Senest tjekket: 03/11/2022

Aftaler og energiforbrug

Klare aftaleoplysninger

Før du skriver under på en energiaftale, skal du have klare, nøjagtige og forståelige nøgleoplysninger fra leverandøren. Du har også ret til at få besked på forhånd, hvis der sker ændringer i aftalen, med mulighed for at ophæve aftalen, hvis du ikke kan acceptere de nye vilkår.

Fortrydelsesret

Du har også ret til at fortryde indgåelsen af en ny aftale inden FOR 14 dage, hvis aftalen blev indgået uden for leverandørens forretningssted, over internettet eller pr. telefon.

Præcise oplysninger om dit forbrug

Du har ret til at have adgang til dine forbrugsdata uden ekstra omkostninger. Du kan bede selskabets dataafdeling (f.eks. energileverandøren eller netoperatøren) om at give andre el- eller gasleverandører dine data, og det må ikke koste dig noget.

Du har ret til en nøjagtig, individuel måler til el og/eller gas (samt til fjernvarme og fjernkøling og varmt vand) til en konkurrencedygtig pris, når der installeres en ny tilslutning i en bygning (f.eks. når der sker en større renovering af en ejendom). I andre tilfælde gælder retten til en nøjagtig, individuel måler til en konkurrencedygtig pris, medmindre der er konstateret tekniske eller finansielle hindringer på nationalt plan.

Hvis du har en intelligent måler, har du på grundlag af din nuværende forsyningsaftale ret til let og gratis adgang til detaljerede historiske oplysninger om dit eget energiforbrug i minimum de to seneste år. Du har også ret til adgang til oplysninger om dit forbrug i minimum de tre seneste år eller under hele din nuværende forsyningsaftales løbetid, hvis denne aftale har løbet i under tre år.

Advarsel

Dine gas- og elregninger en bør baseres på det faktiske energiforbrug og sendes til dig så ofte, at du kan justere, hvor meget energi du bruger.

Regningerne bør være tydelige og indeholde nyttige oplysninger. De skal gøre det muligt for dig:

  • hurtigt at forstå, hvor meget du virkelig betaler for den energi, du har brugt, og
  • sammenligne tilbud bg fra forskellige energileverandører,

så du kan skifte leverandør, hvis du vil.

Sådan bruger du energi effektivt

Du har ret til at få korrekte oplysninger om, hvor meget energi du bruger, og hvordan du kan bruge energien mere effektivt.

På dine energiregninger, -aftaler, -transaktioner og -kvitteringer bør følgende være tydeligt angivet (medmindre de nationale myndigheder i dit land beslutter noget andet):

EU's energimærke

Når du køber nyt køleskab, fryser, vaskemaskine, tørretumbler, opvaskemaskine, el-ovn, fjernsyn, lampe og airconditionanlæg), skal det oplyses, hvor meget energi apparaterne forbruger, og vælge mere effektive produkter. Butikkerne skal vise EU's energimærke sk samt et datablad med detaljeret information om produktets energimæssige ydeevne.

Energiattest

Du har ret til at få oplyst den energimæssige ydeevne i en ejendom, som du overvejer at købe eller leje. Før du underskriver en aftale, bør du modtage en energiattest, der forklarer, hvordan ejendommen er vurderet med hensyn til energieffektivitet. Denne attest skal også indeholde anbefalinger til, hvordan du forbedrer ejendommens energieffektivitet.

Vedvarende energikilder

Du skal have oplysninger fra enten forhandleren eller de nationale myndigheder om fordele, omkostninger og energieffektivitet ved udstyr og systemer til opvarmning, køling og elproduktion ved hjælp af vedvarende energikilder.

Dit elselskab skal give dig oplysninger om blandingen af de energikilder, det bruger (vedvarende, atomkraft osv.), og miljøpåvirkningerne. Disse oplysninger skal præsenteres på en letforståelig og sammenlignelig måde.

Hvis du overvejer at installere eller udskifte en installation, der producerer el eller varme/køling ved hjælp af vedvarende energikilder, skal du informeres af forhandleren eller den udpegede nationale myndighed om fordele og omkostninger ved dette udstyr og om, hvor energieffektivt det er.

EU-lovgivning

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Del denne side: