Laatste controle: 02/02/2023

Rijbewijs en autoverzekering

Wanneer u met de auto naar een ander EU-land reist, moet u ervoor zorgen dat uw rijbewijs en autoverzekering daar geldig zijn.

Erkenning en geldigheid van uw rijbewijs

EU-rijbewijzen

Als uw rijbewijs werd afgegeven in een EU-land, mag u het overal in de EU gebruiken.

Ga voor uw vertrek na of uw rijbewijs nog geldig is. Als uw rijbewijs verloopt wanneer u in het buitenland op reis bent, wordt het daar waarschijnlijk niet meer erkend.

Vergeet niet dat u in een ander land niet mag rijden met een voorlopig rijbewijs of certificaat.

Standaardformaat

Sinds 2013 hebben alle rijbewijzen en die in de EU worden afgegeven, hetzelfde formaat: een plastic creditcardmodel met een foto en geavanceerde beveiligingskenmerken.

Als u een ouder model rijbewijs heeft, kunt u dat nog gebruiken totdat het verloopt of ten laatste tot 2033. Daarna moet u het inruilen voor het nieuwe model.

De volgende rijbewijscategorieën worden in heel Europa erkend: AM, A1, A2, A, B, BE, B1, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D en DE.

Waarschuwing

Tieners: Let op de verschillende leeftijdsbeperkingen voor bepaalde categorieën voertuigen in sommige EU-landen.

Voorbeeld

Sofia is 14 en heeft in Italië haar bromfietsrijbewijs gehaald. Ze zou graag met haar bromfiets in België rijden, maar de minimumleeftijd daar is 16 jaar.

Sofia zal moeten wachten tot ze 16 is, voordat ze in België mag rijden, maar ze hoeft er geen rijexamen meer af te leggen.

EU-rijbewijzen verkregen door omwisseling van een rijbewijs van buiten de EU

Als u uw rijbewijs van buiten de EU heeft omgewisseld voor een EU-rijbewijs in het land waar u nu woont, dan mag u daarmee overal in de EU rijden.

Rijbewijzen van buiten de EU

Als u in de EU wilt rijden met een rijbewijs dat is afgegeven in een land buiten de EU, moet u contact opnemen met de overheid van het land dat u bezoekt, of met uw eigen ambassade of consulaat in dat land.

Verloren of gestolen rijbewijs

Als uw rijbewijs in het buitenland zoekraakt of gestolen wordt, moet u dat aangeven bij de plaatselijke politie en uw consulaat of ambassade.

Uw consulaat zal contact opnemen met de nationale autoriteiten die uw rijbewijs hebben afgegeven (om te controleren of uw rijbewijs niet beperkt, geschorst, geannuleerd of ingetrokken is).

Op grond van de informatie van het consulaat kan de politie dan soms een voorlopig document afgeven waarmee u een beperkte periode in dat land kunt rijden.

U kunt uw rijbewijs alleen laten vernieuwen in het land waar u uw gebruikelijke woonplaats heeft.

Voorlopige rijbewijzen en certificaten die zijn afgegeven ter vervanging van verloren of gestolen documenten, worden niet automatisch erkend in andere EU-landen.

Voorbeeld

Henrik woont in Denemarken en wil op vakantie naar Duitsland, Frankrijk en Italië. Helaas raakt hij kort na zijn aankomst in Duitsland zijn portefeuille kwijt. Bij een politiecontrole kan hij een boete krijgen als hij zijn rijbewijs niet kan laten zien.

Henrik neemt contact op met de Deense ambassade in Duitsland die hem aanraadt aangifte van verlies te doen bij de plaatselijke politie. De Deense ambassade geeft hem ook een document waaruit blijkt dat hij houder van een Deens rijbewijs is.

Henrik moet meteen bij de Italiaanse en Franse autoriteiten informeren of zij dit voorlopige bewijs van de Deense autoriteiten ook erkennen.

Bent u uw rijbewijs kwijtgeraakt op vakantie? Informatie over wat u moet doen:

Kies een land

Meer over rijbewijzen als u in het buitenland woont

Geldigheid autoverzekering

U bent overal in de EU gedekt door uw autoverzekering als u een aanrijding veroorzaakt waarbij gewonden vallen.

Meer over nationale regels bij aanrijdingen en verzekerde bedragen in het buitenland.

Kies een land

Uw kentekenplaat is het bewijs dat u een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Daarom zal de politie in een ander land u normaal gesproken niet aanhouden om na te gaan of u verzekerd bent. Rijdt u met een aanhangwagen, dan moet ook die worden verzekerd. In sommige EU-landen moet u daar een afzonderlijke verzekering voor afsluiten. Informeer hiernaar bij uw verzekeraar voordat u vertrekt.

Het is natuurlijk verstandig om uw verzekeringsbewijs altijd mee te nemen. Dat maakt de zaken veel eenvoudiger als u onverhoopt een aanrijding krijgt of wordt aangehouden door de politie.

Voorbeeld

Ronaldo werd aangehouden in Frankrijk omdat hij te hard reed. Omdat hij zijn verzekeringsdocumenten niet bij zich had, moest hij van de politie zijn Portugese verzekeringsmaatschappij bellen om te bewijzen dat hij verzekerd was.

Hoewel u niet wettelijk verplicht bent uw verzekeringspapieren bij u te hebben, is het de beste manier om aan te tonen dat u verzekerd bent. Het scheelt u tijd en geld bij problemen in het buitenland.

Meer over autoverzekeringen als u in het buitenland woont

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: