunija, Srbija 560
Albanija, Moldavija 530
Najbolj oddaljene regije EU, čezmorske države in ozemlja ter podjetniki s posebnimi potrebami 1100

Prijava

Za prijavo potrebujete naslednje dokumente:

Več informacij je na voljo v Vodniku za nove podjetnike – prijava en

Za podjetnike gostitelje

Če ste uspešen in izkušen podjetnik ali lastnik malega podjetja, morebiti izpolnjujete pogoje za sodelovanje v programu kot gostitelj novega podjetnika. Sodelovanje v programu prinaša različne koristi:

Prijava podjetnikov gostiteljev

Pogoji za sodelovanje v programu:

Več informacij boste našli v Vodniku za podjetnike gostitelje en .

Glej tudi

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Ali se vaše vprašanje nanaša na poslovanje čez mejo, na primer izvoz ali širitev v drugo državo EU? V tem primeru vam mreža Enterprise Europe Network svetuje brezplačno.

Za iskanje ustrezne pomoči lahko uporabite tudi iskalnik služb za pomoč.

Daj to stran v skupno rabo: