Utolsó frissítés: 24/01/2019

Az autóbuszon utazók jogai

Helyi, helyközi vagy nemzetközi autóbuszjáratra történő jegyváltáskor a közlekedési vállalat nem számolhat fel Önnek magasabb árat az Ön állampolgársága vagy a jegyvásárlás helye alapján.

Az autóbuszon utazókat megillető egyéb utasjogok elsősorban a nagy távolságon (250 km-él hosszabb útvonalon) közlekedő, valamelyik EU-országból induló vagy oda érkező, menetrend szerinti autóbuszjáratokra vonatkoznak, kivéve néhány olyan utasjogot, amely minden menetrend szerinti járat utasait megilleti.

Az EU-országok dönthetnek úgy, hogy mentességet biztosítanak e követelmények alól csakis belföldön közlekedő járatok, illetve olyan járatok esetében, amelyek útvonalának nagy része az EU területén kívül esik, és amelyek menetrend szerinti megállóhellyel rendelkeznek az EU-n kívül.

Ha járata késik, vagy törölték azt

Késés vagy járattörlés esetén Önnek mindig joga van ahhoz, hogy a közlekedési vállalat időben és kielégítően tájékoztassa Önt a késő vagy törölt járattal kapcsolatos fejleményekről.

Ha a nagy távolságon (250 km-nél hosszabb útvonalon) közlekedő, menetrend szerinti járatot, melyre Ön jegyet váltott, törölték, vagy az több mint két órás késéssel indul, Önnek lehetősége van a következők között választani:

Ha a közlekedési vállalat nem ajánlja fel Önnek ezeket a választási lehetőségeket időben, Ön később panaszt tehet és igényt tarthat a jegy árának visszatérítésére, valamint a jegy árának 50%-át kitevő kártérítésre.

Ha az Ön nagy távolságon (250 km-nél hosszabb útvonalon) közlekedő járatának tervezett menetideje több mint három óra, és az indulás több mint 90 percet késik, illetve a járatot törölték, Ön ezenkívül jogosult arra, hogy:

Kártérítés és segítségnyújtás baleset esetén

Ön kártérítésre jogosult, ha nagy távolságon (250 km-nél hosszabb útvonalon) közlekedő autóbuszjárat utasaként balesetet szenved. A halálos balesetet szenvedő utasok hozzátartozói szintén jogosultak kártérítésre.

Önnek akkor is joga van kártérítésre, ha nagy távolságú autóbuszjáratát baleset éri, és az Ön poggyásza vagy bármi más értéktárgya elvész vagy megsérül.

Szükség esetén a közlekedési vállalatnak azonnali segítségnyújtásról is gondoskodnia kell: elsősegélyről, élelemről, ruházatról, valamint az utasok elszállításáról és elszállásolásáról.

Panasztétel

Ha Ön úgy véli, hogy jogai sérültek, az esemény bekövetkezésétől számított három hónapon belül panaszt tehet a közlekedési vállalatnál. Ez utóbbinak a panasz kézhezvételétől számított egy hónapon belül visszaigazolást kell küldenie, és három hónapon belül végleges választ kell adnia Önnek.

Ha Ön nem elégedett a válasszal, panaszával a lakóhelye szerinti ország illetékes nemzeti szervéhezpdfen fordulhat.

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: