Senest tjekket : 06/07/2018

Priser og afregning

Når du køber varer eller tjenesteydelser i EU, skal du have klare oplysninger om den samlede pris , herunder alle afgifter og yderligere gebyrer.

Ved onlinekøb skal du klart tilkendegive – f.eks. ved at klikke på en knap – at du forstår, at du er forpligtet til at betale, når du afgiver en bestilling.

Ekstragebyrer: gebyrer for anvendelse af betalingskort

Forhandlere i EU må ikke opkræve ekstragebyrer for betaling med kreditkort eller debetkort. Den eneste undtagelse til denne regel er betaling med American Express/Diners Club og firmakreditkort, hvor regningen sendes til din arbejdsgiver i stedet for dig. Hvis du bruger sådanne kort, kan du stadig blive opkrævet et gebyr, men det må ikke være højere end forhandlerens reelle omkostning ved behandlingen af din betaling.

Vær opmærksom på, at hvis du betaler i en anden EU-valuta end euro, kan din kortudsteder stadig opkræve et vekselgebyr, når du bruger dit kort i et andet EU-land.

Gebyrer for yderligere tjenesteydelser

Du skal give samtykke til eventuelle yderligere gebyrer, som forhandleren beder om, f.eks. for hurtig levering, indpakning af gaver eller rejseforsikring.

Forhandleren må ikke opkræve betaling for disse tjenesteydelser, medmindre du udtrykkeligt har valgt dem. Hvis der er felter, som på forhånd er krydset af, på en forhandlers website betyder det ikke, at du har givet dit samtykke, og du vil derfor have ret til tilbagebetaling af gebyrer, som er opkrævet på denne måde.

Eksempel

Forhandleren skal oplyse dig om den fulde pris (inklusive skatter og afgifter), inden du betaler.

Ewa fra Polen købte nogle bøger fra en forhandler på nettet. Men der blev trukket mere på hendes kreditkort, end der var angivet på sælgers website, da han skulle betale. Det gik op for Ewa, at forhandleren ikke havde oplyst hende om leveringsomkostningerne, som først var blevet tilføjet, efter hun havde gennemført handlen.

Ifølge EU's regler har forhandlere pligt til at vise korrekte og fuldstændige oplysninger om prisen, inden en kunde foretager et køb på nettet, og derfor anmeldte Ewa sagen til både forhandleren og de polske myndigheder. Efter myndighederne gik ind i sagen, fik hun tilbagebetalt differencen.

Prisdiskrimination

Som EU-borger må du ikke blive opkrævet en højere pris end andre alene på grund af nationalitet eller bopælsland, når du køber varer eller tjenesteydelser. Visse prisforskelle kan være berettigede, hvis de baseres på objektive kriterier i stedet for nationalitet.

Eksempel

Prisforskelle kan nogle gange være berettigede

Bart fra Holland besøgte sin ven i Tyskland og tog i svømmehallen. Han skulle betale en højere pris end de lokale borgere og spekulerede på, om der var tale om ulovlig forskelsbehandling.

I dette tilfælde er prisforskellen berettiget. Svømmehallen drives af de lokale myndigheder og finansieres af lokale skatter, og derfor har de lokale borgere allerede bidraget til dens drift og kan benytte den til en lavere pris.

Eksempel

Du må ikke blive opkrævet en højere pris udelukkende på grund af dit bopælsland

Hilda fra Danmark ønskede at bestille en udlejningsbil i Spanien til sin sommerferie. Hun valgte den bil, som hun ville booke, på et spansk biludlejningsfirmas website, men da hun indtastede sin adresse for at afslutte bestillingen, så hun, at den samlede pris for billejen var steget med 140 euro.

Hilda kontaktede det danske forbrugercenter for at klage over denne prisdiskrimination. Centret bad biludlejningsfirmaet om at rette sit website til, så det overholdt EU's regler.

Prisregler for rejser

EU's prisregler gælder også, når du køber f.eks. fly- eller togbilletter, enten online eller personligt. Det betyder, at når du køber billetter, skal alle afgifter og gebyrer være inkluderet og fremgå af den samlede pris fra det øjeblik, bestillingsprocessen begynder. Det gør det lettere for dig at sammenligne rejsearrangørernes priser. 

Eventuelle valgfrie tillæg (f.eks. rejseforsikring) skal være tydeligt angivet og må kun vises som en tilvalgsmulighed.

Hvis du bliver opmærksom på uklar prisangivelse online, når du bestiller flybilletter, kan du melde det til de nationale myndigheder i det EU-land, hvor du bor.

Spørgsmål og svar

EU-lovgivning

Brug for information om reglerne i et bestemt land?

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Få hjælp og råd fra det europæiske forbrugercenter i dit hjemlanden

Del denne side: