Nazadnje pregledano: 02/04/2022

Izdaja zdravila na recept v tujini

Recept, ki ga napiše zdravnik v matični državi, velja v vseh državah EU. Toda zdravila, predpisana v eni državi, morda niso na voljo v drugi ali pa imajo drugačno ime.

Svojega zdravnika zaprosite, naj vam napiše „čezmejni recept‟, tj. recept, ki ga lahko uporabite v drugi državi EU.

Opozorilo

V drugi državi, tudi v EU, nekatera zdravila morda nimajo dovoljenja za promet ali niso na voljo.

Recept s pravilnimi podatki

Ni posebnega obrazca ali oblike za recepte, ki jih lahko uporabimo v drugi državi EU. Dovolj informacij največkrat vsebujejo že recepti, ki jih uporabimo v domači državi in jih torej lahko uporabimo tudi v tujini. Recept mora vsebovati najmanj naslednje informacije:

Če boste morali recept uporabiti v tujini ali če vam v tujini napišejo recept, ki ga boste morali uporabiti doma, preverite, ali je zdravnik na recept vpisal vse potrebne podatke. Samo tako bodo v lekarni v drugi državi EU razumeli recept in pravilno prepoznali predpisano zdravilo in odmerek.

Opozorilo

Za izdajo zdravil na recept veljajo predpisi države, v kateri izdajo zdravilo. To pomeni, da bo lekarniški farmacevt zdravilo izdal po nacionalnih predpisih – in vam na primer ne bo odobril istega števila dnevnih odmerkov.

E-recepti

Če vam zdravnik izda e-recept in boste recept potrebovali v drugi državi EU, boste običajno morali zaprositi še za tiskano različico recepta, saj v drugih državah morda ne priznavajo e-recepta.

Vendar pa se e-recepti, izdani na Finskem, lahko uporabijo na Hrvaškem in v Estoniji, ne da bi potrebovali tiskano različico recepta.

Pogosta vprašanja

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: