Een webshop beginnen

Online betaaldiensten

Een heel belangrijk aspect van e-commerce is natuurlijk de betaling, of die nu met een betaalkaart, creditcard, overschrijving, prepaidcard of anders gebeurt.

Een goede verlener van betaaldiensten kan u een veilig betaalsysteem bieden met een centrale interface voor de verschillende betaalwijzen die u wilt accepteren en waarmee u ook buitenlandse klanten kunt helpen.

Zoekt u klanten op een nieuwe markt, kijk dan welke betaalmethodes daar ter plaatse gangbaar zijn. Vermijd zo veel mogelijk iedere discriminatie op basis van locatie, en laat alle klanten betalen zoals zij dat gewend zijn.

Kies de beste betaalmethode voor uw bedrijf

Als u een betaalmethode kiest, moet u vooral hierop letten:

  • Zijn er voorkeuren per land?
  • Wat zijn de gangbare betaalmethoden op uw markt?
  • Welke methode is geschikt voor uw bedrijf?
  • Hoe groot zijn de transacties? (Dat bepaalt namelijk welke informatie u moet verstrekken.)

Zorg dat u methodes kiest die simpel en intuïtief zijn, zodat uw klanten vlot kunnen afrekenen. Er zijn ook allerlei alternatieven, zoals online betaalrekeningen, prepaidkaarten, online bankoverschrijvingen, instantoverschrijvingen via online-banking en zelfs e-vouchers op basis van contanten.

Zulke alternatieven hebben hun voordelen:

  • Het maakt het simpel om de transactie af te ronden en het geeft uw klanten een gevoel van vertrouwen en/of anonimiteit.
  • Het trekt klanten aan in gebieden waar traditionele betaalmethoden schaars zijn.
  • Het kan nieuwe klanten opleveren die geen bankkaart hebben, of die bang zijn om online te betalen.

Een aanbieder kiezen

Er zijn in grote lijnen drie soorten betaaldiensten waaruit u kunt kiezen. Welke u kiest, hangt af van het type klanten, uw aanbod en de markt.

  • Traditionele "accepteerders" zijn zogenaamde "acquiring banks" (ook wel "accepterende partijen" of "merchant banks") waarmee u een contract sluit en die voor u betalingen per betaalkaart of creditcard accepteren. Vaak maken zij weer gebruik van de diensten van betalingsverwerkers. Dit zijn aparte bedrijven die de betalingen voor hen verwerken, de afhandeling regelen en risico's en fraude bestrijden.
  • Alternatieve betalingsdiensten bieden innovatieve oplossingen aan, zoals virtuele kaarten op basis van contanten waarmee uw klanten hun identiteit kunnen beschermen, of vouchers.
  • Onlinebetaaldiensten zijn alles-in-één, ze accepteren betalingen en beheren zowel traditionele als alternatieve betalingsmethoden in talloze landen over de hele wereld. Gewoonlijk gebruiken zij SaaS (software-as-a-service) en bieden ze hun klanten, dus u als verkoper, een pakket van diverse betaalmethoden. Ze hebben een betaalpagina die u aan uw wensen kunt aanpassen.

Alles-in-één

Betaaldienstaanbieders ("payment service providers", PSP's) beheren de informatiestroom (onder meer alle transacties) en verzorgen als tussenpersoon een of meer onlinemethoden waarmee uw klanten u kunnen betalen.

Wilt u ook buitenlandse klanten bereiken, neem dan een PSP die buitenlandse betaalmethoden aanbiedt en vreemde valuta accepteert.

Als kleine ondernemer kunt u beter één enkele PSP kiezen die in verschillende landen actief is en de voorkeuren daar kent. Veel PSP's hebben expertise op verschillende nationale markten zijn vertrouwd met de meeste traditionele en alternatieve onlinebetaalsystemen in Europa.

Voor PSP's gelden ook specifieke regels en voorschriften. Ze moeten zich laten registreren in hun eigen land en bij de Europese Bankautoriteit (EBA). Of de PSP waarmee u wilt werken, aan alle regels voldoet, kunt u nagaan in de nationale registers en .

Gehost of geïntegreerd?

Net als andere pagina's op uw website, kunt u de betaalpagina laten hosten, in dit geval door uw PSP, of integreren in uw website.

  • Bij een gehoste betaaldienst zorgt de PSP voor de nodige beveiliging. Dat bespaart u tijd en moeite, u hoeft zich immers geen zorgen te maken over beveiligingsupdates en aanpassingen aan de regelgeving.
  • Het alternatief is een geïntegreerd betaalportaal via een API ("application programming interface"). Die geeft u meer flexibiliteit en controle over uw betaalpagina, maar u heeft er wel wat IT-kennis voor nodig, en u moet zelf zorgen voor alle updates en aanpassingen aan de regelgeving.

Doet u een beroep op een PSP, dan neemt die ook de nodige maatregelen om de betalingen veilig en betrouwbaar te houden, zoals een grondige authenticatie van de klanten bij betalingen, en maatregelen tegen fraude.

Alle PSP's werken op basis van een vergoeding per transactie. Het kan daarbij gaan om een vast bedrag en/of een percentage van orderwaarde. Wilt u die kosten doorberekenen aan uw klanten, dan moet u dat de klant van tevoren uitdrukkelijk laten weten, en u mag niet meer aanrekenen dan het u kost.

Respecteer de rechten van uw klanten

Door de betaling sluit u een overeenkomst met de klant. Hou u daarbij aan de volgende regels:

  • Informeer de klant bij het begin van de bestelling welke betaalmiddelen u accepteert.
  • Vermeld de totale prijs van uw product of dienst, plus eventuele betalingskosten.
  • Maakt u de betalingskosten niet duidelijk bekend voordat de klant de bestelling plaatst, dan hoeft de klant die niet te betalen.
  • Vraag uw klant uitdrukkelijk om toestemming voor eventuele extra kosten, en let op: het is bij wet verboden om het vakje daarvoor standaard aan te vinken.
  • Reken uw klant niet meer aan dan de betaling u kost.
  • Laat de klant niet betalen voor basisinformatie over betalingstransacties.

Waarschuwing

Werkt u met een PSP en gebeuren er onrechtmatige transacties of fouten in de factuur of de afhandeling, dan is de PSP verplicht uw klanten onmiddellijk terug te betalen.

Heeft de klant eenmaal betaald, stuur dan meteen een e-mail om te bevestigen dat de transactie afgerond is. Wat er in zo'n orderbevestiging moet staan, hangt af van het type onlinebetaling en contract.

Bekijk ook onze pagina's over consumenten om te weten welke rechten uw klanten hebben.

Btw en andere belastingen

Wie online verkoopt, moet zich ook aan de fiscale verplichtingen en btw-regels houden. Wat u moet doen, hangt af van wat u verkoopt, aan wie en waar. Zorg in ieder geval dat u de btw-regels volgt van het land waar de btw verschuldigd is, en pas het correcte tarief toe (het standaard-, verlaagd of nultarief).

Controleer ook of u accijnzen moet betalen. Lees meer over de belastingregels voor onlinebedrijven.

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Hebt u vragen over zakendoen in het buitenland? Denkt u aan exporteren of uitbreiden naar een ander EU-land? Zo ja, dan kan het Enterprise Europe Network u gratis advies geven.

U kunt ook gebruikmaken van de zoekfunctie voor ondersteunende diensten om de juiste hulp voor u te vinden.

Laatste controle: 12/06/2023
Deze bladzijde delen