Nazadnje pregledano: 28/06/2022

Nakup in zakup vozila

Državljani EU lahko kupijo ali prodajo vozilo kjer koli v EU.

Pravica do pravnega varstva

Vaše pravice pri nakupu vozila v tujini (vključno z zneskom DDV, ki ga morate plačati) se razlikujejo glede na to, ali:

Na splošno velja, da ste pravno najbolj zaščiteni, če kupite novo vozilo pri trgovcu s sedežem v EU.

Po zakonodaji EU o varstvu potrošnikov velja najmanj dveletna garancija, če se izkaže, da je vozilo pokvarjeno ali ne ustreza oglaševanemu.

V nekaterih državah EU se lahko garancijsko obdobje za rabljeno vozilo skrajša, vendar ne na manj kot eno leto. Kupec in trgovec se morata o tem sporazumeti ob nakupu.

Zakonodaja EU o varstvu potrošnikov se ne uporablja za zasebno prodajo, zato bodite izredno previdni, kadar kupujete vozilo od fizične osebe.

Preverite avtomobilsko dokumentacijo

Pri nakupu vozila v tujini preverite, ali vam je prodajalec izročil vse dokumente, ki jih potrebujete za njegovo registracijo v državi prebivališča. Prepričajte se, da ste dobili izvirnike dokumentov.

Prevoz novega vozila

Če kupujete vozilo v drugi državi EU, morate skrbno premisliti, kako ga boste pripeljali domov, ker vozilo v vaši državi še ne bo registrirano:

Opozorilo

Preverite veljavnost zavarovanja in registrskih tablic v vseh državah, skozi katere boste potovali. Začasne registrske tablice niso usklajene na ravni EU, zato jih boste težje pridobili oziroma uveljavili njihovo priznavanje v drugi državi EU. Pozanimajte se pri ustrezni zavarovalnici in organu za registracijo vozil.

V državi, kjer boste vozilo registrirali, boste nato dobili stalne registrske tablice (običajno je to država, v kateri živite oziroma stalno prebivate).

Praktični primer

Irina je v Nemčiji kupila avtomobil, ki ga je hotela odpeljati domov v Devo v Romuniji. Prodajalec ji je pomagal pridobiti začasne registrske tablice in avtomobilsko zavarovanje, veljavne v 4 državah, skozi katere bi potovala.

Vendar jo je na Madžarskem ustavila policija in ji prepovedala vožnjo z začasnimi tablicami skozi državo. Njene rumene tablice so bile namreč veljavne samo v Nemčiji. Dobila je kazen, tablice pa so ji zasegli. Na koncu je morala najeti podjetje za prevoz avtomobila do Romunije. 

Selitev v tujino z vozilom, ki ste ga kupili na lizing

Vedeti morate, da boste morda imeli težave. Avtomobil, ki ste ga kupili na lizing, lahko uporabljate v času zakupa z možnostjo nakupa avtomobila ob izteku pogodbe. Toda do takrat je zakoniti lastnik avtomobila pravna oseba oziroma podjetje za lizing.

Ker je treba vozilo zavarovati in registrirati v državi prebivališča, boste morda v državi, v katero se želite preseliti, naleteli na težave, če tam vaše zavarovanje ni veljavno.

Pravne osebe in podjetja za lizing nerada dovolijo, da avtomobil registrirate v drugi državi EU.

Praktični primer

Zoltan je našel zaposlitev v Nemčiji in se tja preselil s svojo družino. S seboj je odpeljal tudi avtomobil, ki ga je kupil na lizing. Po šestih mesecih je ugotovil, da mora vozilo registrirati v Nemčiji, če se želi voziti z njim.

Ker so do izteka zakupne pogodbe ostali še trije meseci, madžarska banka ni privolila v odjavo vozila pri registracijski organizaciji na Madžarskem. Zoltan je moral na koncu predčasno prekiniti pogodbo z banko in plačati dodatne stroške.

Podrobnejše informacije vsebujejo priporočila glede čezmejnega nakupa vozila en fr na spletišču mreže evropskih potrošniških centrov.

Pozanimajte se tudi o pravilih glede pregleda vozila, odgovornosti prodajalca, prodajnih pogodb in začasnih registrskih tablic ter na koga se obrniti v primeru spora ali goljufije v državi nakupa:

Izberite državo

Pogosta vprašanja

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: