Nazadnje pregledano : 06/07/2018

Oblikovanje cen in plačila

Pri nakupu v EU mora biti potrošnik jasno obveščen o skupni ceni blaga in storitev, vključno z vsemi davki in dodatnimi stroški.

Pri spletnih nakupih mora potrošnik, na primer s klikom gumba, izrecno potrditi, da se zaveda, da se z naročilom zavezuje k plačilu.

Dodatne pristojbine: stroški uporabe plačilnih kartic

Za uporabo kreditne ali debetne kartice vam trgovci v EU ne smejo zaračunati dodatne pristojbine. Edini izjemi sta kartici American Express in Diners Club ter poslovne kreditne kartice, kjer kartično porabo namesto vas plača delodajalec. Če uporabljate te kartice, vam še vedno lahko zaračunajo pristojbino, vendar ne sme biti višja od dejanskega stroška, ki ga ima trgovec v zvezi z obdelavo vašega plačila.

Če plačujete v drugih valutah EU in ne v evrih, vam lahko izdajatelj kartice še vedno zaračuna pristojbino za pretvorbo valute, kadar kartico uporabite v drugi državi EU.

Stroški dodatnih storitev

Potrošnik se mora strinjati s kakršnim koli dodatnim plačilom, ki ga zahteva trgovec, denimo za hitro dostavo, zavijanje darila ali potovalno zavarovanje.

Trgovec vam teh storitev ne sme zaračunati, razen če ste jih izrecno izbrali. Vnaprej odkljukano okence na spletišču trgovca ne pomeni, da se s pogoji izrecno strinjate, zato ste v takem primeru upravičeni do povračila morebitnih doplačil, ki ste jih morali plačati zaradi takega ravnanja trgovca.

Praktični primer

Pred plačilom mora trgovec navesti polno ceno (vključno z davki in drugimi stroški).

Poljakinja Ewa je na spletu kupila nekaj knjig, vendar je nato na izpisku kreditne kartice odkrila, da ji je trgovec obračunal višjo ceno, kot je bila prikazana ob zaključku nakupa na spletišču. Ewa je ugotovila, da je trgovec dodal stroške dostave po opravljenem nakupu.

V skladu s pravili EU morajo trgovci navesti točne in popolne informacije o ceni, preden kupec opravi nakup na spletu, zato je Ewa primer prijavila podjetju in pristojnemu poljskemu organu. Po posredovanju pristojnega organa so ji vrnili preveč plačani znesek.

Cenovna diskriminacija

Državljanom EU samo na podlagi državljanstva ali države prebivališča pri nakupu izdelkov in storitev ne smejo zaračunati višje cene. Nekatere razlike v cenah so upravičene, če temeljijo na objektivnih merilih in ne na državljanstvu.

Praktični primer

Včasih so razlike v ceni upravičene

Nizozemec Bart je med obiskom pri prijatelju v Nemčiji obiskal tamkajšnji bazen. Plačati je moral višjo ceno kot lokalni prebivalci, zato ga je zanimalo, če je to nezakonita cenovna diskriminacija.

V tem primeru je razlika v ceni upravičena. Bazen, ki ga upravlja lokalni organ, se financira z lokalnimi davki, lokalni prebivalci so torej že prispevali k upravljanju bazena, zato plačujejo nižjo ceno.

Praktični primer

Samo na podlagi vaše države prebivališča vam ne smejo zaračunati višje cene.

Danka Hilda je želela najeti avto za poletne počitnice v Španiji. Na spletišču španskega podjetja za najem avtomobilov si je izbrala avto, ki ga je želela rezervirati. Ko pa je vpisala svoj naslov, da bi zaključila rezervacijo, je videla, da se je skupna cena najema vozila povečala za 140 evrov.

Hilda se je v zvezi s cenovno diskriminacijo pritožila pri evropskem potrošniškem centru. Center je zahteval, da podjetje za najem vozil svoje spletišče uskladi s pravili EU.

Pravila oblikovanja cen za vozovnice

Pravila EU o določanju cen se uporabljajo tudi za nakup vozovnic, kot so letalske vozovnice ali vozovnice za vlak, na spletu ali osebno. To pomeni, da morajo biti že na začetku postopka rezervacije vozovnice v končno ceno vključeni vsi davki, pristojbine in dajatve. Tako lahko potrošniki lažje primerjajo cene med različnimi organizatorji potovanj. 

Pri vseh neobveznih doplačilih (denimo turističnem zavarovanju) mora biti jasno navedeno, da so neobvezna in da se potnik zanje prostovoljno odloči.

Če pri nakupu letalskih vozovnic ugotovite, da so spletne cene nejasne, lahko o tem obvestite nacionalne organe v svoji državi prebivališča.

Pogosta vprašanja

Zakonodaja EU

Potrebujete več informacij o predpisih v posamezni državi?

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Pomoč in nasvet evropskega potrošniškega centra v vaši državien

Daj to stran v skupno rabo: