Nazadnje pregledano: 31/10/2022

Predložitev recepta v drugi državi EU

Recept, ki ga napiše zdravnik v državi EU, velja v vseh drugih državah EU. Toda zdravila, predpisana v eni državi, morda niso na voljo v drugi ali pa imajo drugačno ime.

Svojega zdravnika lahko zaprosite, naj vam napiše „čezmejni recept‟, tj. recept, ki ga lahko uporabite v drugi državi EU.

Opozorilo

V drugi državi, tudi znotraj EU, nekatera zdravila morda nimajo dovoljenja za promet ali niso na voljo.

Recept s pravilnimi podatki

Ni posebnega obrazca ali oblike za recepte, ki jih lahko uporabimo v drugi državi EU. Dovolj informacij največkrat vsebujejo že recepti, ki jih uporabimo v državi, kjer so bili izdani, in jih torej lahko uporabimo tudi v tujini. Recept mora vsebovati najmanj naslednje podatke:

Če boste morali recept uporabiti v tujini ali če vam v tujini napišejo recept, ki ga boste morali uporabiti v matični državi, preverite, ali je zdravnik na receptu navedel vse te podatke. Samo tako bodo v lekarni v drugi državi EU razumeli recept in pravilno prepoznali predpisano zdravilo in odmerek.

Opozorilo

Za izdajo zdravil na recept veljajo predpisi države, v kateri se izda zdravilo. To pomeni, da bo farmacevt zdravilo izdal po nacionalnih predpisih – na primer ob upoštevanju omejitev glede števila dnevnih odmerkov.

E-recepti

Če vam zdravnik izda e-recept in boste recept potrebovali v drugi državi EU, morate zaprositi še za tiskano različico recepta, saj v drugi državi e-recepta morda ne bodo priznali.

Nekatere države EU pa so že uvedle interoperabilne sisteme za e-recepte. E-recepti, izdani na Finskem, se lahko na primer uporabijo na Hrvaškem, v Estoniji in na Portugalskem, ne da bi bil potreben izvod v papirni obliki. Seznam razpoložljivih elektronskih čezmejnih zdravstvenih storitev je na voljo tukaj.

Pogosta vprašanja

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: