Laatste controle: 03/06/2022

Een webshop beginnen

Online betaaldiensten

Een heel belangrijk aspect van e-commerce is natuurlijk de betaling, of die nu met een betaalkaart, creditcard, overschrijving, prepaidcard of anders gebeurt.

Een goede verlener van betaaldiensten kan u een veilig betaalsysteem bieden met een centrale interface voor de verschillende betaalwijzen die u wilt accepteren en waarmee u ook buitenlandse klanten kunt helpen.

Zoekt u klanten op een nieuwe markt, kijk dan welke betaalmethodes daar ter plaatse gangbaar zijn. Vermijd zo veel mogelijk iedere discriminatie op basis van locatie, en laat alle klanten betalen zoals zij dat gewend zijn.

Kies de beste betaalmethode voor uw bedrijf

Als u een betaalmethode kiest, moet u vooral hierop letten:

Zorg dat u methodes kiest die simpel en intuïtief zijn, zodat uw klanten vlot kunnen afrekenen. Er zijn ook allerlei alternatieven, zoals online betaalrekeningen, prepaidkaarten, online bankoverschrijvingen, instantoverschrijvingen via online-banking en zelfs e-vouchers op basis van contanten.

Zulke alternatieven hebben hun voordelen:

Een aanbieder kiezen

Er zijn in grote lijnen drie soorten betaaldiensten waaruit u kunt kiezen. Welke u kiest, hangt af van het type klanten, uw aanbod en de markt.

Alles-in-één

Betaaldienstaanbieders ("payment service providers", PSP's) beheren de informatiestroom (onder meer alle transacties) en verzorgen als tussenpersoon een of meer onlinemethoden waarmee uw klanten u kunnen betalen.

Wilt u ook buitenlandse klanten bereiken, neem dan een PSP die buitenlandse betaalmethoden aanbiedt en vreemde valuta accepteert.

Als kleine ondernemer kunt u beter één enkele PSP kiezen die in verschillende landen actief is en de voorkeuren daar kent. Veel PSP's hebben expertise op verschillende nationale markten zijn vertrouwd met de meeste traditionele en alternatieve onlinebetaalsystemen in Europa.

Voor PSP's gelden ook specifieke regels en voorschriften. Ze moeten zich laten registreren in hun eigen land en bij de Europese Bankautoriteit (EBA). Of de PSP waarmee u wilt werken, aan alle regels voldoet, kunt u nagaan in de nationale registers en .

Gehost of geïntegreerd?

Net als andere pagina's op uw website, kunt u de betaalpagina laten hosten, in dit geval door uw PSP, of integreren in uw website.

Doet u een beroep op een PSP, dan neemt die ook de nodige maatregelen om de betalingen veilig en betrouwbaar te houden, zoals een grondige authenticatie van de klanten bij betalingen, en maatregelen tegen fraude.

Alle PSP's werken op basis van een vergoeding per transactie. Het kan daarbij gaan om een vast bedrag en/of een percentage van orderwaarde. Wilt u die kosten doorberekenen aan uw klanten, dan moet u dat de klant van tevoren uitdrukkelijk laten weten, en u mag niet meer aanrekenen dan het u kost.

Respecteer de rechten van uw klanten

Door de betaling sluit u een overeenkomst met de klant. Hou u daarbij aan de volgende regels:

Waarschuwing

Werkt u met een PSP en gebeuren er onrechtmatige transacties of fouten in de factuur of de afhandeling, dan is de PSP verplicht uw klanten onmiddellijk terug te betalen.

Heeft de klant eenmaal betaald, stuur dan meteen een e-mail om te bevestigen dat de transactie afgerond is. Wat er in zo'n orderbevestiging moet staan, hangt af van het type onlinebetaling en contract.

Bekijk ook onze pagina's over consumenten om te weten welke rechten uw klanten hebben.

Btw en andere belastingen

Wie online verkoopt, moet zich ook aan de fiscale verplichtingen en btw-regels houden. Wat u moet doen, hangt af van wat u verkoopt, aan wie en waar. Zorg in ieder geval dat u de btw-regels volgt van het land waar de btw verschuldigd is, en pas het correcte tarief toe (het standaard-, verlaagd of nultarief).

Controleer ook of u accijnzen moet betalen. Lees meer over de belastingregels voor onlinebedrijven.

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Hebt u vragen over zakendoen in het buitenland? Denkt u aan exporteren of uitbreiden naar een ander EU-land? Zo ja, dan kan het Enterprise Europe Network u gratis advies geven.

U kunt ook gebruikmaken van de zoekfunctie voor ondersteunende diensten om de juiste hulp voor u te vinden.

Deze bladzijde delen: