Poslovanje v Evropi
Nazadnje pregledano : 06/07/2018

Izdaja zdravila na recept v tujini

Odločitev Združenega kraljestva, da uveljavi člen 50 Pogodbe o Evropski uniji: Več informacij

Združeno kraljestvo je še vedno polnopravna članica EU, pravice in obveznosti se še naprej v celoti uporabljajo za Združeno kraljestvo in v njem:

  • Vprašanja in odgovori na podlagi Skupnega poročila Evropske unije in Združenega kraljestva z dne 8. decembra 2017en
  • Publikacije EU o brexitu
  • Informacije in smernice vlade Združenega kraljestva glede brexitaen

Recept, ki ga napiše zdravnik v matični državi, velja v vseh državah EU. Toda zdravila, predpisana v eni državi, morda niso na voljo v drugi ali pa imajo drugačno ime.

Svojega zdravnika zaprosite, naj vam napiše „čezmejni recept‟, tj. recept, ki ga lahko uporabite v drugi državi EU.

V drugi državi, tudi v EU, nekatera zdravila morda nimajo dovoljenja za promet ali niso na voljo.

Recept s pravilnimi podatki

Ni posebnega obrazca ali oblike za recepte, ki jih lahko uporabimo v drugi državi EU. Dovolj informacij največkrat vsebujejo že recepti, ki jih uporabimo v domači državi in jih torej lahko uporabimo tudi v tujini. Recept mora vsebovati najmanj naslednje informacije:

Če boste morali recept uporabiti v tujini ali če vam v tujini napišejo recept, ki ga boste morali uporabiti doma, preverite, ali je zdravnik na recept vpisal vse potrebne podatke. Samo tako bodo v lekarni v drugi državi EU razumeli recept in pravilno prepoznali predpisano zdravilo in odmerek.

Za izdajo zdravil na recept veljajo predpisi države, v kateri izdajo zdravilo. To pomeni, da bo lekarniški farmacevt zdravilo izdal po nacionalnih predpisih – in vam na primer ne bo odobril istega števila dnevnih odmerkov.

E-recepti

Če vam zdravnik izda e-recept in boste recept potrebovali v drugi državi EU, morate zaprositi še za tiskano različico recepta, saj v drugih državah morda ne priznavajo e-recepta.

 

Praktični primer

Do zdravila v tujini z receptom od doma

Nemka Anna se zaradi dela odpravlja na Finsko za šest mesecev. Ker bo tam morala v lekarno po uspavalne tablete, je zdravnika zaprosila za recept, ki ga bo lahko uporabila v drugi državi EU. Z receptom, ki ji ga je predpisal zdravnik v Nemčiji, ji bodo uspavalne tablete izdali tudi na Finskem.

Pogosta vprašanja

Zakonodaja EU

Potrebujete več informacij o predpisih v posamezni državi?

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: