Nazadnje pregledano: 08/06/2022

Prenos nadomestila za brezposelnost

Na splošno velja, da morajo prejemniki nadomestila za brezposelnost prebivati v državi, ki jim plačuje nadomestilo. Vendar je v določenih okoliščinah mogoče prejemati nadomestilo za brezposelnost iz države, kjer ste izgubili delo, tudi kadar odidete v drugo državo EU, da bi tam našli novo zaposlitev.

Če v tujini ostanete manj kot 3 mesece

Iz države EU, kjer ste nazadnje delali, lahko nadomestilo za brezposelnost prejemate še najmanj 3 mesece in največ do 6 mesecev, odvisno od ustanove, ki vam izplačuje nadomestilo.

To je mogoče, kadar:

Pred odhodom v drugo državo, morate:

Opozorilo

To dovoljenje velja samo za eno tujo državo. Če boste želeli nadomestilo prenesti še v kako drugo državo, boste morali znova zaprositi za obrazec U2. Na zavodu se pozanimajte, ali morate za dovoljenje zaprositi osebno v matični državi ali to lahko storite tudi iz tujine.

Ob prihodu v novo državo se morate:

Opozorilo

Priporočamo vam, da se pozanimate o pravicah in dolžnostih, ki jih imajo iskalci zaposlitve v tej državi. Morda se precej razlikujejo od pravic in dolžnosti, ki ste jih imeli v državi, kjer ste izgubili delo.

Na bančni račun v državi, kjer ste postali brezposelni, boste nato prejemali enak znesek še naprej.

Opozorilo

Če želite ohraniti pravico do nadomestila, se morate v državo, ki vam plačuje nadomestilo, vrniti še pred potekom roka za bivanje ali na dan, ko poteče rok bivanja.

Če v tujini ostanete dlje kot 3 mesece

Če želite v tujini ostati dlje kot 3 mesece, boste morali na zavodu za zaposlovanje v državi, kjer ste postali brezposelni, zaprositi za podaljšanje: 3-mesečno bivanje vam lahko podaljšajo do največ 6 mesecev.

Opozorilo

Nekatere države lahko podaljšanje zavrnejo. Na zavodu za zaposlovanje v svoji državi se pozanimajte, ali je podaljšanje mogoče in pod kakšnimi pogoji.

Večina držav, ki dopušča podaljšanje, uporablja jasna merila pri presoji prošenj. Od vas lahko denimo zahtevajo:

Za podaljšanje zaprosite čim prej, vsekakor pa pred iztekom trimesečnega obdobja.

Enaka obravnava

Državljani, ki iščejo delo v tujini, imajo enake pravice kot državljani države gostiteljice, kar zadeva:

Opozorilo

Morda se boste morali najprej aktivno lotiti iskanja dela in vzpostaviti resnično povezavo z lokalnim trgom dela, preden vam bodo pristojni organi v novi državi odobrili finančno pomoč v času iskanja dela, denimo ugodno posojilo za brezposelne, ki želijo ustanoviti podjetje. Bivanje v državi in iskanje zaposlitve v razumnem časovnem obdobju lahko štejeta za tako resnično povezavo.

Pogosta vprašanja

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: