Nazadnje pregledano: 30/06/2020

Zunajzakonska skupnost

Ali ima brexit posledice za vas?

Na tej strani boste našli informacije o pravicah partnerjev v stalnem razmerju, ki niso poročeni ali registrirani pri nobenem organu.

Več o pravicah partnerjev, ki živijo v zunajzakonski ali registrirani skupnosti.

Če s partnerjem dalj časa živita skupaj, imata nekatere pravice, ki so priznane povsod v EU, tudi če svoje skupnosti nista uradno registrirala.

Selitev v drugo državo EU

Če se z zunajzakonskim partnerjem preselite v drugo državo EU, mora ta država vašemu partnerju dovoliti vstop v državo in bivanje v njej. To velja ne glede na to, ali je vaš partner državljan EU ali ne.

Dokazati morate samo, da s partnerjem živite skupaj ali v dolgotrajni skupnosti. Države EU večinoma niso opredelile, kako lahko dokažete obstoj dolgotrajne zveze ali skupnega življenja.

Pravice in obveznosti

V državah EU, ki priznavajo zunajzakonsko skupnost, priznavajo tudi pravice in dolžnosti v zvezi s premoženjem, dedovanjem in preživnino po prenehanju zveze.

Te pravice so zlasti pomembne za istospolne skupnosti, saj je samo v nekaterih državah EU dovoljena poroka istospolnih partnerjev oziroma registracija skupnosti.

Pogodba o skupnem življenju

Če živite v državi, ki ne dovoljuje poroke istospolnih partnerjev oziroma registracije partnerske skupnosti, ali če sami tega ne želite storiti, lahko s partnerjem skleneta pogodbo o skupnem življenju in se v njej dogovorita o praktičnih in pravnih vidikih skupnega življenja.

V praksi boste tudi s pogodbo o skupnem življenju težko uveljavljali svoje pravice. V morebitnih sporih glede premoženja na splošno odloča pravo države, v kateri je prišlo do spora.

Pogosta vprašanja

Potrebujete več informacij o predpisih v posamezni državi?

Daj to stran v skupno rabo: