Nazadnje pregledano: 20/06/2022

Brezposelnost v tujini

Če ste zaposleni v drugi državi EU in izgubite delo, bosta o tem, katera država vam bo izplačevala nadomestilo za brezposelnost, odločala vaš delovni status in kraj prebivališča, ne državljanstvo.

Kako ravnati, kadar izgubite delo:

Ostali boste v tujini

Če izgubite delo in se odločite, da boste ostali v državi EU, kjer ste bili zaposleni, morate nadomestilo za brezposelnost zahtevati v tej državi.

Na tamkajšnjem zavod za zaposlovanje se prijavite kot iskalec dela

Obravnavali vas bodo kot državljana te države.Pozanimajte se zlasti o:

 • obdobjih dela, ki so potrebna, da lahko zaprosite za nadomestilo za brezposelnost
 • veljavnih stopnjah za izračun nadomestila
 • trajanju upravičenosti do nadomestila.

Če boste morali v tujini dokazati prejšnje delovne oziroma zavarovalne dobe, boste morda morali v državi nekdanje zaposlitve zaprositi za obrazec U1 (nekdanji obrazec E 301)

Tudi če obrazca U1 ne boste predložili, bodo lahko pristojni organi dobili te podatke neposredno pri organih v drugi državi. Z obrazcem pa bo reševanje vašega zahtevka verjetno hitrejše.

Vrnili se boste domov

Če se po izgubi zaposlitve odločite, da se boste vrnili v svojo državo, se boste morali na domačem zavod za zaposlovanje pozanimati, ali ste kljub bivanju v tujini upravičeni do nadomestila za brezposelnost.

Če pravico do nadomestila lahko uveljavljate:

 • na domačem zavodu za zaposlovanju se morate prijaviti kot iskalec zaposlitve in
 • v državi zadnje zaposlitve zaprosite za obrazec U1 (nekdanji obrazec E 301).

Tudi če obrazca U1 ne boste predložili, bodo lahko pristojni organi dobili te podatke neposredno pri organih v drugi državi. Z obrazcem pa bo reševanje vašega zahtevka verjetno hitrejše.

Če v matični državi niste več upravičeni do nadomestila, lahko zaprosite za dovoljenje za prenos nadomestila za brezposelnost iz države, kjer ste izgubili delo, bodisi v:

 • matično državo ali
 • katerokoli drugo državo, v kateri želite poiskati novo zaposlitev.

Nadomestilo se navadno lahko prenese za 3 mesece oziroma s podaljšanjem za največ 6 mesecev.

Napotitev na delo v tujino za krajši čas (manj kot 2 leti)

Če ste še vedno zavarovani v državi, ki vas je napotila na delo, vam mora nadomestilo za brezposelnost izplačati ta država.

Prijaviti se morate kot iskalec dela na tamkajšnjem zavod za zaposlovanje.

Javni uslužbenci, napoteni v tujino

Ob nastanku brezposelnosti lahko izbirate, ali boste nadomestilo za brezposelnost prejemali v državi EU, v katero so vas napotili, ali v matični državi - v eni ali drugi državi se nato prijavite na zavodu za zaposlovanje.

 • Če se odločite, da boste nadomestilo prejemali v državi, v katero ste bili napoteni, na zavodu za zaposlovanje v matični državi zaprosite za obrazec U1 (nekdanji obrazec E 301).

  Ta obrazec izkazuje delovna obdobja, ki jih je treba upoštevati pri izračunu nadomestila za brezposelnost. Obrazec predložite zavodu za zaposlovanje v državi, v kateri boste zaprosili za nadomestilo za brezposelnost.

  Tudi če obrazca U1 ne boste predložili, bodo lahko pristojni organi dobili te podatke neposredno pri organih v drugi državi. Z obrazcem pa bo reševanje vašega zahtevka verjetno hitrejše.
 • Če se odločite, da boste nadomestilo prejemali v matični državi, se boste morali vrniti tja.

Višina nadomestila za brezposelnost bo odmerjena v skladu s predpisi države, v kateri se boste prijavili kot iskalec zaposlitve, pri čemer bodo upoštevali vašo delovno dobo v drugih državah.

Praktični primer

Dobro premislite, kje se boste prijavili kot iskalec zaposlitve

Nemški državljan Mirko je kot nemški javni uslužbenec delal na Irskem. Izgubil je službo. Lahko bi se vrnil v Nemčijo in se tam prijavil na zavodu za zaposlovanje. Toda odločil se je, da ostane na Irskem, in je tam zaprosil za nadomestilo za brezposelnost.

Pričakoval je, da bo znesek nadomestila znašal približno 67 % njegove povprečne dnevne plače, kot je to običajno v Nemčiji. Toda na Irskem nadomestila za brezposelnost ne izračunajo na podlagi prejšnje plače. Mirko je bil zelo presenečen, ko je izvedel, da je upravičen samo do pavšalnega tedenskega zneska 204,30 EUR.

Zaposlitev v eni državi, prebivališče v drugi (obmejni delavci)

Če ste obmejni delavec (zaposleni ali samozaposleni) in izgubite delo, lahko vložite zahtevek za nadomestilo za brezposelnost samo v državi, v kateri živite.

Opozorilo

Izjema

Če ste se v času svoje zadnje čezmejne zaposlitve domov vračali manj kot enkrat tedensko, lahko izbirate, v kateri državi boste zaprosili za nadomestilo (v državi prebivališča ali državi zadnje zaposlitve).

To pravilo je začelo veljati s 1. majem 2010, toda na nekaterih zavodih za zaposlovanje morda še ne vedo zanj. Če imate z izplačilom nadomestila za brezposelnost v tujini težave, so obrnite na naše svetovalne službeOdpri na zunanji povezavi.

Višina nadomestila

Pravico do nadomestila za brezposelnost urejajo predpisi države, v kateri živite, višina nadomestila bo odvisna od tega, kako dolgo ste delali v tujini.

Na pristojnem organu v državi (ali državah), kjer ste delali, zaprosite za obrazec U1 (nekdanji obrazec E 301): izkazuje delovna obdobja, ki jih je treba upoštevati pri izračunu nadomestila za brezposelnost.

Obrazec predložite nacionalnemu zavodu za zaposlovanje v državi, v kateri boste zaprosili za nadomestilo za brezposelnost, da bodo lahko upoštevali vse vaše zavarovalne oziroma delovne dobe v drugih državah.

Tudi če obrazca U1 ne boste predložili, bodo lahko pristojni organi dobili te podatke neposredno pri organih v drugi državi. Z obrazcem pa bo reševanje vašega zahtevka verjetno hitrejše.

Pomoč pri iskanju dela

Če potrebujete pomoč pri iskanju nove zaposlitve v državi, v kateri ste postali brezposelni, se prijavite kot iskalec zaposlitve na nacionalnem zavodu za zaposlovanje te države. Izpolnjevati boste morali pogoje obeh držav: države prebivališča (ki vam izplačuje nadomestilo) in države zadnje zaposlitve (kjer zdaj iščete delo).

Opozorilo

Nadvse pomembno je, da izpolnjujete pogoje države, kjer živite - sicer lahko izgubite nadomestilo.

Praktični primer

Preverite, kje lahko zaprosite za nadomestilo za brezposelnost

Nemec Arthur je leta 2008 izgubil delo in takoj nato odšel delat na Madžarsko. V Budimpešti je dobil delo za eno leto, vendar je obdržal stanovanje v Nemčiji in se tja redno vračal.

Ko je delovna pogodba potekla, bi lahko za nadomestilo za brezposelnost zaprosil na Madžarskem. Toda odločil se je za vrnitev v Nemčijo, kjer je brez težav zaprosil za nadomestilo.

Opozorilo

Različne države, različna nadomestila

Države EU poznajo različne predpise o dodeljevanju nadomestil. V eni državi ste tako lahko upravičeni do nadomestila za brezposelnost 24 mesecev, v drugi samo 12 mesecev.

Priporočamo, da primerjate pravice do nadomestila v posameznih državah, zlasti:

 • obdobja dela, ki so potrebna, da lahko zaprosite za nadomestilo za brezposelnost
 • veljavne stopnje za izračun nadomestila
 • trajanje upravičenosti do nadomestila

Več o nadomestilih za brezposelnost v državi, ki je pristojna za njihovo izplačevanje:

Izberite državo

Selitev v drugo državo EU in iskanje dela

Pod nekaterimi pogoji lahko nadomestilo za brezposelnost prenesete v drugo državo EU, kadar tam iščete delo. Prenos nadomestila je navadno možen za 3 mesece oziroma s podaljšanjem za največ 6 mesecev.

Pogosta vprašanja

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: