Laatste controle: 18/07/2022

Btw heffen en aftrekken

Btw heffen

Bij de btw-heffing op goederen of diensten is het begrip "belastbare leveringen" van belang.

Heeft u een zaak en levert u goederen of diensten, dan moet u doorgaans:

Waarschuwing

Er hoeft niet per se geld met de transactie te zijn gemoeid. Soms bent u namelijk ook btw verschuldigd over de marktwaarde van producten en diensten die u:

  • tegen andere producten of diensten ruilt
  • gratis weggeeft
  • voor eigen consumptie gebruikt

Btw aftrekken

Als u zaken doet, mag u normaal gesproken de btw die u betaalt over uw eigen zakelijke aankopen aftrekken van de btw die uw klanten aan u betaald hebben. U draagt alleen het verschil af en doet daarvan periodiek aangifte aan de belastingdienst.

Soms heeft uw bedrijf meer btw betaald dan ontvangen van klanten. In dat geval moet de belastingdienst u het verschil terugbetalen.

Meer informatie per land:

Kies een land

Vermelding van de btw op facturen

Als u een btw-nummer heeft en iets aan een ander bedrijf verkoopt, moet u een - papieren of elektronische - factuur uitschrijven waarop ook de btw wordt vermeld. De btw wordt gewoonlijk opgeteld bij de prijs van de producten of diensten die op de factuur staat.

U moet op al uw facturen voor uw klanten uw btw-nummer vermelden, het btw-bedrag en nog een aantal andere standaardgegevens.

Uitzonderingen

Er gelden enkele uitzonderingen op deze regel.

Als u bijvoorbeeld diensten heeft verricht voor een bedrijf in een ander EU-land, dan moet u de btw niet op de factuur vermelden. Dat betekent niet dat er in dit geval geen btw verschuldigd is, maar alleen dat uw zakenpartner de btw rechtstreeks in zijn eigen land moet afdragen.

Dit geldt ook als u goederen naar een land buiten de EU exporteert. In dit laatste geval gelden voor de koper de invoerregels van zijn eigen land.

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Hebt u vragen over zakendoen in het buitenland? Denkt u aan exporteren of uitbreiden naar een ander EU-land? Zo ja, dan kan het Enterprise Europe Network u gratis advies geven.

U kunt ook gebruikmaken van de zoekfunctie voor ondersteunende diensten om de juiste hulp voor u te vinden.

Deze bladzijde delen: