Nazadnje pregledano: 07/11/2022

Oblikovanje cen in plačila

Pri nakupu v EU mora biti potrošnik jasno obveščen o skupni ceni blaga in storitev, vključno z vsemi davki in dodatnimi stroški.

Pri spletnih nakupih mora potrošnik, na primer s klikom gumba, izrecno potrditi, da se zaveda, da se z naročilom zavezuje k plačilu.

Opozorilo

Za plačilo na spletu v znesku več kot 30 evrov bosta potrebna najmanj dva avtentikacijska elementa, denimo:

  • nekaj, kar imate (denimo mobilni telefon ali kartični čitalnik), IN nekaj, kar poznate (PIN-koda ali geslo)
  • nekaj, kar imate (mobilni telefon ali kartični čitalnik), IN nekaj, kar je vašega (vaš prstni odtis)
  • nekaj, kar poznate (PIN-koda ali geslo) IN nekaj, kar je vašega (vaš prstni odtis)

Tako bodo vaša plačila varnejša in zanesljivejša.

Dodatne pristojbine: stroški uporabe plačilnih kartic

Za uporabo kreditne ali debetne kartice vam trgovci v EU ne smejo zaračunati dodatne pristojbine. Edini izjemi sta kartici American Express in Diners Club ter poslovne kreditne kartice, kjer kartično porabo namesto vas plača delodajalec. Če uporabljate te kartice, vam še vedno lahko zaračunajo pristojbino, vendar ne sme biti višja od dejanskega stroška, ki ga ima trgovec v zvezi z obdelavo vašega plačila.

Če plačujete v drugih valutah EU in ne v evrih, vam lahko izdajatelj kartice še vedno zaračuna pristojbino za pretvorbo valute, kadar kartico uporabite v drugi državi EU.

„Brezplačne“ spletne storitve

Brezplačne spletne storitve v resnici niso brezplačne – vaši osebni podatki so dragoceni, zato jih brezplačne spletne storitve in aplikacije zbirajo. V skladu s pravili EU imate pravico vedeti, kako se vaši osebni podatki shranjujejo in uporabljajo. Poznati morate tudi podrobnosti pogodbe, kot so vrsta „brezplačne“ storitve, ki jo boste prejeli, trajanje pogodbe, informacije o pravici do odstopa od pogodbe in pogoji za prekinitev pogodbe.

V skladu s pravili EU imate izrecno pravico do predpogodbenih informacij in pravico do odstopa od pogodbe v 14 dneh. Zajeti so tudi primeri, ko niste plačali cene ali pristojbine, vendar ste trgovcu zagotovili osebne podatke, ki niso neposredno potrebni za storitev (npr. privolitev za zbiranje vedenjskih podatkov za namene oglaševanja).

Te pravice varstva potrošnikov dopolnjujejo pravila o varstvu osebnih podatkov, ki urejajo zbiranje in uporabo osebnih podatkov potrošnikov.

Praktični primer

Ne navajajte več podatkov kot je potrebno

Daniel iz Francije je poskušal poiskati spletno orodje za pretvorbo datotek PDF v dokumente, ki jih je mogoče urejati. Našel je navidezno zaupanja vredno aplikacijo. Da bi lahko dokončal pretvorbo dokumenta, pa je bil pozvan, naj se naroči na storitev s predložitvijo svojega e-naslova in raznih osebnih podatkov. Ker ni bilo jasno, kaj bo naročniško razmerje pomenilo, se Daniel zanj ni odločil.

Kot potrošnik imate pravico do jasnih in razumljivih predpogodbenih informacij o storitvi ter pravico do odstopa od storitve v 14 dneh brez kakršne koli utemeljitve in stroškov.

Stroški dodatnih storitev

Potrošnik se mora strinjati s kakršnim koli dodatnim plačilom, ki ga zahteva trgovec, denimo za hitro dostavo, zavijanje darila ali potovalno zavarovanje.

Trgovec vam teh storitev ne sme zaračunati, razen če ste jih izrecno izbrali. Vnaprej odkljukano okence na spletišču trgovca ne pomeni, da se s pogoji strinjate, zato ste v takem primeru upravičeni do povračila zneska, ki ste ga plačali zaradi takega ravnanja trgovca.

Praktični primer

Pred plačilom mora trgovec navesti polno ceno (vključno z davki in drugimi stroški)

Poljakinja Ewa je na spletu kupila nekaj knjig, vendar je nato na izpisku kreditne kartice odkrila, da ji je trgovec obračunal višjo ceno, kot je bila prikazana ob zaključku nakupa na spletišču. Ewa je ugotovila, da je trgovec dodal stroške dostave po opravljenem nakupu.

V skladu s pravili EU morajo trgovci navesti točne in popolne informacije o ceni, preden kupec opravi nakup na spletu, zato je Ewa primer prijavila podjetju in pristojnemu poljskemu organu. Po posredovanju pristojnega organa so ji vrnili preveč plačani znesek.

Plačilo v drugi valuti – nadomestilo za pretvorbo valut

Če kupite izdelek ali storitev v tuji valuti, plačate več kot samo nakupno ceno. Tudi kadar na bankomatu dvignete gotovino v tuji valuti, plačate več kot samo znesek dviga. Dodatni stroški lahko zajemajo:

Kadar kupujete osebno ali na spletu, imate morda možnost izbire med plačilom v lokalni valuti ali v domači valuti. Če plačate v lokalni valuti, boste šele na bančnem izpisku ali izpisku prometa na kreditni kartici ugotovili, kolikšen je strošek transakcije v domači valuti. To je pogosto najceneje. Če plačate v domači valuti, boste takoj vedeli, koliko vam bodo zaračunali. Zaradi dodatnih stroškov je ta možnost pogosto dražja.

Če vam trgovec ali spletišče ponudi možnost plačila v domači valuti, vam mora tudi povedati, kolikšni so dodatni stroški. Ta strošek se izrazi kot odstotek povišanja najnovejših menjalnih tečajev Evropske centralne banke.

Primer: nastanitev v hotelu lahko plačate v lokalni ali domači valuti. Če izberete domačo valuto, morajo v hotelu pretvoriti znesek računa tako, da uporabijo menjalni tečaj ECB in vas obvestijo o odstotku povišanja.

Tudi spletišče vaše banke ali izdajatelja kartice mora zagotavljati informacije o teh vrstah stroškov. V vsakem primeru lahko takšno plačilo vedno zavrnete in plačate v lokalni valuti.

Cenovna diskriminacija

Državljanom/rezidentom EU se zgolj na podlagi državljanstva ali države prebivališča pri nakupu izdelkov in storitev v EU ne smejo zaračunati višje cene.

Kadar kupujete na spletu v EU, so lahko cene v različnih državah ali različicah istega spletišča različne, denimo zaradi različnih stroškov dostave. Če pa se blago, ki ga kupite na spletu, ne dostavi čez mejo – denimo kadar kupite blago, ki ga nameravate sami prevzeti pri trgovcu ali v trgovini – morate imeti dostop do enakih cen in posebnih ponudb kot kupci, ki prebivajo v tej državi EU. Ne morejo vam zaračunati več ali preprečiti nakupa blaga samo zato, ker prebivate v drugi državi.

Enaka pravila se uporabljajo, kadar kupujete storitve, ki jih zagotavljajo v prostorih trgovca, denimo nakup vstopnice za zabaviščni park, rezervacija hotelske sobe, najem avtomobila ali elektronsko opravljane storitve (denimo storitve v oblaku ali spletno gostovanje). Upravičeni ste, da vam zaračunajo enake cene, kot veljajo za lokalne kupce.

Opozorilo

Za avtorsko zaščitene medije, denimo filme, elektronske knjige in glasbo, pogosto veljajo drugačne pravice intelektualne lastnine v različnih državah. Zato morebiti ne boste imeli enakega dostopa do enakih izdelkov za enako ceno v vseh državah EU.

Praktični primer

Samo na podlagi vaše države prebivališča vam ne smejo zaračunati višje cene

Danka Hilda je želela najeti avto za poletne počitnice v Španiji. Na spletišču španskega podjetja za najem avtomobilov si je izbrala avto, ki ga je želela rezervirati. Ko pa je vpisala svoj naslov, da bi zaključila rezervacijo, je videla, da se je skupna cena najema vozila povečala za 140 evrov.

Hilda se je v zvezi s cenovno diskriminacijo pritožila pri evropskem potrošniškem centru. Pomagali so ji vložiti pritožbo zaradi cenovne diskriminacije na spletišču podjetja za najem vozil. Podjetje ni spoštovalo pravil EU, zato ga lahko kaznuje pristojni nacionalni organ.

Pravila oblikovanja cen za vozovnice

Pravila EU o določanju cen se uporabljajo tudi za nakup vozovnic, kot so letalske vozovnice ali vozovnice za vlak, na spletu ali osebno. To pomeni, da morajo biti že na začetku postopka rezervacije vozovnice v končno ceno vključeni vsi davki, pristojbine in dajatve. Tako lahko potrošniki lažje primerjajo cene med različnimi organizatorji potovanj.

Pri vseh neobveznih doplačilih (denimo turističnem zavarovanju) mora biti jasno navedeno, da so neobvezna in da se potnik zanje prostovoljno odloči.

Če pri nakupu letalskih vozovnic ugotovite, da so spletne cene nejasne, lahko o tem obvestite nacionalne organe en v svoji državi prebivališča v EU.

Samodejna preusmeritev na spletišče

Kadar obstaja več različic trgovčevega spletišča, vas ne smejo samodejno preusmeriti, če tega ne dovolite. Če denimo živite v Franciji in ste najprej izbrali belgijsko spletišče .be, lahko trgovec predlaga, da se obrnete na francosko različico .fr njihovega spletišča. Vendar morate preusmeritev izrecno dovoliti, sicer bi morali še naprej imeti dostop do spletišča .be, ki ste ga najprej izbrali.

Prav tako bi morali imeti možnost, da kadar koli spremenite svojo izbiro – denimo prek okenca Izberite državo. To omogoča, da lahko vidite cene in promocijske cene za izdelke in storitve, ki jih trgovec ponuja v drugih državah. Vendar je treba vedno preveriti trgovčeve pogoje poslovanja, da bi se seznanili z možnostmi in stroški dostave za vašo državo.

Glej tudi

Pogosta vprašanja

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: