Utolsó frissítés: 18/07/2022

Az áfa felszámítása és levonása

Az áfa felszámítása

Ha egy áru vagy szolgáltatás után általános forgalmi adót, vagyis áfát (az uniós jogszabály szerinti hozzáadottérték-adót, röviden: héát) kell fizetni, adóztatandó (adóköteles) áruértékesítésről/szolgáltatásnyújtásról beszélünk.

Ha Ön üzleti tevékenységet végez, és ennek során árut vagy szolgáltatást értékesít, akkor Önnek:

Figyelmeztetés

Az áfakötelezettség keletkezésének nem előfeltétele, hogy pénz cseréljen gazdát. Előfordulhat, hogy az egyéni vállalkozóknak, gazdasági társaságoknak stb. az áfát azok után az áruk és szolgáltatások után is fel kell számítaniuk (általában azok piaci értékét alapul véve), amelyeket:

  • más árukért vagy szolgáltatásokért cserébe szereznek be;
  • térítésmentesen adnak át vagy nyújtanak;
  • saját felhasználásra szereznek be.

Az áfa levonása

Az Ön vállalkozása főszabályként levonhatja az üzleti beszerzései után kifizetett áfát a vevőinek felszámított áfa összegéből, és csak a két tétel közötti különbséget kell befizetnie az adóhatóságnak. Ezekről az összegekről tételesen nyilatkoznia kell az adóhatóság részére rendszeresen benyújtott bevallásaiban.

Előfordulhat, hogy az Ön cége több áfát fizetett be, mint amennyit ügyfeleinek kiszámlázott. Ebben az esetben az adóhatóságnak vissza kell térítenie vagy jóvá kell írnia Önnek a különbözetet.

Ország kiválasztása

Az áfa feltüntetése a számlán

Főszabályként, ha az Ön cége adószámmal rendelkező adóalany, és más vállalkozások részére árut vagy szolgáltatást értékesít, áfás számlát kell kiállítania – vagy papíron, vagy elektronikus formában. Az Ön cégének az általa értékesített áru, illetve szolgáltatás ellenértékével együtt az áfát is ki kell számláznia vevőinek.

A vállalkozás adószámát, valamint az áfa összegét és minden más, jogszabályban előírt elemet fel kell tüntetni a vevő részére kiállított számlán.

Kivételek

E szabály alól vannak kivételek.

Ha például az Ön cége olyan vállalkozásnak nyújt szolgáltatást, amelynek a székhelye egy másik EU-országban van, az áfát nem kell feltüntetni a számlán. Ez nem azt jelenti, hogy a szolgáltatás áfamentes, hanem azt, hogy az áfát az Ön ügyfele közvetlenül a másik uniós országban fogja bevallani és megfizetni.

Hasonlóképpen, ha Ön nem uniós országba exportál árut, a számlán az áfa nélküli összeget kell feltüntetni. A nem uniós országbeli importőrnek alapszabály szerint a saját országának behozatali szabályai szerint kell adóznia.

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek.

Igénybe veheti támogató szolgálat kereső is, ahol elirányítjuk az Önnek leginkább megfelelő segítségnyújtó szolgálathoz.

Oldal megosztása: