Poslovanje
Posljednji put provjereno: 01/04/2022

Hitna pomoć koja se temelji na službi 112 s pomoću e-poziva (eCall) iz vašeg vozila

Koronavirus: Kako nastaviti s putovanjima na siguran način

Sustav e-poziva upotrijebljen je u vozilima diljem EU-a te se njime automatski uspostavlja besplatan hitni poziv službi 112 ako je vaše vozilo uključeno u tešku prometnu nesreću. Sustav e-poziva možete aktivirati i ručnim pritiskom na gumb.

Kako funkcionira e-poziv

Vaš sustav e-poziva funkcionira u svim zemljama EU-a. Bez obzira na to gdje se nalazite, ako je vaše vozilo uključeno u tešku nesreću, bit ćete povezani s najbližom mrežom za odgovor na hitne situacije. Nije važno gdje ste kupili vozilo ni gdje je registrirano.

Kada se aktivira e-poziv, povezuje se s najbližim centrom za odgovor na hitne situacije uz uspostavu telefonske i podatkovne veze. Na taj način omogućuje vama i putnicima u vozilu komunikaciju s operatorom centra za odgovor na hitne situacije te istodobno automatski prenosi minimalni skup podataka (točna lokacija, vrijeme nesreće, identifikacijski broj vozila i smjer vožnje). Time se hitnim službama omogućuje da procijene vašu situaciju i postupaju u skladu s procjenom.

Ako sustav e-poziva ne uspije uspostaviti vezu, dobit ćete upozorenje.

Napomena

Podaci se iz vašeg automobila prenose samo u slučaju teške nesreće.

Usluge e-poziva koje nude treće strane

U skladu s pravilima EU-a, uz sustav standardnog e-poziva koji se temelji na službi 112 imate pravo na korištenje usluga treće strane. Te dodatne usluge mogu uključivati, na primjer, pomoć na cesti. Možda ćete, za razliku od besplatnog e-poziva koji se temelji na službi 112, morati platiti dodatne usluge koje pruža treća strana.

Svaki sustav e-poziva koji pruža treća strana mora:

Napomena

Ako ste aktivirali dodatne usluge koje se pružaju s pomoću sustava e-poziva treće strane, morate dati izričit pristanak kako bi se omogućila sljedivost, praćenje i obrada vaših osobnih podataka u ovom kontekstu.

Obvezan za sve nove modele automobila

Kupite li novi model automobila čija je upotreba odobrena nakon 31. ožujka 2018., on mora imati ugrađen sustav e-poziva koji se temelji na službi 112. Ovo se pravilo primjenjuje i na vozila s više od osam sjedala i laka gospodarska vozila. Ako imate automobil koji je već registriran, niste obvezni naknadno ugraditi uređaj za e-poziv, ali možete ga ugraditi ako vaš automobil ispunjava tehničke zahtjeve.

Sustav e-poziva – privatnost i zaštita osobnih podataka

Vaš se sustav e-poziva aktivira samo ako je vaše vozilo uključeno u tešku nesreću. Ako se to ne dogodi, sustav se neće aktivirati. To znači da kada se samo vozite svojim vozilom, nema praćenja (registriranja lokacije vašeg vozila ili nadziranja vaše vožnje) ili prijenosa podataka.

Ako se uspostavi poziv kroz sustav e-poziva koji se temelji na službi 112, vaši se osobni podaci obrađuju u skladu s pravilima EU-a o zaštiti podataka. To znači da hitne službe primaju samo ograničene podatke koji su im potrebni kako bi pružili uslugu u nesreći, vaši se podaci ne pohranjuju dulje nego što je potrebno te se uklanjaju kada više nisu potrebni. Saznajte više o propisima EU-a o zaštiti podataka i privatnosti.

Zakonodavstvo EU

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: