Poslovanje v Evropi
Nazadnje pregledano: 05/05/2022

Univerza - šolnina in finančna pomoč

Šolnina

Univerzitetne šolnine en cs se po Evropi močno razlikujejo. V nekaterih državah EU je univerzitetni študij brezplačen, v drugih je treba plačati precej visoko šolnino. Različni pogoji veljajo tudi za finančno pomoč v obliki štipendij in posojil.

Študenti, ki študirajo na univerzi v drugi državi EU:

Opozorilo

To načelo ne velja nujno tudi za štipendije in posojila za preživljanje. Nekatere države vseeno odobrijo finančno pomoč za bivanje tudi tujim študentom, če zaprosijo zanjo.

Študenti, ki so že rezidenti tuje države

Če niste državljan države, v kateri želite študirati, vendar v njej prebivate pet let ali več, imate pravico do finančne pomoči za bivanje pod enakimi pogoji kot državljani tiste države.

Finančna pomoč po državah

Izberite državo

Osnovne štipendije v državah EU en (in drugod)

Informacije o štipendijah za študij v tujini lahko poiščete tudi na ministrstvu za šolstvo v Sloveniji.

Če odhajate na študij v tujino, vam bodo finančno pomoč za preživljanje v času študija morda odobrili v domovini. O tem odločajo nacionalni organi, toda takšna finančna pomoč je vedno časovno omejena.

Praktični primer

Pozanimajte se o pogojih za študentsko štipendijo v domovini

Johs z Danske se je po po štiriletnem študiju v ZDA odločil za dvoletni magisterski študij na Nizozemskem. Danska vlada je takrat danske študente štipendirala največ šest let, toda za študij v tujini je veljala omejitev štipendije na štiri leta. Johs tega ni vedel. Ker je štipendijo dobival med štiriletnim študijem v ZDA, mu je za študij na Nizozemskem žal niso odobrili.

Pogosta vprašanja

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: