Nazadnje pregledano: 19/05/2022

Neuspešno iskanje dela

Vrnitev domov pred datumom, navedenim na obrazcu U2

Če se v državo, ki vam izplačuje nadomestilo za brezposelnost, vrnete pred datumom, ki ste ga navedli na obrazcu U2, boste nadomestilo prejemali neprekinjeno še naprej. Tudi glede trajanja in višine nadomestila se ne bo nič spremenilo.

Praktični primer

V državi, kjer ste izgubili delo, ste upravičeni do osemmesečnega nadomestila za brezposelnost. Nadomestilo ste dvakrat prejeli v matični državi, naslednja dva meseca pa ste nadomestilo prejemali v tujini. Po vrnitvi domov vam morajo nadomestilo izplačevati še štiri mesece.

Če niste našli dela v državi, v katero ste najprej odšli, ga lahko poskusite poiskati v kaki drugi. Če želite medtem v tujini še naprej prejemati nadomestilo za brezposelnost, morate:

Opozorilo

Na zavodu se pozanimajte, ali morate za dovoljenje zaprositi osebno v matični državi ali to lahko storite tudi iz tujine.

V tujini lahko skupno (tj. v vseh državah skupaj) ostanete največ 3 mesece (z morebitnim podaljšanjem na 6 mesecev, če zavod za zaposlovanje s tem soglaša).

Bivanje v tujini po datumu, navedenem na obrazcu U2

Če boste v drugi državi EU ostali dlje kot 3 mesece, ne da bi našli delo oziroma ne da bi vam odobrili podaljšanje, boste po preteku roka, ki ste ga navedli na obrazcu U2, izgubili pravico do vseh nadomestil za brezposelnost in boste morali zanje ponovno zaprositi. To pomeni, da se boste verjetno morali vsaj za nekaj časa zaposliti, da boste spet upravičeni do nadomestila.

Če se v matično državo ne morete vrniti v treh mesecih, se še pred iztekom treh mesecev obrnite na zavod za zaposlovanje v državi, kjer ste izgubili delo, in zaprosite za podaljšanje bivanja.

Opozorilo

Za podaljšanje zaprosite čim prej, vsekakor pa pred iztekom trimesečnega obdobja.

Praktični primer

Pravočasno zaprosite za podaljšanje bivanja v tujini

Španec Ramón je odšel iskat delo na Madžarsko. Priskrbel si je obrazec U2 (nekdanji obrazec E303), tako da je nadomestilo za brezposelnost prejemal tudi v času trimesečnega bivanja na Madžarskem.  Nato pa je zaradi pomembnega pogovora za službo v tujini ostal nekoliko dlje kot tri mesece. Po vrnitvi v Španijo mu niso več priznali pravice do nadomestila.

Na zavodu za zaposlovanje zato zaprosite za podaljšanje bivanja v tujini še pred iztekom trimesečnega roka. Morda vam bodo nadomestilo izplačevali še tri dodatne mesece, medtem ko boste v tujini iskali delo. Če ne prejmete odgovora ali če niste prepričani, da vam bodo na zavodu odobrili podaljšanje, se je najbolj pametno vrniti v matično državo še pred iztekom trimesečnega obdobja.

Če se boste v matično državo vrnili oziroma zaprosili za podaljšanje bivanja v tujini po izteku trimesečenega roka, vam morda ne bodo več priznali pravice do nadomestila.

Nihče vas ne more prisiliti, da bi zapustili tujo državo EU, čeprav ne prejemate nadomestila za brezposelnost, dokler lahko dokažete, da tam iščete delo in se vam obeta zaposlitev.

Opozorilo

Priporočamo vam, da shranite kopije prošenj za delo, vabil na pogovor in drugih odgovorov na vaše prošnje.

Uveljavljanje pravice do nadomestila po zaposlitvi v tujini

Načeloma velja, da za nadomestilo za brezposelnost zaprosite v državi, kjer ste nazadnje delali.

Če ste bili v času zadnje zaposlitve ali samozaposlitve obmejni delavec (tj. živeli ste v eni državi EU, delali v drugi in se v prvo vračali vsaj enkrat na teden), morate za nadomestilo zaprositi v državi, kjer živite, pri tem pa seveda navesti delovno dobo v tuji državi EU. V državi, kjer ste bili nazadnje zaposleni, pa morate zaprositi za obrazec U1 (nekdanji obrazec E 301).

Če ste v času zadnje zaposlitve ali samozaposlitve prebivali v eni državi EU in delali v drugi ter ste se v prvo vračali manj kot enkrat tedensko, lahko za nadomestilo zaprosite bodisi v državi prebivališča bodisi v državi zadnje zaposlitve. Če se boste vrnili v državo svojega prebivališča, boste morali za obrazec U1 (nekdanji obrazec E301) zaprositi v državi, kjer ste bili nazadnje zaposleni.

Pristojni organ, ki bo obravnaval vašo prošnjo, bo potrebne informacije lahko pridobil tudi brez obrazca neposredno v tej drugi državi. Toda z obrazcem U1 bo postopek verjetno hitrejši.

Več informacij o pravici do nadomestila za brezposelnost boste dobili na zavodu za zaposlovanje v državi, kjer nameravate zaprositi za nadomestilo.

Obvezni obrazci

Obrazec boste dobili na zavodu za zaposlovanje v državi, kjer ste nazadnje delali. Obrazec morate oddati na zavodu za zaposlovanje v državi, kjer boste zaprosili za nadomestilo.

Obrazec boste dobili na zavodu za zaposlovanje v državi, kjer ste postali brezposelni. Predložiti ga boste morali zavodu za zaposlovanje v državi, kjer se boste prijavili kot iskalec dela.

Pogosta vprašanja

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: